top of page

Један пројекат спојио је три града и пет држава у Европској престоници културе. Изложба и пратећи садржаји – тумачења изложбе, креативне радионице, инклузивни програми, перформанс, музејска представа, публикација и одржавање међународне научне конференције, испунили су визију Спомен-збирке Павла Бељанског: кроз врхунску уметност, покрећемо емотивне доживљаје, машту, стваралаштво и критичко мишљење.

Сава Шумановић
и европски реализми између два светска рата

Милана Квас
СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ, НОВИ САД

Пројекат „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” био је једaн од водећих догађаја у оквиру програма „Нови Сад – Европска престоница културе”, реализован од 24. септембра до 4. децембра 2022. Настао је према концепту историчарке уметности Милане Квас и обухватио реализацију изложбе и међународне научне конференције, стављајући у фокус стваралаштво Саве Шумановића у релацији са међународним уметничким токовима. Изложба је програмски ујединила три галерије – Спомен-збирку Павла Бељанског, Галерију Матице српске и Галерију слика „Сава Шумановић” у Шиду – у којима је представљено 102 Шумановићева дела као и богата документарна грађа, а укључила је и поставку у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, програмски повезану са свечаним отварањем изложбе. На отварању изложбе изведен је мултимедијални перформанс ChoreoChroma с полазиштем у сликарству Саве Шумановића, остварен с циљем да се кроз сарадњу са уметничким тимом из друге престонице културе у 2022. години, Еш сир Алзет из Луксембурга, додатно истакне значај српског културног наслеђа на актуелној европској уметничкој сцени. Поставка у Спомен-збирци била је ретроспективног карактера, са Шумановићевим делима из периода 1919–1941. из јавних и приватних збирки из Србије, Хрватске, Северне Македоније и Француске, приказаних у контексту уметничких збивања на европској културној сцени. Поставка у Галерији Матице српске донела је занимљиву „музејску причу” о претварању приватне Дорићеве збирке у јавну колекцију, док је поставка у шидској галерији посвећена Шумановићевом циклусу „Шидијанки”, јединственом у савременим токовима европског сликарства. Изложба у легату Рајка Мамузића показала је процесе и резултате пројекта ChoreoChroma реализованог у Новом Саду и Ешу. Циљ пројекта био је да популарним и научним садржајима приближи публици живот и стваралаштво једног од најзначајнијих представника српског модернизма у европском контексту, а путем публикација – тројезичан каталог изложбе (српско-енглеско-француски) и зборник радова научне конференције – трајно допринесе промоцији вредности културне баштине.

Комплексан пројекат омогућио је умрежавање са бројним установама, удружењима и стручњацима, чиме се јачају професионални капацитети Спомен-збирке. Први пут су изложена 2 Шумановићева дела из француских музеја у Србији и региону, а 16 његових слика – први пут у Новом Саду. Кроз атрактиван дизајн, Шумановићева дела су представљена са архивским изворима како би се истакле релације његовог сликарства са европском уметношћу. Специјално компонована музика омогућила је потпунији амбијентални доживљај садржаја изложбе. Посебан научни допринос представљају две публикације у којима су презентована нова истраживања и до сада необјављена грађа: каталог изложбе са радовима 9 стручњака и зборник радова 13 учесника дводневне међународне научне конференције. Као допринос очувању културне баштине, поводом представљања на изложби, рестаурирана је слика „Турско купатило“ из Националне галерије Републике Северне Македоније. Значајан искорак у комуникацији с публиком представља програмско повезивање садржаја три галерије у Новом Саду са матичним Шумановићевим легатом у Шиду. У области музејске едукације, Шумановићев живот и стваралаштво приближени су публици кроз популарну форму извођењем музејске представе „Боеми с Монпарнаса“ као и вођењем кроз изложбу уметника Уроша Ђурића. Учење француског језика и истицање француско-српских културних веза кроз изложбене садржаје остварено је у сарадњи са Филозофским факултетом и Француским институтом у Новом Саду и са Карловачком гимназијом. Искорак је направљен у повезивању са међународним пројектом ChoreoChroma, заснованом на инспирацији Шумановићевим делом „Доручак на трави“ из Колекције Бељанског. Осим у Новом Саду, иновативна мултимедијална интерепретација Шумановићевог дела представљена је у Еш сир Алзет (Луксембург) и Ротердаму (Холандија), као важан допринос упознавању европске културне сцене са Шумановићевим стваралаштвом. Поставка у Спомен-збирци била је доступна особама са инвалидитетом захваљујући тактилним дијаграмима, аудио водичима на српском и енглеском језику, као и симултаним преводима предавања, кустоских вођења и музејског театра на знаковни језик. Богат пратећи програм изложбе употпунила су предавања, радионице као и волонтерска вођења кроз изложбу на српском и енглеском језику.

Шта је то што Вас је инспирисало да развијете пројекат?

Главна инспирација је Шумановић, његов живот и његово дело кроз које је могуће сагледати један од најдинамичнијих периода европске културне историје. Сава Шумановић је осећао дух времена и сликарски га изразио. Наш циљ је био да ову чињеницу представимо јавности користећи различите изражајне форме: каталог-зборник стручних радова, изложбу, специјално компоновану музику, перформансе, музејску представу. Кроз овај пројекат публици је на савремен начин показана вредност Шумановићевог дела у ширем европском контексту.  

Који део пројектних активности Вам је био најзанимљивији и који део је имао највећи одјек?

Слојевитост пројектних активности и сарадња са бројним професионалцима чинили су узбудљивим читав ток рада на пројекту. Мени лично, најзанимљивији део био је избор дела и осмишљавање поставке у Спомен-збирци, која је имала улогу да покаже релације Шумановићевог сликарства са реалистичким тенденцијама у европској уметности, али и његову уметничку биографију у периоду између два светска рата. Највећег одјека у јавности имали су пратећи каталог изложбе – зборник радова девет истакнутих историчара уметности као тројезично издање на српском, енглеском и француском језику, поставка изложбе у Спомен-збирци и музејска представа „Боеми са Монпарнаса“.

Како Вам се чини конкуренција ове године за ICOM Србија Награду?

Конкуренција је на врло високом нивоу и драго ми је да је тако. Бројност кандидата и висок квалитет већине пројеката говоре нам да имамо добре стручњаке и да музеји постају важан чинилац друштвеног живота.  

Интервју: Милош Пејчиновић

Атрактиван дизајн и оригинална музика објединили су три поставке Шумановићевих дела. У Спомен-збирци изложено је 31 дело из јавних и приватних збирки Србије, Хрватске, Северне Македоније и Француске, уз анимацију слике „Пијана лађа“ (Музеј савремене уметности, Београд). Премијерно су представљена у Србији 2 дела из француских музеја, а први пут у Новом Саду – 15 слика из приватних и јавних збирки из Скопља, Ријеке, Београда и Шида. Наративни сегмент ове Шумановићеве ретроспективе (1919–1941) садржао је уметничке паралеле и фотографије савременика у штампаној форми у циљу представљања европског културног контекста. У Галерији Матице српске реконструисана је приватна Дорићеве збирка из Загреба. Осим 12 дела у власништву Галерије, изложене су 4 Шумановићеве слике из загребачког Националног музеја модерне умјетности, од којих је „Пејзаж“ (1924) први пут изложен у Новом Саду. У шидској Галерији приказан је циклус „Шидијанке“, јединствен у југословенском и европском сликарству међуратног периода.

https://www.youtube.com/watch?v=6CT9Kv6UGIg

https://youtu.be/XaopO1yMVa4

https://www.youtube.com/watch?v=xZkIUiOOAaI

https://www.facebook.com/spomenzbirka.pavlabeljanskog/videos/1455398238314645/?mibextid=5zvaxg

Отварањем изложбе на Тргу галерија у Новом Саду 24. септембрa 2022. године, свечано је отворена и недеља визуелне уметности програмског лука „Калеидоскоп културе“ у оквиру програма Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“. Свечано отварање изложбе отпочело је уметничким перформансом ChoreoChroma, као савремена интерпретација Шумановићевих дела приказаних на изложби, кроз јединствену симбиозу плесног и ликовног израза. Пројекат ChoreoChroma је спојио две еворпске престонице културе у 2022. години – Нови Сад и Еш сир Алзет (Луксембург), а младе новосадске плесаче с уметницима из различитих области: плеса, сликарства, фотографије, музике и видеа. Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића на Тргу галерија такође је била део читавог догађаја – у њеном простору изложене су фотографије, слике и видео материјал различитих сегмената пројекта ChoreoChroma. На тај начин, пројектно су уједињене све три галерије на Тргу, који је постао сцена у служби културе и уметности.

https://www.facebook.com/NoviSad2022/videos/1150678365532479 

Као пратећа публикација изложбе објављен је репрезентативан, богато илустрован тројезичан каталог-зборник радова (српско-француско-енглески) на 320 страна. Захваљујући ангажовању истакнутих стручњака – проф. др Звонко Маковић, проф. др Лидија Мереник, проф. др Игор Борозан, др Ана Ереш, мср Софија Миленковић, Гордана Крстић Фај, др Тијана Палковљевић Бугарски, мр Милана Квас, мср Тамара Огњевић – сумирани су различити приступи у тумачењу Шумановићевог живота и стваралаштва, као трајан допринос ревалоризацији Шумановићевог опуса у домаћим и међународним оквирима. Промоција каталога одржана је 22. новембра 2022. у Народној библиотеци Србије, на којој су говорили: др Владимир Пиштало, директор Народне библиотеке, уредница каталога мр Милана Квас, проф. др Симона Чупић као и стручњаци ангажовани на стварању каталога – проф. др Лидија Мереник, проф. др Игор Борозан и др Тијана Палковљевић Бугарски. Свеукупно, публикација потврђује да истинске вредности остају трајна инспирација за нова сагледавања и стручно-научне валоризације.

Sava Šumanović i evropski realizam PDF

https://www.facebook.com/nbsrb/videos/519382920099840 

Позајмица слике „Турско купатило“ (1926) из Националне галерије Републике Северне Македоније обухватила је и сложен конзерваторско-рестаураторски поступак који је урадио конзерваторски тим Галерије Матице српске. На тај начин пројектом је постигнут важан допринос очувању врхунских дела културне баштине. У оквиру пратећег програма изложбе, мср Дарко Деспотовић, виши конзерватор-рестауратор Галерије Матице српске, одржао је предавање о поступку конзервације и рестаурације, методама рада и испитивањима која су претходила поступку чишћења и рестaурације, реконструкцији подлоге и недостајућих делова бојеног слоја слике „Турско купатило“.

https://www.facebook.com/photo?fbid=593340872795202&set=pcb.593341216128501 

Осим кустоских вођења кроз изложбене поставке на српском и енглеском језику, уз ангажовање волонтера, током трајања изложбе предавања су одржали аутори текстова у каталогу изложбе, с циљем да публици приближе резултате својих стручних и научних открића, док је неколико предавања праћено симултаним превођењем на знаковни језик. Такође, публика у Спомен-збирци је била у прилици да присуствује и вођењу кроз поставку визуелног уметника Уроша Ђурића, добитника ликовне награде која носи име Саве Шумановића. Ђурић је Шумановићево стваралаштво приказао атрактивним сагледавањем тема из историје уметности, оријентишући се на особености његовог уметничког опуса с акцентима на континуитетима и дисконтинуитетима сликареве уметничке праксе.

https://www.facebook.com/watch/?v=1266105973932980

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0s8Bqk4PJH2Zmm3bjopEcw6TEKXTg8SJa9AVE3Gu3dfvhR2jNh2yiTzVvFPCHtZBal&id=100063578827176&sfnsn=mo&mibextid=RUbZ1f

У оквиру програма изложбе реализована је музејска представа „Боеми с Монпарнаса“ настала као део пројекта „Музеј младих“ Спомен-збирке у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“ из Новог Сада. Представа је замишљена као својеврсни колаж сцена из Шумановићевог живота током боравака у Паризу: његово познанство са чувеним уметницима Париске школе (Кислинг, Фужита, Дерен, Пјер Крог) и моделима који су им позирали, попут чувене Кики од Монпарнаса. Интенција у процесу рада била је и да се кроз њих прикаже дух ондашњег Париза. Претпремијера представе изведена је у Ноћи музеја, а једно од извођења приређено је на енглеском језику са циљем да се прича о уметнику приближи страној публици, као и да се кроз музејске теме анимирају сви који изучавају енглески језик. Представа доноси новину у интерпретацији националног и европског културног наслеђа у којем се уметност и ствараоци приближавају публици свих генерација кроз занимљиву, интерактивну драмску форму.

https://www.facebook.com/spomenzbirka.pavlabeljanskog/videos/646632913511101

https://www.instagram.com/p/CjyL79gMsX9/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Уз стручна вођења која су праћена симултаним превођењем на знаковни језик, а у циљу повећања приступачности културних садржаја особама с инвалидитетом, за особе са оштећеним слухом припремљен је аудио водич на српском и енглеском језику. Поред тога специјалним извођењем музејске представе „Боеми с Монпарнаса“ под називом „Театар на знаковном језику“ у сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик представа је постала доступна за особе са оштећеним слухом на Youtube каналу Друштва. Поставка у Спомен-збирци садржала је и сегмент намењен слепим и слабовидим особама са тактилним дијаграмима Шумановићевих дела из колекције Бељанског: „Кућа у сокаку“ и „Нага жена“. У сарадњи са Снежаном Николић тифлологом ШОСО „Милан Петровић“ и кустосом Милицом Орловић Чобанов, организоване су тактилне радионице за младе, с дидактичким играма, дијаграмима, одливцима скулптура, а деца су кроз практичан рад интерпретирала доживљено тактилно искуство.

https://www.youtube.com/watch?v=iZnINkQR_oA&ab_channel=Drustvoprevodilacazaznakovnijezik

https://www.instagram.com/p/CmCdv7pM8py/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Богат пратећи програм изложбе садржао је бројне едукативне активности намењене младима од предшколског узраста до студентске популације. Организоване су радионице за најмлађе кроз тему „Портрет једног уметника“; у оквиру пројекта Спомен-збирке Teach Art Learn English, уз примену неформалних метода учења страног језика, одржане су радионице за ученике основних школа, а за ученике Карловачке гимназије организована је настава у музеју из предмета Књижевност и Француски језик. У сарадњи са Одсеком за романистику Филозофског факултета у Новом Саду и Француским институтом у Србији – огранак у Новом Саду, припремљена су и одржана вођења кроз поставку изложбе на француском језику. Разноврсним едукативним програмима проширена је досадашња сарадња са установама образовања, забележена је посећеност од 320 младих узраста до 25 година, што све указује на унапређење популаризације музејске делатности и развијању свести о значају културног наслеђа код младих.

https://www.facebook.com/photo?fbid=570189355110354&set=pcb.570189765110313 

https://www.instagram.com/p/CjYFHGUo53x/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

Током трајања изложбе одржана је истоимена дводневна међународна научна конференција у Спомен-збирци и Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду (25. и 26. новембра 2022), са учесницима из Србије, Хрватске, Северне Македоније и Француске: др Дарија Алујевић, Јасенка Фербер Богдан, мр Мишела Блануша, Жаклина Ратковић, др Ана Ереш, др Ловорка Магаш Биланџић, Гордана Крстић Фај, мср Софија Миленковић, мср Радован Сремац, Драгана Љубеновић, др Кирил Пенушлиски, мср Дина Павић, др Никола Шуица. У оквиру трајања конференције, предавања по позиву одржали су др Звонко Маковић и др Лидија Мереник. Конференција је пружила прилику за размену стручних и научних искустава учесника скупа и присутних колега из музејских установа Новог Сада и Србије, а гости конференције из иностранства имали су прилику да се упознају са богатим културним садржајима у Новом Саду, као и да посете музејске установе у Шиду: Галерију слика „Сава Шумановић“, Спомен-кућу Саве Шумановића и Музеј наивне уметности „Илијанум“.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=587203140075642&set=pcb.587207236741899 

https://www.youtube.com/watch?v=XsrHYbEhH4I

Зборник радова научне конференције доноси различите приступе у тумачењу Шумановићевог опуса и открива до сада непознате чињенице о његовом животу и стваралаштву. Представља заједнички издавачки подухват Спомен-збирке Павла Бељанског, Галерије слика „Сава Шумановић“ у Шиду и Института за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Ова сарадња потврђује значај повезивања музејског и научног рада у циљу проширивања издавачке делатности из историје уметности, доступне у галеријским просторима установа културе не само стручној јавности већ и најширој публици. На тај начин, постиже се заједничка мисија институција културе и образовања – популаризација вредности културног наслеђа путем публикација утемељеним на научноистраживачком раду.

Simpozijum Sava Šumanović PDF

https://www.facebook.com/photo/?fbid=588009583328331&set=pcb.588075176655105 

bottom of page