top of page

MUZEJ VOJVODINE
NOVI SAD

Мuseum usui publico patens / Muzej otvoren za javnost 
Kreirajući raznovrsne programe nemenjene svim kategorijama posetilaca muzeja, Muzej Vojvodine je tokom 2022. godine učvrstio svoju poziciju kao mesto u kojem se neguju kultura i istinske vrednosti.

Muzej Vojvodine je najveći kompleksni muzej u Srbiji i matična ustanova za 20 muzeja i tri muzejske jedinice u Vojvodini. U okviru svoje delatnosti Muzej je i u 2022. godini obavljao istraživanje i evidentiranje dobara koja uživaju prethodnu zaštitu, predlagao i utvrđivao kulturna dobra, vršio obradu, konzervaciju i digitalizaciju, ostvario brojne međuinstitucionalne saradnje i dr. Stručnjaci Muzeja učestvovali su na kongresima, konferencijama, seminarima i prezentovali rad ustanove u Bakuu, Ulmu, Lajdenu, Lisabonu, Temišvaru itd. 2022. godinu obeležili su programi vezani za realizaciju projekta Novi Sad – evropska prestonica kulture i bogata delatnost iz koje se posebno izdvajaju tri rekonstrukcije muzejskih prostora: deo stalne postavke, Mali izložbeni salon i početak rekonstrukcije dvorca u Kulpinu. U protekloj godini izdvajaju se izložbe: „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine”, „San neolitske noći”, „Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze”, „Boško Petrović – skice za velika dela”, „Heroji nekad i sad”, „Marama kao kulturni označitelj”, „Skulptura i zvuk”, 10. izložba fotografija „Objektivno”, „Šeširi iz kolekcije Muzeja Vojvodine” i dr. Od publikacija važno je istaći: godišnjak „Rad Muzeja Vojvodine” br. 64; monografije: „Fotografije dr Radivoja Simonovića – Hercegovina i Crna Gora” (knjiga br. 5), „Ličnosti iz doba prisajedinjenja”, „Pavle Dobanovački” i „Srpski narodni odbor u Sentomašu/Srbobranu”, „Od vakcine do muzeja – 100 godina Pasterovog zavoda u Novom Sadu”; kataloge izložbi i zbirki: „Građanska nošnja” i „Državni simboli na etnološkim predmetima”; brošure „Očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa” i „Nematerijalno kulturno nasleđe”; interaktivnu publikaciju za decu „Istorija po meri deteta”, kao i dr. Edukativni rad podrazumevao je osmišljavanje i realizaciju brojnih projekata, od kojih se izdvajaju: igra na stalnoj postavci „Bekstvo iz muzeja – mitološka avantura”, muzejsko lutkarsko pozorište – „Teatrić Muzeja Vojvodine” i jutjub kanal „Avanture miša Harlampija”. Najveći uspeh čini povratak slike „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.” Vlaha Bukovca.

Muzej Vojvodine je jedna od najznačajnijih ustanova u državi, o čemu svedoči veliki broj različitih stručnjaka koji u njemu rade, fundus o kojem se stara i broj aktivnosti koje se u toku godine sprovedu. Uvođenje inovacija u radu Muzeja tokom 2022. ogleda se u načinu realizacije izložbi i kataloga, osavremenjavanju stalne postavke i drugih izložbenih prostorija, kreiranju raznovrsnijih i modernijih sadržaja za različite kategorije posetilaca, pri čemu se izdvaja uvođenje teatra u interpretaciju, te umrežavanje i interdisciplinarnost. Po svojoj inovativnosti izdvajaju se sledeći projekti: izložba "Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine" kojom je Muzej Vojvodine predstavio svoje najvrednije eksponate – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka i koja je uključila filmski esej "Tragovi seoba", monodramu "Krv i blato", aplikaciju eIzložba i muziku, specijalno komponovanu za potrebe izložbe (sadržaj ove izložbe pretočen je u aneks na stalnoj postavci Muzeja); izložba "San neolitske noći", koja je rezultat saradnje sa Narodnim muzejom Srbije, priredila je za publiku jedinstveno putovanje u davni svet praistorije (deo izložbe posvećen je i prvom realističnom prikazu praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog vira, načinjen pomoću vrhunske “Metahjuman” tehnologije i monumentalnoj figuri "Dvoglavi idol", koja je prethodno bila izložena na Paviljonu Srbija na Dubai Expo); izložba "Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze", kao saradnja sa Državnim kolekcijama Donje Austrije, predstavlja muzeološki poduhvat u kojem je tim kustosa uspeo da poveže kulturno nasleđe dve potpuno različite regije. Izlaganje slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861." Vlaha Bukovca, ukradene 1993. iz Dvorca u Čelarevu, u osavremenjenom izložbenom prostoru, kako bi se javnost upoznala sa ovim značajnim delom i njegovom sudbinom, takođe je imalo inovativni, ali i edukativni pristup. Još jedan od originalnih projekata kojim je Muzej Vojvodine odgovorio na potrebe mladih posetilaca jeste interaktivna igra na stalnoj postavci "Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura".

Koju muzejsku aktivnost biste istakli iz Vaše prijave i zašto?

Izuzetno je teško izdvojiti samo jednu aktivnost koju je Muzej Vojvodine realizovao u protekloj godini. No, kad već moramo to da učinimo, ovom prilikom ćemo istaći nesvakidašnji povratak davno otuđenog predmeta – slike „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine“ Vlaha Bukovca, koja je ukradena iz depandansa našeg Muzeja u Čelarevu 1993. i o čijoj se sudbini do nedavno ništa nije znalo. Istorijski događaj prikazan na pomenutom umetničkom delu od nemerljivog je značaja za srpsku kulturu i istoriju. Neuobičajen zadatak koji je stavljen pred stručnjake Muzeja Vojvodine u cilju povratka slike u državu, podsetio je na ugroženost i nenadomestivost starih predmeta, odnosno važnost misije ustanova za zaštitu kulturnog nasleđa. Nakon povratka, slika je kao deo manje postavke bila izložena u Malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine kako bi posetioci imali priliku da svedoče ovom događaju, značajnom ne samo za Muzeja već i za celokupnu kulturnu javnost Republike Srbije.

  
Zašto je Vaš muzej specifičan u odnosu na druge?

Protekla godina za Muzej Vojvodine verovatno se može smatrati najuspešnijom godinom u istoriji naše ustanove. O tome svedoči ne samo Oktobarska nagrada grada Novog Sada kojom je Muzej ovenčan tokom prošle godine, već i brojni drugi pokazatelji uspešnosti rada naše ustanove. Pored do sada najvećeg broja posetilaca koji smo imali (preko 85.000), Muzej Vojvodine rekonstruisao je deo stalne postavke – u kojem su izloženi najvredniji predmeti (tri pozlaćena rimska šlema) i Mali izložbeni salon; pripremili smo i novu stalnu postavku u objektu u Dunavskoj 37.

Realizovano je 18 tematskih izložbi, kako u prostorima u Muzeja Vojvodine, tako i u drugim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, publikovano je ukupno 22 publikacije, realizovana su brojna predavanja, konferencije, edukativni programi za različite kategorije posetilaca, koncerti, pesničke i druge večeri i sl. Naši stručnjaci tokom godine uzeli su učešća na brojnim konferencijama i u delegacijama koje su posetile srodne ustanove u zemlji i inostranstvu.

U Muzej je vraćena je i slika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. godine“, koja je 1993. ukradena iz Dvorca u Čelarevu i o kojoj se nije znalo ništa sve do 2021. godine.

U sklopu programa Evropske prestonice kulture realizovali smo tri izuzetno uspešna projekta. Prvim je praktično i otvoren programski luk „Seobe“ – u pitanju je izložba „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine“, kojom su predstavljena tri najvrednija artefakta našeg muzeja. Jedinstveni rimski pozlaćeni šlemovi iz Berkasova i Jarka predstavljaju svojevrstan brend grada Novog Sada, te je bilo neophodno da se u godini titule upravo oni prikažu na nesvakidašnji način. Ovu izložbu smatramo važnim pomakom u našoj delatnosti – ona predstavlja značajan interdisciplinarni iskorak u interpretaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa, budući da je koristila različite vidove umetnosti – izvođačku, vizuelnu, primenjenu, performans,  a pri tom je utemeljena na stručno-naučnoj osnovi (muzeologija, arheologija, pedagogija, konzervacija, lingvistika, IКT). Izložba je uključila filmski esej „Tragovi seoba“ i monodramu „Кrv i blato“, posebno komponovanu muziku, kao i aplikaciju „eIzložbe“. Projekat „Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura“ realizovan je kao deo programskog luka „Budućnost Evrope“, a u skladu sa idejom da se muzej učini mestom za igru kroz koju će se ostvariti jedna od njegovih glavnih funkcija: edukacija i širenje znanja. Igra je prilagođena potrebama savremene publike, deci uzrasta od 9 do 15 godina, nudeći im zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo. „Mitološka avantura“ je dobro osmišljena igra, kreirana na osnovu priča i predmeta iz prošlosti, prikazanih na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine. Treći projekat realizovan je u sklopu programskog luka Tvrđava mira, a u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije. U pitanju je izložba „San neolitske noći“, značajna pre svega zbog toga što je na jednom mestu po prvi put nakon 1968. godine objednila najvažnije neolitske artefakte sa teritorije naše zemlje. Priča o neolitu uključila je, pored objašnjenja ovog fenomena na način prijemčiv publici, rezultate savremenih arheoloških istraživanja koji do sada nisu predstavljeni široj javnosti. Korišćenje različitih medija i umetničkih izražavanja u oblikovanju izložbe za nas je već postao standard. Svaka naredna izložba uverava nas da je takav put i pristup višestruko koristan i autorima i publici. 
 

Kako Vam se čini konkurencija ove godine za ICOM Srbija Nagradu?

Konkurencija za sve nagrade ICOM Srbija u 2022. godine izuzetno je jaka, što pokazuje ozbiljan napredak u muzeološkoj praksi naše zemlje. Realizacija projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ učinila je da novosadski muzeji procvetaju i da se izdvoje u odnosu na ostale u našoj zemlji pre svega zbog ambicioznog programa na koji su morali da odgovore svojim projektima. U tom smislu, bilo je neophodna elastičnost u interpretaciji, osavremenjavanje načina izlaganja uz primenu različitih vidova umetnosti i savremenih tehnologija, što je dovelo do značajno većeg broja posetilaca i razvoja kulturnih navika sugrađana i mnogobrojnih gostiju našeg grada. Imajući to u vidu, verujemo da je premalo nagrada u odnosu na broj značajnih rezultata.   

Nakon završetka izložbe "Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine", autorka je u saradnji sa svojim timom i konzervatorima Muzeja Vojvodine, najznačajnim predmetima muzeja udahnula novi život. Izmeštajući tri pozlaćena kasnoantička šlema iz 4. veka u poseban prostor, namenski adaptiran za te potrebe, Muzej je dobio novi izlagački prostor, šlemovi novo ruho, a publika jedinstven doživljaj poznoantičke Vojvodine. Osvežavajući prostor Stalne postavke, Muzej Vojvodine je još jednom bio na vrhuncu zadatka i ovom aktivnošću je obezbedio pristupačan prostor, lak za snalaženje, uočljiv, kojem doprinose jasne i dostupne informacije, putokazi, smernice, dostupni audio i video sadržaji, kao i brojni drugi elementi enterijera kojima doprinosi posebno dizajnirano svetlo. Nakon višemesečne posete može se sa sigurnošću tvrditi da je komunikativni aspekt novog izložbenog prostora doprineo rastu broja posetilaca koji svoje slobodno vreme provode u Muzeju Vojvodine, nastavljaju sa neformalnom edukacijom i postaju aktivni učesnici u kreiranju kulturnog života.

https://www.instagram.com/reel/CkOKb5Bj-Ks/?igshid=ZWZhZTRhOWQ=

Izložbom "Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine" Muzej Vojvodine predstavio je svoje najvrednije eksponate – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. U sklopu programa EPK ovaj projekat pripadao je potcelini "Seobe kao regionalni izazov". Čineći interdisciplinarni iskorak u interpretaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa, utemeljena na stručno-naučnoj osnovi (muzeologija, arheologija, pedagogija, konzervacija, lingvistika, IKT), izložba je koristila i druge vidove umetnosti i uključivala je: filmski esej "Tragovi seoba", monodramu "Krv i blato", aplikaciju "eIzložba" i muziku, specijalno komponovanu za potrebe izložbe. Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Katalog

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/izlozba-tamo-gde-seoba-zavrsava/

https://www.youtube.com/watch?v=7bl-W2HBHFs

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/monodrama-krv-i-blato/

https://www.youtube.com/watch?v=LmOjbsu1KMg

https://www.youtube.com/watch?v=2v8oGoffNEk

https://www.youtube.com/watch?v=7bl-W2HBHFs

"San neolitske noći" je izložba realizovana u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, u okviru programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture, a projekat je podržala i Nacionalna platforma "Srbija stvara". Autorski tim priredio je za publiku jedinstveno putovanje u davni svet praistorije. Na izložbi su prikazani najdragoceniji arheološki nalazi izvanredne lepote iz čitave Srbije, a predstavljeni su i rezultati najnovijih istraživanja o praistoriji ovih prostora. Deo izložbe posvećen je i realističnom prikazu čoveka – stanovnika Lepenskog vira, načinjen pomoću vrhunske “Metahjuman” tehnologije, a delo je tima prof. dr Sofije Stefanović. Prateći program izložbe činila su autorska vođenja, predavanja, radionice za najmlađe posetioce, kao i prezentacija Arheologija zvuka – savremeni zvuk nasleđa, kroz koju se arheologija susreće sa savremenom umetnošću i muzikom. Monumentalna figura "Dvoglavog idola" (replika vinčanske figurine koja se čuva u Muzeju Vojvodine), prethodno izložena na Paviljonu Srbija na Dubai Expo, tokom trajanja izložbe postavljena je ispred Muzeja.

Katalog

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/san-neolitske-noci/

https://www.youtube.com/watch?v=cWtrTXjhoqc

https://www.youtube.com/watch?v=gjBCCukKv3g

https://kalendar.novisad2022.rs/events/san-neolitske-noci-2/

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/u-muzeju-vojvodine-otvorena-izlozba-san-neolitske-noci_1358174.html

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/predavanje-da-l-se-nekad-dobro-jelo/

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/otkrivena-skulptura-dvoglavi-idol/

Nakon 29 godina u Muzej Vojvodine je vraćena slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861", delo Vlaha Bukovca iz 1901. godine, koja je od neprocenjivog kulturno-istorijskog značaja za srpski narod. Slika je ukradena sa stalne postavke Dvorca u Čelarevu, depandansa Muzeja Vojvodine, 28. novembra 1993. godine i o njenoj sudbini nije se ništa znalo sve do aprila 2021. godine, kada je ponuđena na prodaju. Zahvaljujući temeljnoj zajedničkoj akciji srpske i švajcarske policije i tužilaštva za organizovani kriminal obe zemlje, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinske vlade i tri vodeća muzeja (Muzeja Vojvodine, Galerije Matice srpske i Narodnog muzeja), slika je iz Švajcarske vraćena u zemlju i ponovo je u Muzeju Vojvodine, gde smo postali svedoci velikog događaja za kulturu našeg naroda. Zalaganje stručnjaka Muzeja Vojvodine u ovom slučaju pokazalo je koliko veliku odgovornost imaju muzealci u čuvanju kulturnog blaga Republike Srbije. 

Blagoveštenski sabor PDF

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/slika-blagovestenski-sabor/

https://www.muzejvojvodine.org.rs/zahvalnica-direktorke-muzeja-vojvodine/

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/ukradena-slika-blagovestenski-sabor-vracena-muzeju-vojvodine_1366917.html

https://www.facebook.com/MuseumofVojvodina/photos/a.157620400924076/6100083803344343/?type=3

"Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura" je projekat koji je podržan od strane Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture u okviru programskog luka "Budućnost Evrope". Mitološka avantura predstavlja interaktivnu igru namenjenu deci uzrasta od 9 do 15 godina, u kojoj su predstavljeni elementi materijalne i nematerijalne kulturne baštine (narodnog stvaralaštva, tradicije, mitologije). Radnja ovog edukativnog programa se odvija u muzejskom okruženju, na etnološkom delu stalne postavke Muzeja Vojvodine, sa ciljem da se publika bliže upozna sa eksponatima, koji su direktno i indirektno uključeni i u samu igru. Za potrebe projekta su izrađeni različiti rekviziti koji su nenametljivo uklopljeni u muzejsku postavku, ne narušavajući njen integritet. Mitološka avantura doprinosi edukaciji dece i mladih o čuvanju i značaju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ukazuje na bogatstvo narodnog stvaralaštva, jezika i komunikacije, ističući mit kao univerzalni simbol iz kojeg su se razvijale najpoznatije i najlepše bajke svetske književnosti.

Slika

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/bekstvo-iz-muzeja-mitoloska-avantura/

https://www.youtube.com/watch?v=zb-ieM5G4vM

https://www.youtube.com/watch?v=U_gZW70DAFs

https://www.youtube.com/watch?v=KH1ldBWcesc

https://kalendar.novisad2022.rs/events/bekstvo-iz-muzeja-mitoloska-avantura/

"Izložba Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze" otvorena je na Dan muzeja i njegovu 175. godišnjicu. S obzirom da u periodu od 2021–2022. Autonomna pokrajina Vojvodina predsedava Zajednicom podunavskih regija, Muzeju Vojvodine čiji je osnivač Pokrajinska vlada, pripao je zadatak da realizuje izložbu u saradnji sa Državnim kolekcijama Donje Austrije iz Sankt Peltena. Izložba "Vojvodina i Donja Austrija – interkulturalne veze" predstavlja zamašan muzeološki poduhvat dve ustanove koje na savremen način predstavljaju predmete iz svojih kolekcija. Izlaganjem reprezentativnih artefakata, tim kustosa nastojao je da ispriča priče i prenese znanje o značajnom kulturno-istorijskom i prirodnjačkom nasleđu koje baštini. Izbor predmeta odražava kompleksnost i multidisciplinarnost regionalnih muzeja koji imaju za cilj da predstave život kroz dugi vremenski period u regiji o čijem nasleđu brinu. Izložba je rezultat uspešne saradnje i kreativnog napora brojnih kustosa dve pokrajine – arheologa, istoričara, istoričara umetnosti, etnologa, biologa i konzervatora ustanova iz kojih dolaze artefakti.

Katalog

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/izlozba-vojvodina-i-donja-austrija/

Septembar mesec je u Muzejskom kompleksu Kulpin doneo dugo iščekivane radove na obnovi Velikog dvorca ili Kaštela, spomenika kulture od velikog značaja. Sagradila ga je 1826. godine vlastelinska porodica Stratimirović. 1863. godine, porodica Stratimirović prodala je dvorac mađarskoj vlastelinskoj porodici Semze, da bi ga od nje 1889. godine Lazar Dunđerski kupio za svog sina Đorđa. U njegovom posedu bio je sve do kraja Drugog svetskog rata, kada je na osnovu zakona o agrarnoj reformi i nacionalizacijom oduzet. Zahvaljujući razumevanju Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, obezbeđena su novčana sredstva za delimičnu rekonstrukciju krova na Velikom dvorcu, koja obuhvata građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove u realizaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Urađeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na nameštaju i predmetima primenjene umetnosti, a na osnovu projekata za koje je Muzej Vojvodine dobio sredstva putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/radovi-na-obnovi-velikog-dvorca-u-muzejskom-kompleksu-u-kulpinu/

Međunarodna izložba "Marama kao kulturni označitelj", realizovana je kao deo programskog luka "Heroine" u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022, a uz podršku Gete instituta. Projekat je nastao u produkciji SFO (Re)konekcija / ŽeNSki muzej iz Novog Sada (https://zenskimuzejns.org.rs/ ) u saradnji sa ženskim muzejem iz Bavarske: Frauen in der Einen Welt / Museum Frauen Kultur Regional-International i Muzejom Vojvodine. Ovim projektom prikazan je jedan mikro segment ženskog odevanja, koji prikazuje i promišlja kulturu nošenja marama u evropskom, vanevropskom i lokalnom kontekstu – u Nemačkoj, Turskoj, Čadu, Burkini Faso, Gvatemali, Kazahstanu, Nigeriji… Kustoskinja Muzeja Vojvodine mr Katarina Radisavljević odgovara na inicijalnu priču postavkom o tradicijskom i savremenom odnosu žena u Vojvodini prema svojoj kosi i njenom pokrivanju.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/medunarodna-izlozba-marama/

https://zenskimuzejns.org.rs/marama-kao-kulturni-oznacitelj/

Edukativni programi Muzeja Vojvodine osmišljeni su za različite kategorije posetilaca i u različitoj dinamici realizovani su kroz igraonice, učionice, predavanja i druge kreativne vidove rada sa različitim kategorijama posetilaca. Porodični programi "A gde sam tu ja – porodični grbovi", "A gde sam tu ja – porodično stablo", kao i kroz programe: "Muzej sa sto-lica" (onlajn učionica namenjena vaspitno-obrazovnim ustanovama i drugim grupama u korelaciji muzejskih sadržaja sa sadržajima nastavnih predmeta) i "Noć u Muzeju Vojvodine – Avanture Miša Harlampija" – muzejskog jutjubera, koji je postao i tv lice kroz saradnju Muzeja i RTV. Interpretativne metode usavršavane su pre svega kroz upotrebu elemenata lutkarskog teatra i razvoj kompleksnog edukativnog programa Teatrić Muzeja Vojvodine, u vidu kratkih lutkarskih predstava: "Odkud šlem u babinoj bašti?", a tokom 2022. realizovana je i nova predstava "Au što je lepa mlada!", kao i pesma sa muzičkim spotom za Teatrić.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/ocekujemo-vas-u-teatricu-muzeja-vojvodine/

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/teatric-muzeja-vojvodine-au-sto-je-lepa-mlada/

https://www.youtube.com/watch?v=M-H3KcBrkh4

https://www.youtube.com/channel/UCblU1sQtTP_fa9UrtNayeKg

bottom of page