top of page

Mitološka avantura:

Učenjem kroz igru do očuvanja kulturnog nasleđa

„Mitološka avantura: bekstvo iz muzeja” je projekat koji je nastao sa idejom da se muzej učini mestom za igru kroz koju će se ostvariti jedna od glavnih njegovih funkcija: edukacija kroz nove vidove interpretacije i širenje znanja. Na inovativan način odgovara na pitanja važnosti očuvanja materijalne i nematerijalne kulture svih naroda koji su ostavili trag na teritoriji današnje Vojvodine i ističe mit kao univerzalni simbol iz kojeg su se razvile najlešpe bajke sveta. Autor projekta je Staša Arsenović Koprivica, kustos-etnolog. Prateći savremene trendove u stvaranju modernih sadržaja prilagođenih potrebama savremene publike, u svetu i Evropi, Muzej Vojvodine se upustio u poduhvat prilagođavanja i osavremenjavanja programa i interpretacije kulturnog nasleđa. Autorka projekta je ovom zadatku pristupila kroz kreiranje interaktivne igre namenjene deci uzrasta od 9 do 15 godina, u kojoj su predstavljeni elementi materijalne i nematerijalne kulturne baštine (narodnog stvaralaštva, tradicije, mitologije). Radnja ovog edukativnog programa se odvijala u muzejskom okruženju, na etnološkom delu stalne postavke Muzeja Vojvodine, sa ciljem da se najmlađa publika bliže upozna sa eksponatima, koji su direktno i indirektno uključeni i u samu igru. Projekat je privukao veliku pažnju publike pa su svi planirani termini za radionicu popunjeni za svega nekoliko dana od početka projekta. Projekat je realizovan u okviru programskog luka „Budućnost Evrope“ Evropske prestonice kulture, a njeno održavanje omogućili su Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Mitološka avantura: bekstvo iz muzeja

Staša Arsenović Koprivica
MUZEJ VOJVODINE 

Današnji muzeji, osim što predstavljaju neprofitne javne ustanove čija je osnovna delatnost istraživanje, prikupljanje, zaštita, dokumentovanje i prezentovanje muzejskih predmeta, svoje poslovanje razvijaju i kroz interdisciplinarne pristupe izučavanja, interpretiranje i prezentovanje kulutrnog nasleđa. Jedan od projekata Muzeja Vojvodine koji muzej čini mestom za razvoj novih veština, igru i sticanje znanja jeste „Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura“, koji je podržan od strane Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, a čiji je autor msr Staša Arsenović Koprivica, kustos etnolog – antropolog. Autorka projekta je ovom zadatku pristupila kroz kreiranje interaktivne igre namenjene deci uzrasta od 9 do 15 godina, u kojoj su predstavljeni elementi materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Radnja ovog edukativnog programa se odvija u muzejskom okruženju, na etnološkom delu stalne postavke Muzeja Vojvodine, sa ciljem da se publika bliže upozna sa eksponatima, koji su direktno i indirektno uključeni i u samu igru. Za potrebe projekta su izrađeni različiti rekviziti koji su nenametljivo uklopljeni u muzejsku postavku, ne narušavajući njen integritet. Multidisciplinarnim pristupom priređen je zabavan muzejski sadržaj sa ciljem stvaranja buduće verne publike. Mitološka avantura doprinosi edukaciji dece i mladih o čuvanju i značaju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ukazuje na bogatstvo narodnog stvaralaštva, jezika i komunikacije, ističući mit kao univerzalni simbol iz kojeg su se razvijale najpoznatije i najlepše bajke svetske književnosti. Ovaj projekat predstavlja pojedine junake iz mitologije, čiji su likovi i dela pružali mogućnosti da se prilagode i interpretiraju na deci prihvatljiv način. Mitološki lik koji zauzima centralnu ulogu u igri je mlada veštica Mora koja određenim činom uspeva da probudi ostala mitološka bića, koja u toku igre slobodno tumaraju muzejom i ometaju kustose u radu. U periodu od aprila do juna kroz ovu radionicu je prošlo 750 mališana u 77 održanih termina čime se postigao neverovatan uspeh u muzejskoj edukaciji osnovnoškolskog uzrasta.

Шта је то што Вас је инспирисало да развијете пројекат?

Одељење за педагошки рад и односе са јавношћу Музеја Војводине својим разноврсним програмом већ више од 40 година развија музејску верну публику. Током године ова служба у сарадњи са кустосима организује и приређује различите изложбе, концерте, промоције, стручне скупове,предавања и разноврсне педагошке програме који су намењени различитим структурама посетилаца. Програми музеја данас су повезани са наставним плановима и програмима и имају дугу традицију сарадње са школама и прикључују се све популарнијим платформама за едукацију. Инспирисан етнолошким делом сталне поставке музеја,пројекат Бекство из музеја: митолошка авантура омогућава лакша доступност културног блага различитим категоријама публике, едукацију чини лакшом, интеракцију бржом и музејске садржаје интерпретира на модеран начин прилагођен потребама савременог друштва.

 

Који део пројектних активности Вам је најзанимљивији?

Бекство из музеја: митолошка авантура је пројекат који је за мене као аутора представљао својевсртан изазов кроз сваку активност појединачно. Не могу да издвојим ниједну активност посебно, јер у стваралачком процесу црпите све своје капацитете и радите са пуно пажње и љубави, те уживате у сваком постигнутом циљу и сваком начињеном кораку. Оно што бих издвојила као најлепши део јесте сама финализација – када постављате пројекат у простор, када долази у интеракцију са публиком и напослетку када уочите реакцију малишана док упијају ваша знања из етнологије преточене у једну музејску авантуру.

 

Како Вам се чини конкуренција ове године за ICOM Србија Награду?

Пројекти, публикације, музеји и стручњаци ове године су сведоци да музеји више нису статични и застарели, већ да су се трансформисали у атрактивна места за уживање, учење и места која изазивају емоцију. Пројекти у потпуности прате потребе савременог друштва, где се користе модерне технологије, апликације проширене и виртуелне стварности, друштвене мреже, аудио водичи и други алати чиме је омогућено већини пројеката (музеја) да остваре и одрже интеракцију са великим бројем посетилаца. Овде имамо прилику да стекнемо увид у велики допринос пројеката који су унапредили имиџе установа и допринели видљивости и доступности музеја. Честитам свим колегама на уложеном труду и раду и надам се да ћемо убудуће кроз подршку и остварене сарадње учинити наше установе местима комуникације и размене мишљења и идеја, ослушкивања и прилагођавања потребама савремене публике.

Интервју: Јана Милосављевић

Projekat/radionica je na sve učesnika ostavila izuzetno pozitivne utiske o čemu govore bezbrojni komentari kako samih učesnika dece tako i njihovih roditelja.

Projekat je realizovan u okviru programskog luka „Budućnost Evrope“ Evropske prestonice kulture čime je njegov značaj za promociju kulturnog nasleđa Srbije prešao granice naše zemlje.

Neverovatna zainteresovanost publike za projekat. U samo nekoliko dana od predstavljanja projekta javnosti popunjeni su svi termini radionice od aprila do juna meseca. U tom periodu kroz "Mitološku avanturu" je prošlo 750 mališana u 77 održanih termina čime se postigao neverovatan uspeh u muzejskoj edukaciji osnovnoškolskog uzrasta.

U okviru projekta 10. maja 2022. godine održan je seminar pod nazivom Mitološka avantura – novi vidovi interpretacije kulturnog nasleđa. Jednodnevni seminar je predstvaljao jednu od aktivnosti projekta Mitološka avantura: bekstvo iz muzeja koja je nastala sa idejom da se muzej učini mestom za igru kroz koju će se ostvariti jedna od glavnih njegovih funkcija: edukacija kroz nove vidove interpretacije i širenje znanja. Seminaru je prisustvovalo 25 stručnjaka iz različitih oblasti muzeologije.

U jednom terminu održano je predstavljanje radionice za kustose iz Muzeja Vojvodine, ali i drugih muzejsko-galerijskih ustanova iz Vojvodine čime se struka upoznala sa ovakvim vidom muzejske edukacije i rada sa najmlađim konzumentima kulture.

Projekat je javnosti najavljen kroz prigodnu animaciju. Cilj animacije je da na originalan zanimljiv način privuče pažnju dece i zainteresuje ih za učešće u radionicama.

https://www.youtube.com/watch?v=U_gZW70DAFs

U okviru projekta publikovana je naučno-popularna publikacija "Dnevnik jedne noćne More" autorke msr Staše Arsenović Koprivice, kustosa etnologa – antropologa. Publikacija donosi niz različitih termina iz mitologije i daje jednostavna objašnjena za njih kako bi učesnicima radionice sa jedne strane olakšali rešavanje zadataka a sa druge strane ih edukovali o muzeju.

Dnevnik jedne noćne more PDF

Sastavni deo "Mitološke avanture" je bila igrica na tabletu. Ona je predstavljala jedan od koraka za usmeravanje učesnika, odnosno odabir narednog koraka - smera igre. Učesnik je u aplikaciji birao jedna od četiri vrata, odnosno jedno od četiri godišnja doba i u skladu sa tim nastavljao dalje igru. Ova igrica predstavlja savremen, digitalni segment u muzejskoj edukaciji koji na najbolji način privlači današnju decu često statičnim muzejima.

bottom of page