top of page
LPN plakat_jpeg_0.85404100 1679665416.jpg

Leta pre neta

Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević, Tamara Tešević
MUZEJ NAUKE I TEHNIKE

Beše sveta i pre interneta!

,,Leta pre neta'' je projekat koji je realizovao Muzej nauke i tehnike i predstavlja prvu interaktivnu izložbu Muzeja namenjenu deci. Izložba je imala praktični, edukativni i zabavni karakter. Autorke izložbe su: Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević i Tamara Tešević. Ideja izložbe je da se najmlađoj publici približi duh vremena pre interneta i značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi. Deca su se prvi put susrela sa pojedinim tehničkim uređajima, dok su njihovi stariji članovi porodice evocirali uspomene. Postavku izložbe su činile dve vremenske zone: Ovako je nekada bilo i Ovako je počelo, i obe su pratile šest tematskih stanica: Piši-briši, Кada moje uši čuju, Ptičica, Halo, ko je?, Zabava u kutiji, Ringeraja. Na svakoj od navedenih stanica, pored izloženih eksponata, nalazili su se i interaktivni eksponati, pa su tako deca imala priliku da kucaju na pisaćoj mašini, napišu i pošalju pismo, režiraju sopstveni film, isprobaju kameru opskuru, fiksni telefon, flipere i još mnogo toga. Putujući od stanice do stanice, posetioci su otkrivali šta stoji iza njihovih zagonetnih naziva. Na kraju postavke dolazi se do dela pod nazivom Surf bez daske, koji predstavlja internet. Ovde su mogli da sagledaju razliku između savremenog digitalnog sveta i starog tehničkog okruženja. Došli su do zaključka da bez predmeta koje su imali priliku da vide na postavci ne bi postojali ni uređaji koje danas koristimo, kao i to da funkciju svih predstavljenih predmeta danas obavlja mobilni telefon koji se našao na centralnom mestu ovog dela postavke. Ciljevi projekta: 1. Upoznavanje mlađih generacija sa značajem tehničkog okruženja pre interneta, kroz interaktivne eksponate. 2. Razvoj inovativne metodologije u radu sa najmlađom publikom u Muzeju. 3. Približavanje programa kulturnih ustanova porodicama.

Značaj izložbe Leta pre neta je u tome što su najmlađi posetioci, pored toga što su imali priliku da vide stare tehničke uređaje, mogli i da ih upotrebe. Na taj način nisu bili samo pasivni posmatrači, već aktivni učesnici na izložbi. Iako je izložba namenjena deci, okupljala je celu porodicu i sve generacije. Kroz naučno-istraživački, edukativni i zabavni pristup izložba je prilagođena dečijem uzrastu.

Šta je to što Vas je inspirisalo da razvijete projekat?

Inspiracija za projekat bila je emisija Muzejska pitalica, koju smo koleginice Tamara Tešević, Milena Vrzić Bešić, Mirjana Babić i ja zajedno snimale. Emisija je bila namenjena deci, i tom prilikom smo pred njih stavljale različite tehničke uređaje koji više nisu u upotrebi, a oni su pokušavali da odgonetnu na pitanja kako su ti predmeti radili i čemu su služili. Deca su pokušavala da pišu na pisaćoj mašini, da stave film u analogni foto aparat, da puste kasetu na vokmenu i slično. Izuzetno pozitivne reakcije učesnika ali i publike navelo nas je na razmišljanje da bismo ovu temu mogle proširiti i staviti je u poseban okvir. Tako je nastala izložba Leta pre neta. Obrađivale smo svaki od predmeta sa Muzejske pitalice, posmatrajući ga od samog nastanka ideje do finalnog predmeta koji se koristio. Tako smo govoreći o telefonu u delu preteča imali telegraf, glasovnu cev i brodski dozivač, dok smo u drugom delu pričali o fiksnim telefonima. Svi predmeti kojima smo se bavili imali su ovakav okvir, dok je na samom kraju postavke stajao mobilni telefon koji je dao konačan okvir svim ostalim eksponatima, budući da je uređaj koji objedinjuje sve pomenute predmete.

 

Koji deo projektnih aktivnosti Vam je bio najzanimljiviji?

Zaista je svaki deo bio poseban, budući da je većini nas ovo bila prva izložba. Pisanje kataloga u formi radne sveske sa mnoštvom zanimljivih zadataka, rebusa i mozgalica bio je pravo uživanje, kao i sama postavka sa mnoštvom interaktivnih ekpsonata. Budući da je ovo bila izložba za decu, ono u čemu smo najviše uživale je interakcija sa najmlađima, njihove reakcije, oduševljenje izložbom i celokupnim utiskom posete muzeju gde se osećaju kao da su na svom terenu jer je upravo sve bilo prilagođeno njima. Mogli su da se kostimiraju i uđu u veliki televizor i tu postanu šta god požele, da igraju na podijumu za ples uz dečiju muziku koja je išla sa džuboksa, da zavire u kameru opskuru, i naravno razgovaraju preko fiksnog telefona. Takođe smo imali i poštansko sanduče gde su slali pisma i razglednice a mi smo ih zaista nosili u poštu i slali na adrese koje su naveli. Pisma su se ponovo vratila na momenat i oduševljavala primaoce. Neka pisma su stizala i na našu adresu što nam je davalo poseban elan i osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Takođe sve radionice i turniri i vođenja su bili prepuni lepe energije i deca su bila oduševljena programom, a i mi zajedno sa njima.

 

Kako Vam se čini konkurencija ove godine za ICOM Srbija Nagradu?

Kao i svake godine, konkurencija je jaka, i zaista nam je drago da vidimo da ima još programa za decu jer je njihov razvoj veoma važan. Iako deluje da smo konkurencija, mi zapravo sarađujemo, i ta saradnja nam je veoma važna jer su ovo pre svega ustanove kulture koje za cilj imaju zadovoljne posetioce koji se rado vraćaju u muzeje. Pobeda bilo kog od kandidata je pobeda kulture, a to ovo takmičenje čini još lepšim.

Intervju: Isidora Nikolina Komanin

Izložba Leta pre neta je otvorena 17.11.2022. gde su najavljene radionice, takmičenja, vođenja i turniri. Tokom radnih dana bile su svakodnevno organizovane vođene ture za mnogobrojne predškolske i školske ustanove sa teritorije cele Srbije, dok su vikendima bile organizovane vođene ture za pojedinačne i porodične posete. Izložbu je posetilo ukupno 7280 posetilaca, a održane su 4 radionice. Izložbu su podržali Aksa, Chico i Bambi, koji su posetiocima i takmičarima obezbedili nagrade u vidu slatkih paketa i igračaka. Izložba je zatvorena 5.3.2023.

https://youtu.be/fqT_FeIp9BU

Radionica: Halo, ko je? Datum održavanja: 18.12.2022. Broj učesnika: 60 u dve grupe. Na radionici smo želeli da predstavimo deci načine komunikacije pre pojave telefona. U uvodnom delu pričali smo o prenosu poruke putem golubova pismonoša, glasovnih cevi i telegrafa. U središnjem delu radionice objašnjavali smo funkciju i delove telona, a zatim su deca sama pravila i ukrašavala sopstveni žičani telefon koji su potom nosila kući za usponemu. Na kraju radionice proveravali smo napravljene telefone igrajući igru gluvih telefona. Materijal: stiropor čaše, makaze, kanap, flomasteri. Radionica je bila namenjena deci 5-10 godina.

Radionica: Papirus Datum održavanja: 28.1.2023. Broj učesnika: 30 Na samom početku radionice deca su upoznata sa različitim podlogama i priborom za pisanje koji su se koristili kroz istoriju. Zadatak učesnika radionice bio je da naprave papirus na kome su pisali uz pomoć pera i mastila. Papirus sa ispisanim porukama ponosno su poneli sa sobom kao suvenir sa radionice. Materijal: pak papir, drvofiks, makaze, aluminijumska folija, pera, mastilo, rukavice. Radionica je bila namenjena deci 6-12 godina.

Radionica: Kamera opskura Datum održavanja: 5.3.2023. Broj učesnika: 35 Želeli smo da učesnike upoznamo sa pretečama foto aparata i tom prilikom smo pravili kameru opskuru. Svako dete je imalo komplet za izradu pred sobom i nakon uvodnog dela u kome smo im objasnili osnovne principe jednog od zakona optike pristupili su izradi i ukrašavanju svoje kamere. U završnom delu radionice deca su isprobavala svoje kamere i radovala se zbog uspešno obavljenog zadatka. Materijal: karton, paus papir, makaze, selotejp, sočivo. Radionica je bila namenjena deci 7-14 godina.

Turnir u klikerima Datum održavanja: 19.2.2023. Broj učesnika: 60 dece u tri termina. Turnir je podeljen na Mini ligu za decu od 6-8 god. i Maksi ligu 9-14 god. Deca su se surela po prvi put sa ovom igrom i pravilima, a njihovi roditelji su mogli da se prisete omiljene igre iz detinjstva. Klikere su igrali na stazama koje su specijalno napravljene i namenjene za tu priliku. Pobednici turnira su dobijali nagrade.

Vođenje ture odvijale su se radnim danima za školske i predškolske organizovane posete, dok su vikendima organizovane individualne i porodične ture. Deca su uz vodiče, koji su i autorke izložbe, imala priliku da čuju mnoštvo zanimljivih priča koje su im približavale izložene eksponate stavljajući ih u realan kontekst, a uz pomoć interaktivnih eksponata koje su rado isprobavali, stvarali bi kompletnu sliku o upotrebnoj vrednosti istih. Organizovano je 65 vođenih grupnih poseta radnim danima i 32 vikendom.

https://youtu.be/MEDuAgqUB7w

Izložbom Leta pre neta povećali smo vidljivost na društvenim mrežama i to kroz niz aktivnosti što je doprinelo dupliranju broja pratilaca. U različitim nagradnim igrama pratioci su imali priliku da osvoje vredne nagrade koje su obezbedili prijatelji izložbe, kao i ulaznice za samu izložbu.

https://www.instagram.com/muzejnaukeitehnike/

https://www.facebook.com/MuzejNT/?locale=sr_RS

Katalog izložbe Leta pre neta zamišljen je i kao radna sveska koja bi uključila čitavu porodicu. Svi tekstovi su prilagođeni dečijem uzrastu i na zanimljiv način približavaju tehničke uređaje koji su predstavljeni na izložbi. Deca su imala priliku da kroz niz različitih zadataka poput pitalica, rebusa, zagonetki i asocijacija provere svoje znanje.

Leta pre neta PDF

Interaktivni eksponati su specijalno osmišljeni i dizajnirani namenski za ovu izložbu, kako bismo na praktičan način deci približili naučne fenomene iz datih oblasti. Putujući od stanice do stanice isprobavali su interaktivne eksponate pa su tako imali priliku da sede u prvoj školskoj klupi – skamiji i pišu pisma i razglednice koje su potom ubacivali u sanduče, a ta pisma su poslata na navedene adrese. Prvi put su okretali brojčanik fiksnog telefona i razgovarali „preko žice“. U foto laboratoriji upoznali su se sa procesom razvijanja fotografija, a mogli su i da zavire u kameru opskuru – preteču foto aparata. Pomoću zootropa su saznavali o pretečama animacije, a kostimirani su ulazili u TV studio i na trenutak su postajali glavne zvezde sopstvenog filma. Dok su obilazili izložbu pratila ih je muzika na džuboksu.

bottom of page