top of page
Dejan Vorgic NMZ_0.97924200 1679908590.jpg

DEJAN VORGIĆ

kustos

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić je posvetio svoj profesionalni rad proučavanju primenjene umetnosti. Tokom Međunarodne godine stakla realizovao je više projekata (izložbi), predavanja, stručnih radova i drugih aktivnosti, sa cilјem da se na najadekvatniji način javnosti predstavi kulturno nasleđe od stakla. U svom radu, koji odiše balansom, odmerenošću, predanošću i širinom pogleda na istraživački postupak, trudio se da pomeri granice sopstvenog dosadašnjeg rada. Projektom „Češko presovano staklo u ogledalu“ je po prvi put u našoj istoriografiji stručno obrađena i javnosti prezentovana ova specifična tehnika proizvodnje stakla. Kroz ovaj projekat (izložbu sa pratećim programom) je razvijana saradnja sa kustosima i kolekcionarima iz zemlјe i inostranstva, isticana rodna ravnopravnost, davana podrška kreativnom preduzetništvu i osobama sa invaliditetom, i dr. Na drugom projektu pod nazivom „Staklena vitrina meseca“ prednost je data inovativnom pristupu, kako u načinu izlaganja i prezentacije eksponata, tako i u medijskoj komunikaciji sa publikom. I u drugim segmentima rada, tokom godine težio je da održi standarde koje su postavili njegovi prethodnici u Umetničkom odelјenju Narodnog muzeja Zrenjanin.

Šta Vas generalno inspirise u Vasem radu?

Što se tiče prvog pitanja mene najvise privlače i inspirišu nepoznate i neistražene stvari. Nekako sam istraživačkog duha, pa me sam proces traganja za podacima i sklapanja kockica tera da uvek idem korak dalje.

Koju biste aktivnosti iz Vase prijave posebno istakli?

Ne bih voleo da istaknem ni jednu posebnu aktivnost iz moje prijave. Mislim da je sve bitno. Postoje veći i manji projekti ili izložbe, ali ja im prilazim sa potpuno istog stanovištva. Primera radi, postoje vredniji i manje vredni predmeti u Zbirci na kojoj radim, ali svaki od njih zaslužuje svoju priču i istraživanje. Veličina i sama materijlna vrednost tu nije bitna. Čak mi je žao što u moju prijavu nisu ušle neke stvari koje sam prošle godine radio, ali zbog propozicija u vidu deset stavki one nisu mogle da uđu u izbor.

Kako Vam se čini konkurencija ove godine za ICOM Srbija Nagradu?

Mislim da je konkurencija OK. Upoznat sam samo delimično sa radom nominovanih. Ali ću se svakako upoznati bolje kada dođe vreme za glasanje. Svi mi radimo u specifičnim i drugačijim uslovima i polazim od toga da je svako od nominovanih dao koliko je mogao u toku godine u datim okolnostima. Svako od kustosa ima neki svoj put i profilisanost, tako da ih je čak pomalo i teško smestiti u jedan kalup Nagrade ICOM.

Intervju: Jovana Jovanović 

Predavanja - kustos u gostima: Povodom Međunarodne godine stakla kustos je na poziv kolega i saradnika održao više tematskih predavanja u drugim javnim institucijama. U okviru manifestacije Muzeji za 10 u Muzeju Vojvodine (Novi Sad) održao je predavanje pod nazivom - Staklo koje ne zastareva (istorijat presovanog stakla) (19.05.2022). Na međunarodnoj Konferenciji o vitražima u organizaciji Gradskog muzeja Subotica održao je predavanje sa temom - Vitraži Županijske palate u Velikom Bečkereku (Zrenjaninu) (8.12.2022), a bio je i učesnik (predavač) na manifestaciji Creative Glass razgovori: Trgovina staklom nekada i sada u organizaciji Instituta za kreativno preduzetništvo sa partnerima u beogradskoj Trgovačkoj školi sa temom Presovano staklo - spoj kreativnosti i zahteva tržišta na primeru Srpske fabrike stakla, Trgovačka škola Beograd (22.12.2022).

https://www.facebook.com/kreativnopreduzetnistvo/posts/pfbid02MLNcvRpm7GXo7hdo2PYMkNKTY1cQe5gfdv9Rq3gQYFYYS9QVNsvY9ArnbsDE5Pqyl

https://www.facebook.com/muzej.zrenjanin/posts/pfbid0HPuazuTWEKFUqDPQbVm38UwiFiA25yfPSBRyScHntTgTTzQi2U3YjcfcWfkqdJyol

https://www.muzejvojvodine.org.rs/lat/staklo-koje-ne-zastareva/?fbclid=IwAR0h0Mr7I7pI6YUDxI0MxcOUeOkE4jylitRp-dP2cOVehn2b5yBURNd62V4

Projekat - Staklena vitrina meseca Projekat „Staklena vitrina meseca“ Narodnog muzeja Zrenjanin i kustosa Dejana Vorgića je trajao u vremenskom rasponu od 15.03.2022. do 15.01.2023. godine i predstavlјao je ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje su se realizovale u okviru centralne prostorije (Plave sobe) stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Umetničkog odelјenja. Svakog petnaestog u mesecu sadržaj vitrine se menjao, čime se dobijalo na dinamici prezentacije eksponata vezanih prvenstveno za umetnički obrađeno staklo, dok je stalna postavka muzeja dobila frekventni dodatni sadržaj. Projekat je u potpunosti u funkciji obeležavanja Međunarodne godine stakla, jer se pažnja javnosti držala tokom dužeg vremenskog perioda. Teme vitrina su grupisane u više kategorija kako bi se javnosti što jasnije približili različiti segmenti umetničkog staklarstva. Tokom trajanja projekta realizovane su sledeće teme: Murano staklo, Iberfang – višeslojno staklo, Britansko staklo, Banjske čaše, Alibunarsko staklo, Gravirano staklo, Jagodinsko staklo, Uran staklo, Vitraž staklo i Novogodišnji stakleni ukrasi.

ICOM Srbija Časopis, tekst Staklena vitrina meseca, PDF

https://www.youtube.com/watch?v=9D5GdyslVn0

https://www.youtube.com/watch?v=xvyRE4N1KHA

https://www.youtube.com/watch?v=DkXXew98sb8

https://staklosrbija.rs/dogadjaji/staklena-vitrina-meseca-narodni-muzej-zrenjanin/

https://www.danas.rs/kultura/u-zrenjaninskom-muzeja-izlozba-staklena-vitrina/

https://ilovezrenjanin.com/kultura/projekat-staklena-vitrina-meseca-tema-br-5-alibunarsko-staklo/

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/projekat-staklena-vitrina-meseca-u-zrenjaninu-od-13.-septembra_1372023.html

https://volimzrenjanin.com/projekat-staklena-vitrina-meseca-tema-br-8-uran-staklo/

https://volimzrenjanin.com/projekat-staklena-vitrina-meseca-2/

https://evrsac.rs/izlozba-posvecena-alibunarskom-staklu-u-narodnom-muzeju-zrenjanin/

https://listzrenjanin.com/postavka-zrenjaninskog-muzeja-novogodisnji-stakleni-ukrasi/

https://www.blic.rs/vesti/novi-sad/staklarstvo-kroz-vekove-narodni-muzej-zrenjanina-zapocinje-obelezavanje-medunarodne/53ge1pp

https://105.rs/staklena-vitrina-britansko-staklo

https://rtvsantos.com/?s=staklena+vitrina

https://www.facebook.com/ICOM.Serbia/posts/pfbid0tpFwW48ux8on6gkRxm8yAMj2aJLffWZ66P8sKWCHvcPuRd2QnTAs6RyfF6bWLrqsl

https://www.facebook.com/ICOM.Serbia/posts/pfbid0319kRAovNUzj2mVYek9NcjQpyMi7HxY5JCRwYMk6ZLHnjsPEByuDgTmpSvh1sitodl

Projekat - Izložba Češko presovano staklo u ogledalu: Kustos je autor izložbe (projekta) koja je realizovana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u periodu septembar-novembar 2022. Pored prezentacije istorije češkog presovanog stakla, od njenih početaka tridesetih godina XIX veka pa sve do Baršunaste revolucije 1989. godine, i načina njegove proizvodnje, cilј ovog projekta je da se tokom Međunarodne godine stakla javnosti približe i afirmišu kulturna dobra i predmeti od stakla nastali tehnikom presovanja visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta, koji se čuvaju u javnim i privatnim kolekcijama sa teritorije Banata, Novog Sada i Beograda. Na otvaranju izložbe prisustvovali: zamenik ambasadora Češke Republike Jožef Brož, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljilјana Stehlik, predsednik udruženja Češka Beseda Milan First, upravnik Muzeja nauke i tehnike Zoran Lević, predsednica stručne grupe za staklo i kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti Bilјana Crvenković i dr. Izložbu je posetilo više od 2.800 posetilaca i finansirana je sredstvima Ministarstva kulture.

KATALOG Češko presovano staklo u ogledalu 

https://listzrenjanin.com/predmeti-od-ceskog-presovanog-stakla-zaokupili-su-paznju-nasih-sugradjana/

https://volimzrenjanin.com/dejan-vorgic-cesko-presovano-staklo-u-ogledalu/

http://vojvodjanski.com/rtvsantos/kultura/2022/09/19/cesko-presovano-staklo-u-ogledalu-u-narodnom-muzeju-u-zrenjaninu

https://rtvsantos.com/kultura/izlozba-cesko-presovano-staklo-u-ogledalu-u-narodnom-muzeju-zrenjanin/

https://www.zrenjaninski.com/kultura/cesko-presovano-staklo-ovi-predmeti-su-obelezili-zivot-svake-porodice/

Izložba - Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras: Izložba „Umetnice staklenog sjaja“ je realizovana u delu Salona Narodnog muzeja Zrenjanin u periodu oktobar-decembar 2022. godine od strane kustosa Dejana Vorgića. Iako je organizovana kao svojevrsni aneks izložbi „Češko presovano staklo u ogledalu“ ona ipak odiše samostalnim konceptom. Cilј izložbe bio je da se afirmišu savremeni radovi u staklu ženskih autora kao i kreativno preduzetništvo. Publici su predstavlјeni upotrebni predmeti (vitraži, ogledala, visulјci za prozore, satovi, nakit i dr.) dve umetnice različitog senzibiliteta koje spaja lјubav prema krhkosti i prozirnosti stakla, ali i snazi veze koju pruža metal. Obe umetnice aktivno koriste tehniku vitraža (i tifanija), koja ih je nosila ka stvaranju sopstvenog i prepoznatlјivog izraza.

https://www.youtube.com/watch?v=0CzYUJj2uug

https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1164638/umetnice-staklenog-sjaja-izlozba-ljubitelje-vitraza-narodnom-muzeju-zrenjaninu-foto

https://muzejzrenjanin.org.rs/sr/umetnice-staklenog-sjaja-janja-paden-i-jelena-matejic-taras/

https://www.facebook.com/muzej.zrenjanin/posts/pfbid02rApMC5qQACM1virhR7pSid3tXaeNdyX2RRoMzst359fy3y5D9agSibxZXu3E7xCSl

https://volimzrenjanin.com/otvorena-izlozba-umetnice-staklenog-sjaja-janja-paden-i-jelena-matejic-taras-foto/

Predavanja - kustos domaćin: Kustos je organizovao niz predavanja, kao prateći deo izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“, koja su realizovana u dve tematske večeri: Češko-zrenjaninske kulturno-istorijske veze (12.10.2022) i Vitraži u Banatu – obrisi svetlosti nad ravnicom (10.11.2022). Pored renomiranih stručnjaka i predstavnika različitih zrenjaninskih kulturnih institucija, jedan od predavača bio je i kustos Dejan Vorgić. Tokom prve tematske večeri održao je predavanje „Porodica Klee i crkveno zvono iz 1757. godine“, dok je tema druge večeri bila „Vitraži Gradske kuće u Zrenjaninu“.

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1170605/obrisi-svetlosti-nad-ravnicom-vitrazi-umetnost-komadica-stakla-ukras-znametnitih-zgrada-banatu

https://volimzrenjanin.com/vanja-stojkovic-dejan-vorgic-narodni-muzej-zrenjanin/

https://listzrenjanin.com/stari-vitrazi-u-banatu-boje-koje-ne-blede-ni-posle-150-godina/

https://www.facebook.com/ICOM.Serbia/posts/pfbid0bt8bwToh89K4yAgvkjwsb2HEEXf5NTrvEJ1SFcw6pebFhQYZyE8FioNvkMuvQi5ul

https://ilovezrenjanin.com/kultura/narodni-muzej-zrenjanin-predavanje-o-cesko-zrenjaninskim-kulturno-istorijskim-vezama/

https://muzejzrenjanin.org.rs/sr/predavanje-o-cesko-zrenjaninskim-kulturno-istorijskim-vezama/

Stručna vođenja: Prateći program izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ činila su između ostalog i stručna vođenja. Pored stručnih vođenja za kolege iz drugih institucija, za širu javnost kustos je organizovao i dva tematska: Šta je presovano staklo? (6.10.2022) i Stilske karakteristike i motivi na češkom presovanom staklu (3.11.2022). Specijalno stručno vođenje prilagođeno osobama sa invaliditetom i pripadajućim taktilnim elementima kustos je u saradnji sa vodičem Marijom Šnajder organizovao za Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih Zrenjanin (17.11.2022).

https://ilovezrenjanin.com/kultura/strucno-vodjenje-kroz-izlozbu-cesko-presovano-staklo-u-ogledalu/

https://www.facebook.com/muzej.zrenjanin/posts/pfbid063b61zGxBSkxsNTq9rB6WdjswqczLucjhPqGSJCZUcasfSJXPigcwUuKVghZN2Zdl

https://www.facebook.com/muzej.zrenjanin/posts/pfbid0ictM3qtQft3HHVRE5pTo4HAGnPsiRhv9p3X1EqhxTXtZTu6sUcdikpPq4TtnPRe9l

https://www.facebook.com/muzej.zrenjanin/posts/pfbid0JiaAHweC79xNk2eZLSaogTHvBFMVaAzCf8C4uimpotQoCFC2ZwovrMBHjp3gMHKkl

https://www.facebook.com/volimzrenjanincom/posts/pfbid0A4XuYH8EPn6NsMnX3tEBqU2UUA7uMHqxTXtFKYzSSqw1Xk3dNWcZRxEEVXQk82AHl

https://volimzrenjanin.com/dejan-vorgic-cesko-presovano-staklo-u-ogledalu/?fbclid=IwAR1QlvrZ6-5fKnHgr7nQILDGcDGHW3PY82yEWHrHFS4a5bLBBMqmiTYlFSQ

Publikovani stručni radovi: Kustos je u toku godine napisao tri stručna rada za časopise i glasnike koji su iste godine i izašli iz štampe. U pitanju su sledeći članci: Bečkerečka zlatarska radionica druge polovine XVIII veka (Glasnik muzeja Banata br. 23: 50–61), Slikar Vladimir Zelinski i ikone u crkvi Svetog Georgija u Aleksandrovu (Aleksandrovački glasnik knj. 2: 9–26) i Staklena vitrina meseca: Projekat Narodnog muzeja Zrenjanin (ICOM Srbija: Časopis Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja br. 16: 24–27). Za potrebe izložbe i projekta „Češko presovano staklo u ogledalu“ napisan je katalog na 52 strane uz pomoć saradnike iz zemlјe i inostranstva. Izložbeni katalog sadrži 122 kataloške jedinice tj. eksponata, sa stilskim karakteristikama od bidermajera, preko istoricizma, ar dekoa i funkcionalizma, pa sve do modernih apstraktnih stremlјenja nakon Drugog svetskog rata, koje svedoče o velikom pregalaštvu čeških (ali i srpskih) dizajnera i staklarskih radnika.

Tekst Bečkerečka zlatarska radionica

https://www.facebook.com/ICOM.Serbia/posts/pfbid053hy8aGQ9H6YmsVyMicyRMYqBtTUSFjcnENXAt98x5UUiYnUn2ubBpHVQRA92Y9Sl

Stručna grupa za staklo NK ICOM Srbija: Kustos je postao član Stručne grupe za staklo Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM). Pored redovnih aktivnosti u okviru grupe, kustos je razvio dobru i plodonosnu komunikaciju sa aktivnim članovima. Tom prilikom se trudio da pruži asistenciju i pomoć koleginicama iz drugih institucija. Grupa je pokrenula internet sajt pod nazivom Staklo-Srbija. Za potrebe sajta kustos je napisao više kraćih članaka o muzeju, zbirci stakla, najavama događaja i dr, koje je prevodio i na engleski jezik. Među ovim tekstovima ističe se stručno-popularni članak posvećen Fabrici stakla „Ukras“ iz Alibunara.

https://staklosrbija.rs/ko-smo-mi/

https://staklosrbija.rs/zbirke/kolekcija-staklo-porcelan-i-keramika-narodnog-muzeja-zrenjanin/

https://staklosrbija.rs/fabrika-stakla-ukras-iz-alibunara/

https://staklosrbija.rs/muzeji/narodni-muzej-zrenjanin/

Dizajnerska rešenja: Kustos je aktivno uzeo učešće u stvaranju vizuelnog identiteta, dizajnerskih i fotografskih rešenja za potrebe sopstvenih autorskih izložbi i pratećih događaja. U ko-autorskom odnosu sa kustosom i primenjenim umetnikom Dušanom Marinkovićem realizovao je dizajnerska rešenja i fotografije za štampani materijal izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ (katalog, plakati, bilbord, kater folija i pozivnica), dok je samostalno uradio izložbene panoe, novinski oglas i pozivnice za prateći program (stručna vođenja i predavanja). Za potrebe izložbe „Umetnice staklenog sjaja“ je uradio samostalno pozivnicu, pano i plakat, a za projekat „Staklena vitrina meseca“ svih deset pozivnica i nephodnu pripremu za štampu.

Novinski oglas

Saradnja sa medijima/promocija kulturnog nasleđa: Popularizacija kulturnog nasleđa ostvarena je kroz izuzetnu saradnju sa različitim medijima. Tokom Međunarodne godine stakla unapređen je odnos sa medijima, koji su sa više pažnje pratili ritam događaja u Muzeju. Od nacionalnih radio i televizijskih centara neophodno je istaći izjave za Radio-televiziju Srbije (tri za Kulturni dnevnik; 19.08.2022, 19.9.2022, 19.12.2022 i intervju za emisiju Građanin emitovanu 19.10.2022) i Radio-televiziju Vojvodine (dva uživo uklјučenja u Jutarnji program i uživo intervju za Radio RTV). Događaje su ispratili i štampani listovi (Politika, Novosti, Danas, Zrenjanin), kao i brojni internet portali. Posebnu pažnju kamernim postavkama o staklu je posvetila zrenjaninska Radio i televizija Santos koja je uradila video prilog o svakoj vitrini meseca, što je svojevrsni kuriozitet. Kustos je učestvovao i u snimanju emisije „Da nam nije...“ posvećene uglednim članovima mađarske nacionalne manjine Tiboru Varadiju i porodici Bence, koja je urađena u produkciji Programske grupe Mreža (6.5.2022).

https://mreza.rs/da-nam-nije/tibor-varadi-o-bogatstvu-razlicitosti-u-banatu/

https://youtu.be/l9u-45qHdck

https://youtu.be/OTCRNpGRMi4

https://youtu.be/nQeBe6MNeVU

https://youtu.be/SDKJFp89p3M

https://www.politika.rs/sr/clanak/502867/Staklo-kao-izvor-covekove-kretaivnosti

https://rtvsantos.com/dobre_vesti/pocinje-projekat-staklena-vitrina-meseca/

https://rtvsantos.com/vesti/projekat-staklena-vitrina-meseca-iberfang-viseslojno-staklo-tema-br-2/

https://rtvsantos.com/kutak-za-kulturu/narodni-muzej-zrenjanin-projekat-staklena-vitrina-meseca-britansko-staklo-tema-br-3/

https://rtvsantos.com/vesti/projekat-staklena-vitrina-meseca-tema-br-4-banjske-case/

https://rtvsantos.com/vesti/alibunarsko-staklo-u-narodnom-muzeju/

https://rtvsantos.com/vesti/gravirano-staklo-u-staklenoj-vitrini-u-narodnom-muzeju-zrenjanin/

https://rtvsantos.com/vesti/7-staklena-vitrina-u-narodnom-muzeju-zrenjanin/

https://rtvsantos.com/vesti/projekat-staklena-vitrina-meseca-tema-br-8/

https://rtvsantos.com/vesti/vitrazno-staklo-u-okviru-stalne-postavke/

https://rtvsantos.com/vesti/novogodisnji-ukrasi-u-staklenoj-vitrini-u-narodnom-muzeju/

bottom of page