top of page
1 Deo postavke Iskustvo u guzvi, 2021._0.20703600 1648210021.jpg

RETROSPEKTIVA GORANKE MATIĆ U MSU

Una Popović je više od dve godine radila na istraživanju, mapiranju i analizi opusa domaće fotografkinje Goranke Matić. Ovo je rezultiralo obimnom retrospektivom umetnice pod nazivom “Iskustvo u gužvi” koja je bila prikazana u MSUB na tri sprata u trajanju od dva meseca, od 24. 3. do 24.5.2021. Izložba predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju rada i ostvarenja Goranke Matić, autorke koja je na umetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već četrdeset godina. Kustoska namera je bila da se osavremenjenim muzeološkim i teorijskim pristupom analizira opus i napravi dinamika u izlaganju žanrovski raznovrsnog materijala autorke pri instituciji umetnosti. Kako je ovo pionirski poduhvat u analizi celovite prakse Matićeve, ujedno i prva obimna fotografska retospektiva u MSUB cilj je bio da izložba deluje medijski edukativno i osim ličnog ostvarenja ukaže na različite fotografske prirode i moguće tehnike (analogna fotografija, digitalna, foto -video zapisi.).

https://msub.org.rs/exhibition/iskustvo-u-guzvi-retrospektivna-izlozba-goranke-matic/

http://gofile.me/5jJlG/WLJoDZK2h

http://gofile.me/5jJlG/qKoh457y1

Katalog Iskustvo u guzvi_0.91388100 1648210020.jpg

KATALOG 

Una Popović je urednica obimnog monografskog kataloga Goranke Matić štampanog povodom retrospektive. Njen tekst pod nazivom” O fotografskoj praksi Goranke Matić kao iskustvu unutar gužve” na 20 strana ukazuje na kontekst vremena, društvenih i kulturnih okolnosti i kroz to razmatra javni fotografski rad autorke. Kustoskinja je pozvala i ist.um. Bojanu Pejić da napiše drugi tekst za monografski katalog te je time ostvarena namera da oba jedinstveno i složeno uz temeljan odabir fotorafija upotpunosti artikulišu opus autorke. Rad na katalogu je bila druga priroda posla od rada na izložbi, zahtevna i dugotrajna, Drugačijom vrstom selekcije radova i širom kontekstualizacijom ostvarenja kroz tekstove dobijena je knjiga koja će sigurno Objašnjenje predstavljati važno štivo za sva buduća istraživanja lokalne fotografske prakse ali i društvenih okolnosti našeg područja. Tekst Une Popović objavljen u katalogu se našao u najužem izboru za Nagradu "Lazar Trifunović" koja se dodeljuje za kritičko promišljanje savremene i moderne umetnosti.

http://gofile.me/5jJlG/kBbJPzoZv

http://gofile.me/5jJlG/Sri30Xwt2

https://photos.app.goo.gl/TX4pjrGsMfYpm4G47

https://kaleidoskop-media.com/vizuelne-umetnosti/dodela-nagrada-dius-i-lazar-trifunovic

Una vodjenje1_0.26983300 1648210021.jpg

KUSTOSKA VOĐENJA I TEKSTOVI

Osmišljen je dinamičan i bogat život izložbe “Iskustvo u gužvi” od otvaranja.Fotografski medij je pristupačan te je izložba delovala i šire edukativno. Koncepcijom razmatranja opusa kroz pet segmenata sa akcentom na različite žanrove od fotografija pop kulture, umetničke, novinske, dokumentarne, teorijski se interpretirao svaki od tih okvira. Kustoskinja je održala 15 javnih stručnih vođenja kroz izložbu za širu publiku, radnike u kulturi, studente, škole, organizacije i dr (sva vođenja su radile samo kustoskinja i umetnica pojedinačno ili zajedno) te time približila koncept izložbe i otvorila širu debatu po pitanju prirode i upotrebe fotografskog medija ali i artikulacije istorije kroz isti. Pored vođenja, nastupa u javnim medijima povodom izložbe i teksta u katalogu napisala je i objavila nekoliko tekstova koji post festum analiziraju pojavu same izložbe i njen širi edukativni značaj, zajedno sa idejom šta umetnički muzeji jesu i trebaju da budu prilikom sagledavanja ovakvog fotografskog materijala.

https://novimagazin.rs/iz-nedeljnika-nm/247782-izlozbe-dokumenti-o-vremenu-i-drustvu

https://www.beforeafter.rs/grad/iskustvo-u-guzvi-sa-gorankom-matic/

https://www.youtube.com/watch?v=Ds-3KCYEalw&t=2120s&ab_channel=MuzejsavremeneumetnostiBeograd

https://www.youtube.com/watch?v=_YsTVzzc5qI&t=220s&ab_channel=SEEcult

https://photos.app.goo.gl/ELdkpidVE8tSUhGu9

http://gofile.me/5jJlG/r2xR5Xyhw

1 Goranka Matic pred snimanje. foto BJ_0.38585200 1648210021.jpg

VIDEO INTERVJUI SA GORANKOM MATIĆ

Una Popović je pozvala predavače prof.dr. Milanku Todić i ist.um. Slavka Timotijevića da naprave temeljniji osvrt na neke od osobenosti rada Matićeve, kao što su analiza rok fotografije i umetničkih koncepata. Za ova predavanja postojala velika zainteresovanost kod publike. Osim ovoga, kustoskinja je osmislila i realizovala video intervjue sa Gorankom Matić i predavačima povodom značaja njenog opusa u širem društvenom kontekstu i važnosti retrospektivne prezentacije. Na nivou bitnosti zabeleške govora umetnice i analize sopstvenog rada kustoskinja je uradila i video intervju sa Gorankom Matić u finalnom trajanju od pola sata. Ova vrsta dokumentovanja glasova, mišljenja i analize rada u širem kontekstu važna je na nivou stvaranja oralne istorije o fotografiji autorke te vremenu, društvenoj i političkoj situaciji u kojoj se praksa iste razvijala.

http://gofile.me/5jJlG/y75W9Ssh1

https://www.youtube.com/watch?v=seNKg7i2Vpk&t=18s&ab_channel=Muzejsa

Otvaranje u BL- GM_0.27289100 1648215577.jpg

GOSTOVANJE "ISKUSTVO U GUŽVI" u NS i BL

Izložba “Iskustvo u gužvi “ posle izuzetnog uspeha u Beogradu dobija pozive od strane sličnih institucija da gostuje po regionu. Ovo je prva izložba i retrospektiva u organizaciji MSUB koja je do sada dobila najviše poziva za gostovanje u drugim institucijama pri čemu se prepoznaje i njen širi kulturološki i društveni značaj. Do sada je gostovala u MSUV Novi sad, MSURS Banja Luka a potvrđeno je i gostovanje u MSU Zagrebu, UG Maribor, UG Crne Gore.Neka od gostovanja je direktono kustoskinja inicirala i napravila dogovor. Ideja je da se u Zagrebu i Mariboru napravi razmena, "Iskustvo u gužvi" u njihovom prostoru a prakse regionalnih fotografa u našem muzejskom prostoru. Ovim je uspostavljena razmena programa sa idejom da se kroz izložbe šire interpretira istorija fotografije sa ovih prostora, napravi istorizacija delovanja individualnih praksi, da se uvide likovne osobenosti ali načini dokumentovanja vremena.

http://msuv.org/2021/10/01/iskustvo-u-guzvi/

https://izprveruke.rs/izlozba-goranke-matic-od-10-marta-u-banjaluci/

https://mondo.ba/Magazin/Kultura/a1118001/izlozba-fotografija-goranke-matic-u-MSURS.html

https://www.nezavisne.com/kultura/vizuelna-umjetnost/Izlozba-Iskustvo-u-guzvi-autorke-Goranke-Matic-otvorena-u-MSU-RS/708629

http://gofile.me/5jJlG/xWcEnWDsO

bottom of page