top of page

Savremena reinterpretacija domaće neoavangardne umetnosti – predstavljanje svestranog likovnog umetnika Atile Černika

AGART
Retrospektivna izložba likovnog umetnika Atile Černika

Judit Arva, Adrian Klajo, Hargita Vaštag Gažo
MUZEJ OPŠTINE BAČKA TOPOLA

Cilj projekta je predstavljanje životnog stvaralaštva likovnog umetnika, vizuelnog pesnika i grafičkog urednika Atile Černika iz raznih aspekata umetnosti i književnosti, inovativnim sadržajima i interaktivnim pristupima koje promovišu kritičko razmatranje i dublje razumevanje jezika avangardne i savremene likovne umetnosti Srbije. Inspirišujući radoznalost i kreativnost posmatrača, projekat „AGART” poziva i aktivno uključuje sve generacije u doživljaj upoznavanja umetnika Atile Černika, njegovog stvaralaštva, stavova, života i nadahnuća. Po prvi put ikada, Černik je pustio kustoski tim da provede dane pronalazeći i istraživajući njegove radove u njegovom domu i ateljeu. Većina radova je pronađena kod i pozajmljena upravo od njega. Po karakteru, izložba je hibridna. Radovi se pojavljuju u šest celina, nadovezuju se za slova a, e, i, m, o i t koji označavaju prvo slovo pojmova koji se redovno pojavljuju u Černikovom opusu. U nekim prostorijama dočarana je atmosfera njegovog ateljea, drugi prostori su popunjeni dokumentima. Na našu molbu, umetnik je napravio posebna dela isključivo za ovu izložbu i lokaciju, a snimljeni su i video zapisi sa njim za izložbu „AGART”. Ekrani osetljivi na dodir i tv monitori smešteni u postavci pružaju novi, prošireni interfejs za prikazivanje raznih fotografija, novinskih članaka i video materijala, eksperimentalnih filmova, koji nisu na drugi način dobili svoje mesto u instalacijama. Rezultat višemesečnog istraživanja jeste obrada oko 70-80% Černikovog opusa. Pri obradi, digitalizovan je veliki deo njegovih radova, fotografija, filmova; povezani i mapirani su događaji, radovi i nastupi sa drugim licima i organizacijama. Kroz prateće programe, uspeli smo da razmrdamo celu zajednicu, i mališane, i mlade, i odrasle, i starija lica, i amatere, i profesionalce, koji su stvarali nova dela inspirisana Černikovom umetnošću, ispričali svoje doživljaje i uspomene vezane za njega, učili o novim metodama likovnog i književnog obrazovanja, zajedno proslavili umetnikov rođendan. Projekat je uspeo da poveže ustanove, zajednicu i umetnika u postizanju zajedničkog cilja.

Prvi put je organizovana retrospektivna izložba Atile Černika koja sveobuhvatno predstavlja njegovo stvaralaštvo i njegovu ličnost, i to u njegovom rodnom gradu, Bačkoj Topoli. Černikovo okruženje nije imalo dubinsko poznavanje njegovog stvaralaštva. Znali su ga kao komšiju, sugrađana, nastavnika, prijatelja, međutim kao svestranog umetnika, upoznali su ga tek kroz razne aktivnosti i programe projekta. U sklopu projekta izvršeno je istraživanje njegovog života, njegovih nastupa, pronađeni su, pregledani i digitalizovani njegovi porodični i profesionalni foto-albumi, katalozi i plakati. Otkrivena je njegova cela mail art prepiska koja je bacila novo svetlo na intenzitet ove njegove delatnosti. Pronađeni su njegovi crteži o siluetama tela rađeni tušem šezdesetih godina koji dosad nigde nisu bili prikazani. Tokom istraživanja, tražena su mišljenja relevantnih stručnjaka: uspostavljen je savetodavni odbor čiji su članovi teoretičar umetnosti Miško Šuvaković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Olga K. Ninkov, i istoričarka umetnosti Dora Heđi. Pre izložbe, oštećena, isprljana dela su potpuno obnovljena pod rukama restauratorke knjige i papira Melinde Đurik. Istraživanju je doprineo i Centar za istraživanje umetnosti „Artpool” – Muzej lepih umetnosti iz Budimpešte. Černikovi radovi su za vreme trajanja izložbe pozajmljeni od acb Galerije iz Budimpešte, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Gradskog muzeja Subotica, Biblioteke „Juhas Eržebet”, Eleda Černika i Imrea Pota. Na postavci su predstavljene neoavangardne težnje druge polovine 20. veka i Černikova veza sa njima. Inovativnost se, među ostalim, ogleda u smeštanju Černikovog životnog opusa u umreženu, prilagodljivu i proširivu strukturu, umesto hronološkog prikaza. Izložbeni prostori su opremljeni potpuno novim elementima isključivo za ovaj projekat; instalacije, boje, rasveta su prilagođeni Černikovim delima. Forma instalacije je pratio odrednice avangarda: mnoga dela napuštaju prostor, postavljaju se na nekonvencionalan način, dok prate savremene trendove. Imidž i grafički dizajn su u skladu sa grafičkim i uređivačkim stilom i aktivnostima Černika. Nastala je odlična fotodokumentacija o izložbi. O projektu su objavljene kritike i u Mađarskoj.

Šta je to što Vas je inspirisalo da razvijete projekat? Da li i na koji način postoji povezanost između umetnika Atile Černika i muzeja Bačke Topole?

 

U 2021. godini postavili smo cilj da predstavimo likovne umetnike naše opštine koji su stariji od osamdeset godina. Prve godine, odnosno u septembru 2021. godine, na Dan opštine Bačka Topola, otvorili smo retrospektivnu izložbu likovnog umetnika Ištvana Žakija. Osmislili smo izložbe koje traju više meseci, u okviru kojih organizujemo radionice da bi grupe dece, odeljenja obrazovnih ustanova sa teritorije opštine upoznali opus stvaralaca. Saradnja sa likovnim umetnikom Atilom Černikom datira još od ranih 2010-ih, kada je on aktivno učestvovao u radu Umetničke kolonije Bačka Topola, a ja sam sa njim kao muzejska pedagoškinja organizovala radionice za decu, na kojima smo ilustrovali književne tekstove, uglavnom tekstove njegove supruge, književnice, istoričarke književnosti i kritičarke Eržebet Juhas. Na ovu temu sam spremila i moj rad za stručni ispit za sticanje zvanja kustosa. Svake nedelje smo bili u kontaktu sa umetnikom. Kada smo odlučili da njegovu izložbu otvorimo u septembru 2022. godine, na Dan grada, nismo ni znali da će to biti trka sa vremenom, jer kako smo napredovali sakupljajući njegove radove i pregledajući njegov atelje, tako se umetnikovo zdravlje pogoršavalo, postalo je kritično, poslat je iz Bačke Topole u bolnicu. U poslednjem trenutku smo uspeli da snimimo kamerom kako lista stranice knjige koju je napravio, mogli smo da tražimo podatke od njega koji su nedostajali za natpise, za finalizaciju. Od tada se njegovo zdravstveno stanje poboljšalo, operisan je, pa smo u februaru 2023. godine zajedno sa njegovom porodicom, prijateljima i kolegama umetnicima mogli da proslavimo njegov 82. rođendan na izložbi. Tada je prvi put video postavku uživo. Izložba, dakle, ima i takvu pozadinu, kada smo se suočili sa smrtnošću umetnika, našeg prijatelja, i zajedno se sa njim borili i patili. Tako da smo na otvaranju imali i suze radosnice, ali smo i zbog njega plakali.

 

Koji deo projektnih aktivnosti Vam je bio najzanimljiviji?

Lično, budući da sam majka malog deteta i muzejska pedagoškinja, programi za malu decu su mi bili najbliži. Jednom davno sam pročitala u intervjuu Atile Černika da je on bio deseto dete u porodici, njegova majka je uvek pravila srca od papira i tekstila za članove porodice i prijatelje – tako je srce postalo deo njegove umetnosti. Ovako sam došla na ideju da deci iz jaslica, vrtića i nižih razreda osnovne škole sastavim program vođenja kroz izložbu i radionice pod nazivom „Deseto srce”, u sklopu kojih zajedno gledamo postavku, upoznajemo se sa informacijom da je on bio deseto dete, da je njegova majka pravila srca, i zajedno sa mališanima tražimo ova srca u izložbi, koja se kriju tu i tamo. Zato je prilikom obilaska uvek bilo povika kada bi našli srca. S obzirom da je Atila Černik ilustrovao i književnost za decu, prostoriju muzejske pedagogije sam uredila na način da sam predstavila ove radove, njegove ilustrovane knjige za decu, kao i krpene lutke koje je svojevremeno pravio za svoju decu. U šarenoj prostoriji, nakon obilaska postavke, upoznali smo se sa jednim ilustrovanim tomom, čije smo originalne crteže našli u ateljeu umetnika, te mogli smo da se pozabavimo i sa procesom koji vodi od nastanka crteža do knjige. Ilustrovanu bajku upoznali smo u obliku papirnog pozorišta, odnosno nismo okretali stranice knjige, već smo priču predstavili uz pomoć malog deteta, koje je navuklo rukavice (ovde smo govorili i o aspektima zaštite građe); dete je redom pokazivalo originalne crteže dok sam je čitala određeni deo bajke. Zatim su mališani pravili srca od papira u boji, crtali i ispisivali poruke na njima, koja su kasnije poklanjali svojim najmilijima za Božić, Dan zaljubljenih i Uskrs.

 

Kako Vam se čini konkurencija ove godine za ICOM Srbija Nagradu?

 

Bilo je lepo videti koliko njih ceni kvalitetan rad, a ne samo kvantitet. Lepo je bilo videti koliko divnih izložbi je nastalo u vizuelnom smislu, sa sjajnom porukom, i to ne samo sa sadržajem za odrasle, već i sa postavkama namenjenim deci. Zahvaljujući ovom konkursu možemo da se upoznamo i međusobno, s obzirom da ni mi sami ne stižemo na mnogo mesta. Na ovaj način mogu da čuju za nas, mogu da prate naš rad na društvenim mrežama. Čak i uticaj može da se izmeri, od objave više muzeja je zapratilo našu stranicu. Dobro je videti koliko lepih ustanova imamo i da prate međunarodne standarde.

Intervju: Sara Stojev

Atila Černik je eksperimentalni umetnik koji stvara u mnogim žanrovima i medijima. Postavka „AGART” predstavlja odabir njegovih radova i predmeta od kojih većina dosad nije bila izložena. Izabrana su od više hiljada predmeta pronađena uglavnom u domu i ateljeu umetnika. Černik ima široku međunarodnu mrežu kontakata i pored šire zajednice, njegovo ime je privukao i stručnu javnost iz cele zemlje, pa i iz inostranstva. Među njima su bili i predstavnici galerija, muzeja koji su pozajmili nekoliko radova iz svoje kolekcije. Retrospektivnu izložbu su otvorili pisac Oto Fenjveši, i istoričarka umetnosti, muzejska savetnica Olga K. Ninkov. Zdravstveno stanje Černika nije mu dozvolilo da prisustvuje otvaranju izložbe na Dan Bačke Topole, 15. septembra, ali je manifestaciju propratio zahvaljujući živom prenosu. Snimili smo i kratki video zapis u kome Černik maše posetiocima i pozdravlja ih u postavci kao da je među njima. Svi sadržaji, prateći programi su realizovani na srpskom i mađarskom jeziku.

AGART Brošura PDF

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.610656270732203&type=3 

https://www.maglocistac.rs/backa-topola/muzej-opstine-backa-topola-agart-uokvirio-pola-veka-stvaralastva-atile-cernika-age

https://media.rtv.rs/hu/jelen-let/77037

https://pannonrtv.com/rovatok/kultura/csernik-attila-kiallitasa-topolyan

https://hetnap.rs/cikk/Avantgard-betumennyorszag-41106.html

https://www.vajma.info/cikk/szerbkiadas/8033/Agart-izlozba-radova-Atile-Cernika-u-Backoj- Topoli.html

http://mojabackatopola.rs/drustvo/agart-retrospektivna-izlozba-atile-cernika/

http://www.artlimes.hu/cikk?id=1164

Muzičko-edukativni program „Ljuljanje na rukama” namenjen je maloj deci i njihovim roditeljima, starateljima, ili bliskim rođacima koji žele da se u opuštenoj atmosferi upoznaju sa mogućnostima muzičkog obrazovanja, iskuse zajedničko pevanje i sviranje. Cilj jeste da umetničko, uključujući i muzičko, obrazovanje dece počne od ranog uzrasta, kako bi deca postala osetljiva i prijemčiva za umetnost. Program se odvija svakog utorka u prostoriji gde su izložene ilustracije Atile Černika za dečju književnost. Učesnici zajedno pevaju, uče igrice, pesmice, i sviraju na muzičkim instrumentima. Program, zasnovan na metodi muzičkog obrazovanja Ilone Groh, vodi Oršolja Boršodi Paćerek pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. Program je besplatan za sve učesnike. Černikove ilustracije književnosti za decu čine zasebnu celinu: njegova raznovrsna dela bogata bojom pojavila su se u kolumnama i na naslovnim stranama dečjih listova, ali i u zasebnim tomovima. Umetnik dečjom razigranošću i progresivnim eksperimentisanjem stvara karakteristične figure za svaku priču.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.613363513794812&type=34

Program „Deseto srce” se sastoji od vođenja kroz izložbu i radionice sa metodom iskustvene pedagogije u izložbi „AGART”, i predviđen je za decu iz jaslica, predškolski uzrast i đake nižih razreda osnovne škole. Program se održava na srpskom i mađarskom jeziku u vođenju muzejske pedagoškinje i više kustoskinje Hargite Vaštag Gažo, i pedagoškinje Sanje Popović. Deca saznaju zašto je srce jedan od omiljenih motiva Černika, – koji je bio deseto dete u porodici, – a u izložbi potražiće sve njegove radove u obliku srca. U dečjem kutku čeka ih mnogo mačaka, cvrčaka i pasa, kako smo Černikovim ilustracijama za dečju književnost ukrasili zidove. Mališani mogu da upoznaju i umetnikove krpene lutke, koje je svojevremeno pravio za svoju decu. Čitamo pesme i bajke, a deca se takmiče ko će brže pronaći ona dela koja su nastala inspiracijom različitih pesama. U zavisnosti od uzrasta, deca prave srca od papira koja mogu poneti kući.

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid02ZBk1jFmN77j8pXLfV9RaXFkXZeXY9qwio2HH6nVEnqXsjjEqxw4WZgcfBuT8Vdzpl

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid02TWh5uP7K69ttsxo1W3xvPhftNxvs41FdHwAH5S8oESLkX4i5rV7EKziKhyH9DcDkl

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid0yD9vy5gtmQ4Pu1RtVeULhuhJJu33UTHRkycj4pq6r64BuWTPFnV4wHD3bjsuP2Nal

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid05FHPi4GWYpvJQYZYSAsAP6RJqT1DzzdKVoYKdG8M7A36Vmc3b2vd6w7gjwqzaCxFl

Vođenje kroz izložbu i kreativne radionice za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce se fokusiraju na dela razaranja teksta, mail art i eksperimentalne radove Černika. Učenici se upoznaju sa tehnikama i značenjem ovih aktivnosti uz vođenje pedagoškinje Sanje Popović, i inspirisani njegovim akcijama prave svoje kreacije: precrtavaju oblik svoje ruke, koji prekrivaju slovima. Černikov odnos prema tekstu usko je povezan sa njegovom organizacionom i uređivačkom delatnošću. Vizuelno predstavljanje teksta u štampariji uticalo je na njegovu aktivnost: razbacao je štamparske klišee koji su bili ostavljeni, pomerao slova ili ih potpuno preuređivao, a zatim sa njima pravio otiske. Mail art odnosi se na delatnost koja koristi poštansku uslugu, slanje pisama i paketa za prenošenje umetničke poruke. Pokret mail art je od pedesetih–šezdesetih godina omogućio umetnicima da održavaju kontakt i promovišu svoja dela na međunarodnom nivou, uprkos ograničenim mogućnostima putovanja i različitim političkim sistemima. Černik je takođe član međunarodne mail art mreže.

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid0k3Lddd59kL27rGMUhorF154TAgTXeGzEbuS7vB87NL8pAZQJi9VnV4gcvBEbXDFal

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid025vAKxDhDTUKkMRrg1VhQPm7LhDDixfvH8yEEiAt6Wy25hwx3fC6p7FCJ7sxnnbXtl

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid0qqbcisYL3JJcsFbZp8cipMMCzJXe7kd44zbbRGuHYbBQqiPC1UYaoZYFju8Uayttl

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid031DF8rXiG2mvSyyXMm5BNrTwYnb3Rt9YThfQjEPm1Er9htc1H5ugztCRW6zR7i1AUl

Radionica po konceptualnim tekstovima Atile Černika, održan 20. decembra, bila je namenjena za odrasle osobe i srednjoškolce. Černik je u većini svojih body art akcija koristio sopstveno telo u kojima je telo umetnikov subjekat i objekat u isto vreme. Njegovi konceptualni tekstovi omogućavaju uvid u ovaj umetnički stav i razmišljanje: tekstualna uputstva pozivaju gledaoca da istraži sopstveno telo i okolinu, čineći tako posmatrača aktivnim akterom i objektom samoispitivanja. Istraživanje čoveka i tela je ključan problem Černikovog stvaralaštva. Pored tela, zanimalo ga je i slovo i tekst, kao i njihov odnos. Ovo karakteriše i njegove body art radove, koji se takođe mogu smatrati eksperimentalnim pesničkim delima: umesto na ravni papira, slova i fragmenti reči pojavljuju se na pojedinim površinama tela. Članovi sekcije slikara amatera „Jožef Ač” i srednjoškolci slikali su slova na svoje dlanove, pravili otiske i body art kreacije individualno i u malim grupama u vođenju Adriana Klajoa, kokustosa izložbe.

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid0j5kXnTusD6uFDMp2Np8LexK2DaJZ5xc1vr1fC8tx416LZpf3RYWS1quzNK4q8E8ql

U okviru stručnog kustoskog vođenja kroz izložbu „AGART” zainteresovani su mogli da se detaljnije upoznaju sa stvaralaštvom Atile Černika. Program je vodio kokustos izložbe Adrian Klajo povodom Dana likovne umetnosti Mađara u Vojvodini. Detaljnije se pričalo o book art delatnosti Černika; kreirao je više od šezdeset umetničkih knjiga. Poneke radove je kreirao zajedno sa suprugom, književnicom, istoričarkom književnosti Eržebet Juhas. I ćerka Emeše Černik i sin Eled Černik bili su učesnici i glumci njegovih akcionih dela, koja su posetioci mogli videti na postavci. Tema Černikovih fotografija i eksperimentalnih filmova su takođe intervencije u prirodi koje se vezuju za umetničke kolonije. Bio je član grupe „Bosch+Bosch”, a od šezdesetih godina, pa sve do danas je učesnik likovnih kolonija u Bačkoj Topoli, Senti i Temerinu, među ostalim. Na Černikovu umetnost presudno je uticala i aktuelna politička situacija: devedesetih je slikama zasnovanim na tekstu podigao svojevrsni spomenik zemljama pogođenim jugoslovenskim ratom.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.665270115270818&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.668750711589425&type=3

https://www.maglocistac.rs/backa-topola/muzej-opstine-backa-topola-kustosko-vodenje-kroz-izlozbu-atile-cernika-u-cetvrtak-17-novembra

Zajedno sa dečjim listom „Mézeskalács” Muzej je organizovao likovni konkurs „Crtaj i ti!” za decu iz vrtića i nižih razreda osnovne škole. Konkurs je bio otvoren otprilike mesec dana, do kraja novembra. Posmatrajući ilustracije za dečju književnost Atile Černika, u naše ruke je dospeo crtež o cvrčku i mravu sa natpisom na poleđini „La Fonten: Cvrčak i mrav”. Ovako smo došli na ideju da deci damo ovaj tekst kao zadatak na srpskom i mađarskom jeziku, da vide šta bi iz njega želeli da ilustruju nakon što ga pročitaju. Pristiglo je 451 radova iz mnogih naselja od Subotice do Beograda. Na osnovu odluke žirija, likovne umetnice Lile Boljoš Senti, primenjene umetnice Hele Jovičić, grafičke dizajnerke Ildiko Moric, nagrađena su 28 mališana. Od nagrađenih radova 19. decembra, prilikom dodele nagrada (knjige, ilustracije, bluetooth headset, olovke, radne sveske), otvorena je mala postavka u odeljku ilustracija za dečju književnost u sklopu izložbe „AGART”.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.736177414846754&type=3

https://www.magyarszo.rs/hu/5156/kultura/280640/Csernik-82-sz%C3%BClet%C3%A9snap-Topolya-K%C3%B6zs%C3%A9g-M%C3%BAzeuma-Csernik-Attila.htm

„AGART82” je prateći program organizovan povodom 82. rođendana Černika. Glavna tema je bio prijateljski razgovor o organizacionoj, uređivačkoj i pedagoškoj delatnosti i društvenom angažovanju Černika. Sagovornici su bili osobe koje dobro poznaju svaku stranu Černikove mnogostrane ličnosti, jer su dugi niz godina radili zajedno: Eržebet Mezei – grafičarka, organizatorka umetničke kolonije, Žuža Mirnič – spisateljica, urednica, Andraš Otoš – fotoreporter, Balint Sombati – kritičar, likovni umetnik, a moderator večeri bio je Adrian Klajo – likovni umetnik i član kustoskog tima izložbe. Svako iz publike je mogao da se pridruži razgovoru i podeli svoja iskustva, priče vezano za Černika. S obzirom da Černikovo zdravstveno stanje nije dozvolio da se u ranijim fazama projekta pridruži društvu, ova je bila prva i jedina prilika kada su svi okupljeni, porodica, prijatelji, nekadašnje kolege mogli da mu čestitaju 82. rođendan i provedu kvalitetno vreme s njim prisećajući se svojih uspomena i doživljaja uz komad torte.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.695256205605542&type=3

https://www.facebook.com/muzejbacketopole/posts/pfbid0ZJx8TrUeoxx5HZfv44YuqRtF33vTZU7c83Wez5eDhGhRSbL7VLJDW7CDFLyFS5Qnl

https://www.youtube.com/watch?v=YfpOHboDQTE

https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/alkoss-te-dijatado-topolyan

https://www.magyarszo.rs/hu/5116/vajdasag_topolya/277902/A-t%C3%BCcs%C3%B6k-%C3%A9s-a-hangya-Topoly%C3%A1n-rajzp%C3%A1ly%C3%A1zat-Topolya-K%C3%B6zs%C3%A9g-M%C3%BAzeuma-M%C3%A9zeskal%C3%A1cs.htm

Ilustracije Atile Černika popularizovane su i na društvenim mrežama, na Fejsbuk i Instagram stranicama Muzeja opštine Bačka Topola u vezi sa aktuelnim običajima, tradicijama, poslovicama naroda koji žive u Vojvodini. Černikova ilustratorska delatnost jedan je od najznačajnijih delova njegovog stvaralaštva. Pored činjenice da su njegovi crteži, dela zasnovana na fotografijama i kolaži objavljeni kao umetnički dodaci najvažnijih časopisa, često su bili i prilozi beletristici ili umetničkim spisima. Kao nekadašnji ilustrator dečjih listova „Mézeskalács” i „Képes Ifjúság”, bilo je perioda kada je Černik ilustrovao više od deset crteža dnevno uz tekstove koji su objavljivani u časopisima. Muzej je odabrao preko 50 ovakvih ilustracija koje populariše uz etnološke objave na društevnim mrežama. Narodni običaji, povezivanje pitanja umetnosti i poljovprivrede su teme bliske Černiku. Kao redovni učesnik Umetničke kolonije u Senti i Bačkoj Topoli, u vođenju Jožefa Ača, posebno sedamdesetih godina prošlog veka, često je stvarao dela u kojima se pojavljuje narodni život.

Od septembra do novembra, u šest navrata, održali smo stručna predavanja edukativnog karaktera na mađarskom jeziku i povezane radionice za pedagoge, bibliotekare, roditelje i sve zainteresovane koje svakodnevno rade sa decom. Učesnici su mogli da se upoznaju sa novim metodama kako igrama, muzikom, pokretima, umetnošću i književnošću navesti decu da postanu i ostanu zainteresovana u čitanju. Predavanja i povezane radionice održane su u odeljku ilustracije za dečju književnost u vođenju predavača iz Mađarske. Književnost za decu predstavili smo u novom svetlu, postavili smo i krpene lutke i druge igračke, predmete koje je Atila Černik pravio za svoju decu. Nismo samo gotove knjige izložili, već i originalne crteže koje je ilustrovao za te tomove.Inovativnom i interaktivnom metodom pripovedanja, papirnim pozorištom, predstavili smo dečje knjige uz pomoć originalnih ilustracija. Na ovaj način i deca i roditelji su bili uključeni u proces, i interpretirali književna dela sa originalnim crtanim likovima umetnika.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.614325327031964&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.620771766387320&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.627753375689159&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.641003507697479&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.647726517025178&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.659848869146276&type=3

https://www.maglocistac.rs/backa-topola/muzejska-pedagogija-u-muzeju-opstine-backa-topola-inovativnim-metodama-do-nove-publike

https://www.magyarszo.rs/hu/5047/vajdasag_topolya/273034/Nevelj%C3%BCk-tudatos-olvas%C3%B3kk%C3%A1-gyermekeinket!.htm

https://pannonrtv.com/rovatok/kultura/milyen-modszertannal-csalogassuk-legkisebbeket-konyvek-vilagaba-tortenetmeseles

https://www.magyarszo.rs/hu/5085/mellekletek_uveggolyo/275699/Csalogat%C3%B3-m%C3%B3dszertanok-%C3%A9s-kort%C3%A1rs-irodalom-kisgyerekkorban-irodalom-topolya.htm

https://www.magyarszo.rs/hu/5073/mellekletek_uveggolyo/274884/Sz%C3%B3b%C3%B3l-hanghangb%C3%B3l-sz%C3%B3-%C3%BCveggoly%C3%B3-topolya.htm

https://www.magyarszo.rs/hu/5060/mellekletek_uveggolyo/273938/Tudatos-digit%C3%A1lis-sz%C3%BCl%C5%91v%C3%A9-v%C3%A1lni-digitaliz%C3%A1ci%C3%B3.htm

https://www.magyarszo.rs/hu/5056/mellekletek_uveggolyo/273649/Olvasnak-egy%C3%A1ltal%C3%A1n-ezek-a-mai-fiatalok-k%C3%B6nyvolvas%C3%A1s.htm

bottom of page