top of page
3_0.80882100 1678883650.jpeg

Šumanović i Bosilj
Od poetskog realizma do simboličke naive

Ljubinka Pantić, Radovan Sremac
GALERIJA SLIKA ,,SAVA ŠUMANOVIĆ” / MUZEJ NAIVNE UMETNOSTI ,,ILIJANUM”

Šumanović i Bosilj, potpuno različiti a jednako veličanstveni umetnici! Izjava Vojislava B. Đurića koja je autorima poslužila kao lajt motiv za izložbu: „Sava Šumanović je pariske poglede doneo u Šid, Ilija Bosilj je šidske razneo širom sveta. Svaki je u svom umetničkom rodu dosegao istinske vrhunce.

Izložba predstavlja jedinstvenu simbiozu dva potpuno različita a jednako veličanstvena umetnika: Save Šumanovića i Ilije Bašičevića Bosilja. Autori ove izložba koja je realizovana od strane Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum" Šid i Galerije slika „Sava Šumanović" Šid, bili su Radovan Sremac, viši kustos i Ljubinka Pantić, kustos. Izložba je obuhvatila 38 radova Save Šumanovića i 48 radova Ilije Bašičevića Bosilja. Autori su koncipirali izložbu kao pregled remek-dela ova dva umetnika iz fondova ovih ustanova sa pratećim dokumentarnim materijalom koji se odnosi na život i stvaralaštvo umetnika i na delatnost njihovih legata. Dakle, umetnička dela na izložbi nisu imala ni hronološki niti tematski raspored, nego su uklopljena po svojim vizuelnim i kontekstnim karakteristima. Izložba je organizovana u saradnji sa Medija centrom „Odbrana" u obe galerije Doma Vojske Srbije u Beogradu. Povod za izložbu su bili izuzetno značajni jubileji i godišnjice: 80 godina od stradanja Save Šumanovića, 70 godina od otvaranja Galerije slika „Sava Šumanović", 65 godina od početka slikanja Ilije Bašičevića Bosilja i jubilej 50 godina postojanja i rada Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum" Šid. Originalan pristup u postavci slika, kao i brojni zanimljivi prateći programi i autorska vođenja kroz izložbu, privukli su ukupno 20.000 posetilaca! Izložba je uspela da prikaže apsolutnu jednakost između akademske i samouke (naivne) umetnosti, i da skrene pažnju struci i široj javnosti na potrebu čuvanja, prezentacije i proučavanja oba umetnička pristupa, naročito ako su u pitanju umetnici od nacionalnog značaja poput Šumanovića i Bosilja.

Izložba je bez sumnje imala nacionalni značaj budući da je objedinila radove dva velikana srpske umetnosti. Sava Šumanović je u više navrata proglašavan za najznačajnijeg srpskog umetnika ne samo prve polovine 20. veka, nego uopšte. Sa druge strane, Ilija Bašičević Bosilj je za života proglašen za najoriginalniju pojavu u svetu naive cele bivše SFR Jugoslavije, dok je 2007. godine od strane uglednog britanskog časopisa Raw Vision uvršten na listu 50 najznačajinih naivnih i marginalnih umetnika u svetu. Jedan od postignutih ciljeva izložbe je bio da je prikaže potpuno jednak značaj akademske i naivne/samouke umetnosti koje često u svesti struke i šire javnosti nisu jednako cenjene. Spajanjem Šumanovića i Bosilja prikazano je jedinstvo srpske savremene umetnosti u njenim najvišim dometima. Budući da su obe ustanove legati umetnika i matične ustanove za izučavanje života i stvaralaštva Save Šumanovića i Ilije Bašičevića Bosilja, samo u kontekstu ovih ustanova mogu najpotpunije da se sagleda njihov značaj. Autorskim tekstovima, konceptom izložbe, pratećim programom, autori su činjenično prikazali Šumanovića i Bosilja u intenzitetu kakav druge ustanove ne bi mogle. To predstavlja izuzetan doprinos naučnom pristupu ovoj temi. Sa druge strane, autori su se trudili i da ideja izložbe bude dostupna i razumljiva pripadnicima svih društvenih grupacija bez razlike u obrazovanju, profesiji, polu, uzrastu itd. Prezentacija muzejskog nasleđa kroz činjenice i na naučno-popularan način doživela je svoje pravo značenje kod ove izložbe. Izložba je imala za cilj i predstavljanje jednog od, svakako najznačajnijeg, segmenta kulturnog nasleđa Šida. Ovakvim projektom Šid se predstavio Srbiji u najboljem svetlu i skrenuo pažnju na bogatstvo kulturnog nasleđa u pograničnim delovima Srbije. Izložba je prezentovala srpsku umetnost i inostranim vojnim atašeima na njihovom redovnom godišnjem sastanku u objektu Doma Vojske Srbije. Izložba je organizovana u tesnoj saradnji sa ustanovom - domaćinom: Medija centrom "Odbrana" pri Ministarstvu odbrane koji su pružili svaki vid logistike.

Šta je to što Vas je inspirisalo da razvijete projekat? Da li ste se brinuli povodom recepcije izložbe kod publike ili ste pak očekivali veliku posećenost uzevši u obzir intrigantan spoj dva posve različita velikana umetnosti?

 

Oboje smo imali privilegiju da u toku svog radnog veka obavljamo stručne poslove na zaštiti i prezentaciji stvaralaštva Save Šumanovića i Ilije Bašičevića Bosilja. Svesni smo značaja koje ovi umetnici imaju za kulturno nasleđe Srbije i pozicioniranje nasleđa Šida. Šid je sredina prebogata kulturnim nasleđem, pa je jedna od naših primarnih želja bila da sa ovom izložbom predstavimo najznačajniji deo tog nasleđa.

 Šiđani su odrasli uz oba umetnika i njihove legate u Šidu i njima a, naravno, i nama kao muzejskim radnicima u njihovim legatima, „oko se naviklo“ na dela obojice umetnika, na svu njihovu raznolikost i različitost. Naravno da smo uzeli u obzir da to nije slučaj sa muzejskom publikom van Šida ali, iskreno, svesni upravo razloga koji ste naveli u pitanju, očekivali smo veliku posećenost i to očekivanje se pokazalo opravdanim. Za dva meseca izložbu je posetilo blizu 20.000 ljubitelja umetnosti. Spoj Šumanovićevog poetskog realizma i Bosiljeve simbolike, zaista jeste intrigantan, svakako neočekivan i možda za neke kolege i ljubitelje umetnosti nelogičan, ali vrhunska umetnost uvek opravdava sebe i način svog predstavljanja.

 

Koji deo projektnih aktivnosti Vam je bio najzanimljiviji? Izložbu prati veoma interesantna dečija knjiga, koliko je izazovno bilo prebaciti se iz sveta odraslih u dečiji i približiti im stvaralaštvo ovih umetnika?

 

 Najzanimljivija su bila autorska vođenja kroz izložbu i komunikacija sa publikom. Predstavljati svoju ideju o izložbi i stvaralaštvo ovakvih velikana tolikom broju posetilaca zaista je izazov, a posebno je zadovoljstvo povratna informacija, odnosno suočavanje sa utiscima publike o izložbi. Ti utisci su često bili zbunjujući jer je izložba imala koncept koji je na prvi pogled izazivao zbunjenost, ali kada se posetilac prepusti izloženim delima stiče prave utiske koji su uvek bili prožeti oduševljenjem (da malo budemo neskromni).

 Sava Šumanović i Ilija Bašičević Bosilj su u mnogo čemu bili različiti. Međutim, ono što im je zajedničko to je šidski zavičaj koji ih je inspirisao. Sagledati kontekste njihovog odrastanja i umetnosti i predstaviti ih najmlađoj publici je bio jedan od izazova ove izložbe. Danas je jako teško zainteresovati decu za sadržaj koji nije digitalizovan. Hteli smo da ponovo privučemo decu štampanoj reči i to koristeći sremske arhaizme koje deca danas jako retko ili uopšte ne koriste. Publikacija prikazuje momente u odrastanju oba umetnika koji će kasnije postati mesta inspiracije za njihovu umetnost.

 

Kako Vam se čini konkurencija ove godine za ICOM Srbija Nagradu? Muzej naivne umetnosti Ilijanum i Galerija slika Sava Šumanović su dobili prestižno priznanje Medija centra Odbrana kao najuspešniji saradnici u polju izlagačke delatnosti, da li Vam to deluje kao dobar početak prikupljanja nagrada koje tek slede, između ostalog i ICOM nagrade?

 

Konkurencija je svake godine jaka i to je ono što je dobro. Izuzetno nam je drago što smo u društvu vrednih i kreativnih kolega. Kod nas se često čuje da se u kulturu ne ulaže dovoljno, ali po raznolikosti i kvalitetu projekata, kolega i ustanova predloženih za nagrade (ali i drugih muzejskih sadržaja u Srbiji koji nisu predloženi) vidi se da su ipak stručnost i entuzijazam presudni za kvalitetnu muzejsku delatnost, iako je razlika u iznosu sredstava uloženih u projekte često vidljiva i to najčešće kroz marketing. Nagrada Medija centra „Odbrana“ je čast za obe naše ustanove i dobar podsticaj za dalji rad. Saradnja sa kolegama iz Medija centra „Odbrana“ je zaista bila za svaku pohvalu, i za uspeh koji je naša izložba imala u velikoj meri je zaslužan njihov etičan i kvalitetan pristup u muzejskoj delatnosti. Što se tiče nagrada – ponovićemo da je najveća nagrada bio odziv publike i struke u toku trajanja izložbe i njihovi pozitivni utisci sa izložbe.

Intervju: Sara Macura

IMG_2724_0.41498800 1678883651.jpg

Sava Šumanović i Ilija Bašičević Bosilj spadaju u red najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka. Potpuno su različiti po pitanju vremena stvaranja, po umetničkom obrazovanju i naročito po pristupu radu i umetničkim pravcima kojima pripadaju. Sa druge strane, identični su po svojoj veličanstvenosti i značaju za srpsku umetnost 20. veka. Izložba je na najbolji način spojila ova dva velikana umetnosti, kao i dve značajne muzejsko-galerijske ustanove a sve pod motivom izjave Vojislava B. Đurića: „Sava Šumanović je pariske poglede doneo u Šid, Ilija Bosilj je šidske razneo širom sveta. Svaki je u svom umetničkom rodu dosegao istinske vrhunce.“

https://www.youtube.com/watch?v=zwciI1FZi2U

KATALOG naslovna_0.56902800 1678883661.jpg

Izložbu prati katalog u izdanju Medija centra “Odbrana” autora Radovana Sremca i Ljubike Pantić. Katalog donosi priče o svakom umetniku posebno a potom i o svakom legatu pojedinačno. Pisan je jednostavnim jezikom razumljivim pripadnicima svih društvenih slojeva i grupa. Tekstovi na činjenicama utemeljen, koncizan, naučni način prikazuje ideju izložbe, njene ciljeve i vizije.

KATALOG Sumanović i Bosilj Od poetskog realizma do simbolicke naive_0.57186700 1678883661.pdf

Untitled-1_0.55293500 1678883659.jpg

U toku svog trajanja od 1. decembra 2022. do 31. januara 2023. godine izložba je privukla 20.000 posetilaca. Nesumnjiv kvalitet izložbe, njen značaj, zanimljivost, ali i profesionalan i zanimljiv pristup u tumačenju od strane autora, u svakom momentu su privlačiči izuzetnu pažnju publike različitih profila.

tanjug_0.94227400 1678883653.jpg

Većina medija u zemlji je prenela vest o otvaranju izložbe, kao i informacije o aktuelnim dešavanjima i pratećim programima u toku trajanja izložbe. Kao kulturni događaj, otvaranje izložbe je bilo i tema Kulturnog dnevnika Radio-televizije Srbije za 1. decembar.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&d=n&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3cEuJgNZ4mqTyFiSGVWVn8d2YKUkGJFNSB68B-UqjU_RkMb8AmWA93R5I&v=-Je4KYpnAY4&mibextid=unz460

https://www.youtube.com/watch?v=uDl5SDNgaRk

foto_0.28757300 1678883657.jpg
IMG_2725_0.08535200 1678883654.jpg

Zbog izuzetnog uspeha izložbe i profesionalne saradnje u oblasti muzeologiji, Muzej naivne umetnosti „Ilijanum” i Galerija slika „Sava Šumanović” dobitnici su prestižnog priznanja za najuspešnije saradnike na polju izlagačke delatnosti od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije – Medija centra „Odbrana”.

2022-11-29 13-56-15_0.54015800 1678883654.jpeg

Izložbu je otvorio načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović. (Pozivnica za svečano otvaranje izložbe).

https://www.youtube.com/watch?v=22agXmDWayM

Kao prateći program izložbe, publikovana je knjižica za decu pod naslovom „Od dečije mašte do umetnosti“ autora Radovana Sremca, višeg kustosa. Publikacija je nastala kao plod saradanje dve ustanove kulture: Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ Šid i Galerije slika „Sava Šumanović“ Šid. Spajanjem umetničkog stvaralaštva Ilije Bašičevića Bosilja i Save Šumanovića, nastala je ova po mnogo čemu jedinstvena publikacija. Ona u formi svojevrsnog stripa, prikazuje detinjstvo ova dva Šiđanina, njihovo odrastavnje i obrazovanje u spokojnoj sremskoj varošici, ali i njihovo povezivanje sa različitim aspektima zavičaja koji će im kasnije poslužiti kao motivi za umetnička dela. Publikacija je njamenjena prvenstveno najmlađem uzrastu, ali i svim ljubiteljima lika i dela ova dva jedinstvena umetnika. Publikacija je promovisana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u okviru izložbe kada je održana i radionica za decu.

IMG_2721_0.01222600 1678883654.jpg

Prisutna publika na jednom od autorskih vođenja

Izuzetno interesovanje publike na svečanom otvaranu izložbe 1. decembra 2022. godine

2022-12-01 18-55-36_0.17861400 1678883654.jpeg
2022-12-01 13-09-24_0.51909300 1678883655.jpeg
bottom of page