top of page
2075_0.88556300 1648139284.jpg

Изложба "НИЈЕ ЗЛАТО СВЕ ШТО СИЈА"

Изложбом је тематски обрађивано добијање, производња, обрада и употреба злата. Посетиоци на изложби су могли да виде минерале, рударску и опрему за испирање злата, примену злата у свакодневом животу, економији, медицини и електроници. Велики део изложбе био је посвећен је златарском занату, где су приказани алати и технологије обраде злата. Представљене су и различите технологије позлате, као и испитивање и обележавање предмета од злата. За ову изложбу, у златарској радњи Стефановић, наменски је снимљен филм који приказује целокупан процес израде прстена, од процеса топљења, па све до крајње припреме за излагање. Током трајања изложбе организовано je неколико радионица на тему златарства, на којима је представљен процес како израде, тако и поправке накита, као и организована три стручна предавања. За најмлађе посетиоце планирана је радионица ручног испирања злата.

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/nije-zlato-sve-sto-sija

2104_0.38455400 1648139284.jpg

Изложба "ФОРЕНЗИКА-ВИШЕ ОД ВЕКА" Музеј науке и технике и Криминалистичко-полицијски универзитет реализовали су изложбу која је организована поводом 100 година од оснивања Одељења Техничке полиције и отварања прве школе Министарства унутрашњих послова у Србији. На изложби је приказан историјски развој форензике у свету и у Србији кроз развој науке, специјализованих образовних институција, лабораторија, института и научно-техничке полиције. Поред предмета из фонда Музеја науке и технике изложени су и многобројни предмети из састава збирки: Института за судску медицину, Фармацеутског факултета, Музеја Министарства унутрашњих послова (у оснивању) и Криминалистичко полицијског универзитета.У оквиру пратећег програма изложбе организована су предавања у четири тематска циклуса: Историјски развој форензике, Наука у служби правде, Дигитална форензика и Поглед у будућност. Предавања су држали професори Криминалистичко полицијског универзитета, Медицинског факултета БУ, Фармацеутског факултета БУ, Војно медицинске академије и експерти Националног центра за криминалистичку форензику Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/forenzika-vise-od-veka

1626883061-Miomir-Mijic_210721_foto-Vesna-Lalic-Nova-3-1200x800_0.23396600 1648139284.jpeg

Изложба "АУДИО-ИНДУСТРИЈА У СРБИЈИ" Музеј је представио изложбу проф. др. Миомира Мијића која је посвећена историји развоја индустријске аудио уређаја и система на нашим просторима, од тридесетих година двадесетог века па све до данашњих дана. На изложби су посетиоци могли да сазнају које су прве справе стигле у Србију, а које су могле да репродукују звук, затим, који је уређај кључан Objašnjenje за почетак развоја аудио-индустрије код нас. Сазнали су више о произвођачима између две светска рата, као и о великом замаху развоја након Другог светског рата, о значају производње која је снабдевала читаву територију Југославије најразличитијим комерцијалним и професионалним уређајима. Највећи број изложених експоната је из фонда Музеја науке и технике, Лабораторије за акустику Електротехничког факултета у Београду и Лола Аудио д. о. о.

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/audio-industrija-u-srbiji

IMG_7733MJ_0.54378800 1648139284.jpg

Изложба "РАЗВОЈ СЛУЖБЕ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА" Музеј и Бригада везе Восјке Србије представили су изложбу посвећену развоју службе телекомуникација и телекомуникационе технике. У склопу прославе Дана јединице и поводом 15 година од формирања, Бригада везе је грађанима и стручној јавности представила изложбу која је посетиоце упознала са историјом система везе, службе телекомуникација и развојем телекомуникационе технике. Уредба о Војноме телеграфу донета 20. септембра 1916. године, којом је род везе издвојен као посебан род у оквиру Српске војске, представља прекретницу у схватању важности везе за војску и успешност њених војних подухвата. Посетиоци су имали прилику, поред осталог, да виде шифрарску морнаричку машину „Енигму“ чије је дешифровање убрзало крај Другог светског рата, шпијунски кофер америчке производње примопредајник АР 11 произведен 1942. године, комуникациони уређај у коферу који је носила пратња Јосипа Броза Тита у случају отказивања осталих система веза, први примач радио сигнала „Викинг“ са горским кристалом из 1925. године, моторна возила Заставу АР55, ТАМ 5000...

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/razvoj-sluzbe-telekomunikacija

2164_0.32902300 1648139285.jpg

Изложба "РАЗВОЈ И ПРИМЕНА РЕНДГЕНСКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КОД СРБА" Изложбу су организовали Музеј науке и технике и компанија Висарис. Изложба је представила историјски развој и примену рендгенске технологије у медицини, од открића рендгенских зрака до данас, са посебним нагласком на доприносима који су у области рендгенологије остварили Никола Тесла и Михајло Пупин. Изложба прати пут српских научника који су дали изванредан допринос током друге индустријске револуције крајем 19. века све до данашњег периода дигиталне трансформације и новог таласа доприноса наших стручњака у актуелној четвртој индустријској револуцији на глобалном нивоу у којој српска наука на пољу дигиталне медицине и осталих сегмената дигиталне технологије остварује значајне резултате.Музику за изложбу компоновао је Александар Вл. Марковић. Едукативне дигиталне игре за децу и омладину креирали су најбољи полазници бесплатних образовних програма за развој игара, пријатеља изложбе Нордеус Хаба и Kратер тренинг центра.

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/razvoj-i-primena-rendgenske-tehnologije-kodsrba

IMG_20211208_175038_0.79602400 1648139284.jpg

Изложба "О ФАБРИКАМА И РАДНИЦИМА" Музеј науке и технике и Музеј Југославије представили су изложбу посвећену индустријализацији на територији данашње Србије од њених почетака до данас. Ова важна и сложена тема представљена је из различитих перспектива – од друштвено-политичке, културне и историјске, до техничко-технолошке. У фокусу кустоса Музеја науке и технике је технологија са процесима производње, а кустоси Музеја Југославије посматрали су индустрију као Objašnjenje сложени облик удруживања људи. Стога ову изложбу чине два комплементарна дела кроз две поставке паралелно приређене у оба музеја. „Две институције културе повезала је жеља да истражују и прикажу јавности индустријско наслеђе које је важан део актуелног научно-техничког и културног наслеђа. Овим феноменом баве се оба музеја, Музеј науке и технике, матичан за историју науке, технике и технологије и Музеј Југославије, матичан за друштвену историју и југословенско наслеђе. Поља истраживања ових установа се преклапају и међусобно обогаћују”.

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/o-fabrikama-i-radnicima

2149_0.89797000 1648139284.jpg

Изложба "ТРАГАЈУЋИ ЗА ИНСПИРАЦИЈОМ У НАРОДНОМ ГРАДИТЕЉСТВУ" гостовала у Чачку и Горњем Милановцу Изложба је посвећена архитектима који су на различите начине били инспирисани народним градитељством, а чији се радови чувају у Музеју. Изложена дела академика Бранислава Којића, академика Александра Дерока, Божидара Петровића и Зорана Б. Петровића сведоче о томе колико је њихова инспирација била дубоко утемељена у традиционалну архитектуру. Истраживањем на терену, објављивањем књига и студија, израдом цртежа, фотографисањем, и коначно пројектовањем које је инспирисано традицијом, они су на најбољи начин успели да сачувају сећање на народно градитељство. У својим богатим и разноликим стваралачким опусима, успели су да градитељско наслеђе заштите и отму од заборава. Грађа која се чува у збиркама Музеја често је једино преостало сведочанство о објектима традиционалног градитељства који више не постоје или убрзано нестају. Овом приликом изложене су фотографије, пројекти, цртежи, белешке са терена, скице, књиге, макете као и видео рад.

https://www.muzejnt.rs/izlozbe/tragajuci-za-inspiracijom-u-narodnomgraditelstvu-u-muzeju-rudnicko-takovsko

242267888_4755266477819551_5485798623202181579_n_0.23252400 1648139284.jpg

Видео продукција - "РАДИОНИЦЕ О ЗАГАЂЕЊУ И ЗАШТИТИ ВАЗДУХА", 5 експеримената, у сарадњи са Хемијским факултетом у Београду Радионица о загађењу и заштити ваздуха изведена је у Музеју науке и технике и састојала се из три дела: демонстрационих огледа, интерактивне табле и квиза. Огледи су приказивали физичке и хемијске промене које се одигравају у атмосфери, уз хемијска објашњења узрока загађења ваздуха. Тако се и визуелно уочавају промене које су у животној средини дуготрајне и не толико тренутно видљиве. Након огледа, ученици на интерактивној екохемијској табли уочавају везе између узрока и последице загађивања, који су повезани хемијским загађујућим супстанцама. Квиз је креиран тако да подстиче на размишљање и дискусију. Ученици узимају питања и бирају тачне одговоре између понуђених или дају своја образложења на питања отвореног типа. Радионица је намењена ученицима средњих и виших разреда основне школе.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLrlu16QHPua0tOouAABlZSHdaeI29KYU s

bottom of page