top of page
Izlozba Zivot - San - Smrt_0.09165500 1647587281.jpg

IZLOŽBU „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizmaˮ je realizovala Galerija Matice srpske u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu. Osnovna tematska opredeljenja simbolizma su ilustrovana kroz devet tematskih celina: Život i Smrt – Eros i Tanatos, Tajni svet snova, Preispitivanje sopstva – Memento mori, U potrazi za mitom, Individualna religija i nova spiritualnost, Panteistička vizija sveta, Fatalna žena, Nacionalna mitologija i Univerzalno stradanje. Nakon pozdravnih reči direktorki muzeja, Tijane P. Bugarski i Bojane B. Brešković, izložbu je zvanično otvorila potpredsednica Vlade R Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković, u prisustvu velikog broja zvanica: predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, Matice srpske, Grada Novog Sada, crkvenih velikodostojnika, direktora muzejskih ustanova, partnera i pokrovitelja izložbe, kolega i prijatelja (5.11), o čemu je napravljen video zapis. Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, DDOR osiguranja i UNIQA osiguranja, i velikog broja medijskih partnera.

https://www.youtube.com/watch?v=P0L2amEDDT8&t=8s

 

https://www.kultura.gov.rs/vest/sr/7980/gojkovic-otvorila-izlozbu-zivot-san-smrt-evropski-okviri-srpskog-simbolizma.php

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/otvorena-izlozba-zivot-san-smrt-evropski-okviri-srpskog-simbolizma%E2%80%9C-u-galeriji-matice-srpske_1286416.html

Katalog_Simbolizam_0.42370600 1647587281.jpg

Izložbu prati srpsko-engleski KATALOG Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma / Life – Dream – Death. The European Framework of Serbian Symbolism, obima 221 stranice, koji sadrži: Uvodnu reč potpredsednice Vlade R Srbije i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, Reč unapred direktorki muzeja Bojane B. Brešković i Tijane P. Bugarski, raspravne tekstove autora Igora Borozana i Snežane Mišić, Biografije umetnika, Katalog radova sa reprodukcijama eksponata i kataloškim podacima, Spisak odabrane literature. Recenzenti kataloga su: prof. dr Simona Čupić i prof. dr Jasna Kujundžić Jovanov. U tekstu Stvaralačka prerada evropskog simbolizma. Srpski simbolisti i njihovi preobražaji Igor Borozan objašnjava opšta pitanja vezana za pojam „srpskog simbolizmaˮ i njegova ishodišta, dok u tekstu Između dva sveta, čulnog i duhovnog: Tematski okviri srpskog simbolizma Snežana Mišić detaljno obrađuje tematske preokupacije umetnika, jasno argumentujući zašto se kroz teme srpskih simbolista mogu uočiti lokalne osobenosti onoga što prepoznajemo kao „srpskiˮ simbolizam.

Zbornik_Simbolizam_SRB-ENG_0.55838700 1647587280.jpg

ZBORNIK RADOVA na srpskom i engleskom jeziku je objavljen u saizdavaštvu GMS i Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Čine ga radovi devet stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture i književnosti: Igor Borozan, Između globalnog (evropskog) i lokalnog (srpskog) simbolizma; Jasna Jovanov, Mit, utopija i univerzalni humanizam u slikarstvu srpskog simbolizma; Davor Džalto, Otelovljenje (simbolističke) moderne. Od lutajućih i strasnih tela do odrubljenih glava; Isidora Savić, Predstava žene u slikarstvu srpskog simbolizma; Jovana Nikolić, Mitološke teme u srpskom simbolizmu. Motiv kentaura u stvaralaštvu Stevana Aleksića; Olga Žakić, Simbolistička skulptura u srpskoj umetnosti; Nikola Šuica, Animizam novog doba. Simbolika podignute ruke u slikarstvu Leona Koena; Vesna Elez, Pesničke slike Vojislava Ilića i Milanka Todić, Fotografija mora biti lepa. Ideologija simbolizma i mehanička slika. Recenzentkinje: prof. dr Michelle Facos (Indiana University-Bloomington), prof. dr Simona Čupić (Filozofski fakultet, Beograd) i dr Irena Kraševac, naučna savetnica (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb).

Prateci program_Zivot-San-Smrt_0.38792900 1647587280.jpg

Osmišljen je izuzetno sadržajan i kvalitetan PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE koji je, uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji i određenim restriktivnim merama, uspešno realizovan: svakodnevna kustoska tumačenja, predavanja stručnjaka iz oblasti istorije umetnosti, vizuelne kulture, književnosti, filozofije, psihologije, muzike i savremene umetnosti, Konzervatorske priče (Leon Koen, Pejzaž sa labudovima, Gabrijel fon Maks, Hristov lik na Veronikinom ubrusu i Mirko Rački, Kosovka devojka), Čajanka u 5. Simbolično, edukativni programi i kreativne radionice za decu i za mlade, Porodični vodič, film o izložbi, serija suvenira sa motivima izloženih umetničkih dela i dr. Održano je 20 stručnih predavanja i autorskih tumačenja, 3 Konzervatorske priče, preko 200 kustoskih vođenja, 12 Čajanki u 5. Simbolično, 15 radionica za mlade i 20 kreativnih radionica za decu. Izložbu je tokom 88 dana trajanja videlo preko 12.500 posetilaca, a u Knjizi utisaka je zabeleženo preko 170 impresija.

Caj u 5. Simbolicno_0.02963700 1647931342.jpg

U okviru pratećeg programa izložbe "Život - San - Smrt" Galerija Matice srpske je u saradnji sa kompanijom „Macval Teaˮ d.o.o. organizovala čajanke pod nazivom ČAJ U 5. SIMBOLIČNO. Svake srede u 17.00 sati posetioci su bili u prilici da u svečanom salonu Galerije uz priču kustosa o umetnosti simbolizma uživaju u degustaciji različitih čajnih mešavina koje su, inspirisane izloženim umetničkim delima, posebno pripremljene. Tako su čajevi Ljubav, San, Tajna, Femme Fatale i Kentaur sa sobom poneli doživljaje slika Ostrvo ljubavi Nadežde Petrović, Proleće Leona Koena, Parsifal Paje Jovanovića, Dah dubrovačkog proleća Marka Murata i Umorni kentaur Gistava Moroa. Nakon uvodne priče o simbolizmu i uživanja u „simboličnimˮ čajevima, posetioci su svoj doživljaj upotpunili obilaskom izložbe otkrivajući tajne umetnosti simbolizma. Takođe, dve čajanke su bile posvećene ruskom simbolizmu u likovnoj umetnosti, književnosti i arhitekturi, koje su realizovane u saradnji sa Ruskinjom Marijom Stoborod Šibanovom, saradnicom i prijateljicom Galerije.

 

 

Eduk. pr. za decu i mlade_0.32541600 1647587280.jpg

Za izložbu su posebno osmišljeni EDUKATIVNI PROGRAMI I KREATIVNE RADIONICE ZA DECU I MLADE. U ciklusu kreativnih radionica za decu "Umetnički simboli i njihovi stvaraoci" mališani od 5 do 10 godina, njih preko 100, su se putem igre, posmatranja umetničkih dela i kreativnog rada upoznali sa simbolima, njihovim značenjem i umetnicima. Za porodične posete je kreiran Vodič "Simbolizam za velike i male" (preko 500 vodiča) koji sadrži mnoštvo zadataka čija rešenja otkrivaju razne priče o simbolizmu. Organizovani su i programi za učenike viših razreda osnovne škole kroz posebno koncipirana vođenja "Mitovi i legende" u kojima je preko 200 učenika istraživalo ključne motive simbolizma i upoznalo se sa njegovom kompleksnošću, kao i radionice za srednjoškolce i studente "Zagonetnost naših snova" zasnovane na HearMe metodologiji slaganja modela od Lego kocki, u kojima je preko 150 učesnika otkrilo na koje načine možemo protumačiti snove povezujući ih sa motivima koje su prikazivali simbolisti.

Suveniri Zivot-San-Smrt_0.94336100 1647931341.jpg

Povodom izložbe „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizmaˮ kreirana je i izrađena POSEBNA SERIJA SUVENIRA sa motivima izloženih umetničkih dela Nadežde Petrović, Leona Koena, Marka Murata, Paje Jovanovića, Gistava Moroa, Đorđa Krstića i drugih umetnika. Pored uobičajenih suvenira kao što su šolje, torbe, grafitne i hemijske olovke, bedževi, blokovi, neseseri, ogledalca, obeleživači za knjige, posetioci su u Muzejskoj prodavnici Galerije Matice srpske mogli pronaći i specijalne „simboličneˮ suvenire poput čajeva (u saradnji sa „Macval Teaˮ d.o.o) Ljubav, San, Tajna, Femme Fatale i Kentaur, seta za vino inspirisanog slikom Autoportret u kafani Stevana Aleksića, svilenih rokovnika i marama, leptir mašni, futrola za naočare (u saradnji sa Studiom Maruška), sredstva za dezinfekciju ruku i dr.

Zivot - San - Smrt_baner_0.88334700 1647587280.jpg

Povodom izložbe „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizmaˮ kreirana je i izrađena POSEBNA SERIJA SUVENIRA sa motivima izloženih umetničkih dela Nadežde Petrović, Leona Koena, Marka Murata, Paje Jovanovića, Gistava Moroa, Đorđa Krstića i drugih umetnika. Pored uobičajenih suvenira kao što su šolje, torbe, grafitne i hemijske olovke, bedževi, blokovi, neseseri, ogledalca, obeleživači za knjige, posetioci su u Muzejskoj prodavnici Galerije Matice srpske mogli pronaći i specijalne „simboličneˮ suvenire poput čajeva (u saradnji sa „Macval Teaˮ d.o.o) Ljubav, San, Tajna, Femme Fatale i Kentaur, seta za vino inspirisanog slikom Autoportret u kafani Stevana Aleksića, svilenih rokovnika i marama, leptir mašni, futrola za naočare (u saradnji sa Studiom Maruška), sredstva za dezinfekciju ruku i dr.

https://www.youtube.com/watch?v=gYAYcw6Uv48

https://www.youtube.com/watch?v=qTeJqU0yZNI&ab_channel=GalerijaMaticesrpske

Virutelna tura_Simbolizam_0.17914400 1647948615.jpg

U želji da pružimo mogućnost što široj javnosti, kako u zemlji, tako, pre svega, i onoj u inostranstvu, da vidi i „prošeta“ izložbom, imajući istovremeno na umu i nepovoljnu epidemiološku situaciju i određene restriktivne mere, izradili smo, uz podršku UNIQA osiguranja, VIRTUELNU PREZENTACIJU IZLOŽBE. Kako bismo izložbu što realnije prikazali svi eksponati i kompletan izložbeni prostor su fotografisani u visokoj rezoluciji u 360 stepeni, a za svako umetničko delo su napravljeni popup prozori sa osnovnim kataloškim podacima, kao i za sve tekstualne legende, sve to i na srpskom i na engleskom jeziku. Virtuelna prezentacija izložbe je postavljena na veb sajt Galerije i na taj način su svi zainteresovani posetioci bili u mogućnosti da iz udobnosti svoga doma u bilo koje vreme „prošetaju” izložbom i detaljno pogledaju svako izloženo delo.

https://www.galerijamaticesrpske.rs/events/zivot-san-smrt-evropski-okviri-srpskog-simbolizma-2/

Press_Izlozba Zivot-San-Smrt_0.44722600 1647587280.jpg

U povodu otvaranja izložbe u Galeriji je održana konferencija za medije na kojoj su projekat i izložbu predstavili dr Tijana P. Bugarski, upravnica Galerije i autori izložbe prof. dr Igor Borozan i dr Snežana Mišić (4.11). Takođe, u Galeriji je održana i konferencija za medije (18.11) kojom je promovisana saradnja sa UNIQA osiguranjem koje je pružilo podršku prilikom realizacije pozajmice umetničkih dela iz bečke Galerije Belvedere, o čemu su govorile dr Tijana P. Bugarski, upravnica Galerije, Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja i dr Snežana Mišić, autorka izložbe. O izložbi i pratećim programima koji su redovno najavljivani putem sredstava javnog informisanja i na društvenim mrežama Galerije, snimljen je veliki broj priloga, kao i posebna emisija O dijalogu evropskih i srpskih simbolista u ovkiru serijala „Matica srpskaˮ RTV Vojvodine. Prema izveštajima Ninamedia agencije o izložbi je objavljeno 229 medijskih priloga: 55 štampana, 23 elektronskih i 151 internet priloga.

https://media.rtv.rs/sr_ci/matica/71468

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/izlozba-zivot-san-smrt.-evropski-okviri-srpskog-simbolizma%E2%80%9C-sutra-u-galeriji-ms_1286035.html

https://nova.rs/kultura/izlozba-zivot-san-smrt-gms/

https://www.euronews.rs/kultura/aktuelno-iz-kulture/23858/zivot-san-smrt-velika-izlozba-posvecena-simbolizmu-u-galeriji-matice-srpske/vest

https://www.uniqa.rs/UNIQA/65/Mediji/680/Vrhunska-dela-becke-Galerije-Belvedere-prvi-put-u-Srbiji

https://nsuzivo.rs/istaknuto/unikatna-izlozba-u-galeriji-matice-srpske-vrhunska-dela-becke-galerije-belvedere-prvi-put-u-srbiji

bottom of page