top of page
nasmuzej.jpg

JUGOSLOVENSKA KINOTEKA

Sačuvani svetovi - Naš muzej filma 

 

Jugoslovenska kinoteka je poznata kao jedna od najkompleksnijih ustanova zaštite kulturnog nasleđa u Srbiji, jer uveliko premašuje okvire delatnosti imena koje nosi. Kinoteka objedinjuje delatnost arhiva, muzeja i biblioteka. Ustupanjem zgrade u Uzun Mirkovoj ulici na korišćenje, kolektiv Jugoslovenske kinoteke počinje da razvija ideju o pripremi stalne postavke, za koju ranije nije bilo mesta, već su se veliki jubileji vezani za film do tada, obeležavali kroz gostujuće izložbe u prostorima galerija i muzeja širom Srbije. Ovom prilikom želimo da istaknemo značaj te aktivnosti, kao jedne od mnogih muzeoloških aktivnosti koje je Jugoslovenska kinoteka ostvarila u protekloj godini, a to je upravo otvaranje nove stalne postavke pod imenom „Naš muzej filma“.

Uoči otvaranja stalne postavke direktor Jugoslav Pantelić istakao je da je „Naš muzej filma“ najambiciozniji projekat kada je reč o izložbenoj delatnosti Kinoteke. Prvi put u Republici Srbiji javnost ima priliku da poseti izložbu stalnog karaktera koja je posvećena filmu. Ideja iza koncipiranja narativa bila je da se publici pruži uvid u kompleksnost baštinjenja filmskog nasleđa od strane JK.  U „Našem muzeju filma“ posetioci će kroz čak 28 izložbenih celina moći da sagledaju različite periode i aspekte koji su u tehnološkom i umetničkom smislu bitni za razvoj kinematografije. Stalnu postavku osmislio je stručni tim Jugoslovenske kinoteke. Arhitekturu i dizajn u ime studija „Vju“ potpisuju Ivan Mangov i Vesna Orović, a grafički dizajn i vizuelni identitet, u ime studija „Braća Burazeri”, potpisuju Nikola Radojčić, Isidora Tomić i Dušan Stokić.

Najznačajnije aktivnosti: 

    • Povodom sto godina od rođenja slavnog reditelja Federika Felinija upriličena je velika retrospektiva filmova, a 14. januara otvorena je privremena izložba „Crteži iz Felinijeve Knjige snova“;
    • Otvaranje prve stalne postavke Jugoslovenske kinoteke 23. januara pod nazivom „Naš muzej filma“;
    • Otvaranje privremene izložbe „Vek i po srpske škole glume“ 24. februara;
    • Uručivanje Zlatnog pečata, najvišeg priznanja Jugoslovenske kinoteke Atomu Egojanu, Dejvidu Tjulisu, Džulijanu Sendsu, Kosti Gavrasu, Goranu Paskaljeviću;
    • Uključivanje u poziv na digitalnu solidarnost:
        ◦ dostupni inserti iz bogatog fonda na zvaničnoj YouTube stranici; 
        ◦ Filmovi iz fonda JK koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata dostupni na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu JK;
        ◦ Svi brojevi časopisa Kinoteka, filmskog mesečnika u izdanju Jugoslovenske kinoteke, od 30.03.2020. dostupni za besplatno preuzimanje u elektronskom formatu;
        ◦ Premijere digitalno restaurisanih verzija filmova „Davitelj protiv davitelja“ i „Poseban tretman“
        ◦ Razglednice starog srpskog filma dostupne od 01.06.2020.
        ◦ Dan Kinoteke u virtuelnom prostoru 06.06.2020.;
    • Film „Majstori, majstori!“ digitalno je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka i prikazan na svečanoj projekciji na Tašmajdanu 25.09.2020;
    • Nabavka nove oprema u cilju poboljšanja kvaliteta filmskih projekcija od 02.10.2020;
    • Festival italijanskog filma je održan od 17. do 25. oktobra;
    • Privremena izložba fotografija posvećena Albertu Sordiju povodom 100 godina od rođenja čuvenog rimskog glumca;
    • Film Grešnica bez greha premijerno prikazan na otvaranju projekta Sezona evropskih filmskih klasika;
    • Nitrat 22 – Festival kontinuiteta održan je od 16. do 23. decembra; 

Felinijeva Knjiga snova.jpg
fellini_bis_poster.jpg

Otvaranje privremene izložbe „Crteži iz Felinijeve Knjige snova“. 14.01.2020. uz retrospektivu filmova povodom sto godina od rođenja slavnog reditelja, Jugoslovenska kinoteka je realizovala izložbu u saradnji sa Fondacijom Federika Felinija iz Riminija i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

http://www.kinoteka.org.rs/crtezi-iz-felinijeve-knjige-snova-u-kinoteci/

008.jpg

Nova stalna postavka Jugoslovenske kinoteke „Naš muzej filma“, koja obuhvata dragocene eksponate iz istorije i predistorije filma i predstavlja razvoj domaće filmske umetnosti, svečano je otvorena 23. januara u zdanju Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Promotivni spot o nastajanju „Našeg muzeja filma“:

https://drive.google.com/file/d/1Qc2uaTQzF07VrF1l3tFGqiiWjNY3Kzq0/view

izlozba_gluma_24012020_0010.jpg

Otvaranje privremene izložbe „Vek i po srpske škole glume“ od strane Katedre za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom 24.02.2020.  

http://www.kinoteka.org.rs/vek-i-po-srpske-skole-glume/

Poseban-tretman_11.jpg

https://www.youtube.com/watch?

U okviru projekta Vip Kinoteka, koji već treću godinu zajedno sprovode Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile digitalno su restaurisani i premijerno prikazani neki onlajn tokom vanrednog stanja, a neki u bioskopskim dvoranama u protekloj godini sledeći filmovi:

http://www.kinoteka.org.rs/film-dusana-makavejeva-u-projektu-vip-kinoteka/
Igrani film Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967) digitalno je restauriran u okviru projekta Vip Kinoteka i prikazan na specijalnoj projekciji 25. januara u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

http://www.kinoteka.org.rs/restaurisani-davitelj-protiv-davitelja-onlajn/ 

Projekat Vip Kinoteka nastavljen je i u novim uslovima vanrednog stanja, a premijera digitalno restaurisane verzije filma „Davitelj protiv davitelja“ održana je onlajn. U aprilu 2020. godine, preko 2.000 ljudi pratilo prvu onlajn premijeru još jednog digitalno restaurisanog filma Slobodana Šijana „Davitelj protiv davitelja“.

http://www.kinoteka.org.rs/onlajn-premijera-restaurisanog-filma-poseban-tretman/ 

Višestruko nagrađivani srpski film „Poseban tretman“ (1980), reditelja Gorana Paskaljevića digitalno je restaurisan i besplatna onlajn projekcija bila je upriličena 6. juna, na dan kada se obeležavaju Dan Kinoteke i rođendan kompanije Vip mobile. 

ZLATNI-PECAT-KINOTEKE-2020-1.jpg
Nevinost-bez-zastite-02 onlajn.jpg

Posle tri dana od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, Jugoslovenska kinoteka se priključuje pozivu Vlade R. Srbije na digitalnu solidarnost:

    • Čini dostupnim inserte iz svog bogatog fonda na zvaničnoj YouTube stranici Jugoslovenske kinoteke; 
    • Filmovi iz fonda JK koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata su dostupni na veb platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu JK;
    • Digitalno restaurisani dokumentarni film „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“, snimljen 1932. godine, mogao se videti na zvaničnom YouTube kanalu Jugoslovenske kinoteke od 26.03.2020.
    • Svi brojevi časopisa Kinoteka, filmskog mesečnika u izdanju Jugoslovenske kinoteke, od 30.03.2020. dostupni za besplatno preuzimanje u elektronskom formatu
    • Premijera digitalno restaurisane verzije filma „Davitelj protiv davitelja“ (1984) Slobodana Šijana održana onlajn 01.04.2020.
    • Razglednice starog srpskog filma dostupne od 01.06.2020.

 http://www.kinoteka.org.rs/filmovi-iz-fonda-kinoteke-na-internetu/

Poseban-tretman_05 Dan Kinoteke.jpg

Dan Kinoteke 6. jun obeležen je onlajn premijerom digitalno resturisanog filma „Poseban tretman” u okviru projekta Vip Kinoteka. Film Gorana Paskaljevića, s Ljubom Tadićem, Milenom Dravić i drugim velikanima srpskog glumišta, bio je dostupan na fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile. Takođe, 42. broj časopisa Kinoteka tim povodom je pripremljen i bio je dostupan od 6. juna na sajtu Kinoteke. 

http://www.kinoteka.org.rs/dan-kinoteke-ove-godine-u-virtuelnom-prostoru/

majstori-majstori-tasmajdan-2020-7.jpg

Film „Majstori, majstori!“ (1980) Gorana Markovića digitalno je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka i prikazan na svečanoj projekciji na Tašmajdanu – povodom 40. godina od prve projekcije uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera. 

http://www.kinoteka.org.rs/digitalno-restaurisani-film-majstori-majstori-na-tasmajdanu/

Arhiv-Jugoslovenske-kinoteke-projekcija.

Krajem septembra Jugoslovenska kinoteka je nabavila novu opremu koja će dodatno poboljšati kvalitet filmskih projekcija – najsavremeniji digitalni projektor za zdanje u Uzun Mirkovoj ulici i novo platno za Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici. 

http://www.kinoteka.org.rs/nova-oprema-za-kvalitetnije-projekcije-u-kinoteci/

5-c3a8-il-numero-perfetto.jpg

 Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT), Institutom Luce Cinecittà, Eksperimentalnim filmskim centrom i Kulturnom asocijacijom Excellence International, predstavila je Festivala italijanskog filma, koji će u prisustvu publike biti održan od 17. do 25. oktobra, a priređena je i izložba fotografija posvećena glumcu Albertu Sordiju, uz retrospektivu njegovih filmova povodom sto godina od njegovog rođenja.

http://www.kinoteka.org.rs/festival-italijanskog-filma-2020-u-kinoteci/

jsff2020-h.jpg


U partnerstvu sa Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, JSFF održan u Beogradu od 22. do 24. oktobra na dve lokacije, u Jugoslovenskoj kinoteci i Kombank Dvorani. 

http://www.kinoteka.org.rs/japansko-srpski-festival-filma-2020/

A-SEAS~1.JPG

Film Grešnica bez greha premijerno prikazan na zvaničnom YouTube kanalu Jugoslovenske kinoteke 4. decembra 2020. u 19 sati na otvaranju projekta Sezona evropskih filmskih klasika koji organizuje Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka uz podršku Evropske komisije.

http://www.kinoteka.org.rs/sezonu-evropskih-filmskih-klasika-otvara-gresnica-bez-greha/  

Gresnica-bez-greha-04.jpg

Festival nitratnog filma održao svoje 22. izdanje od 16. do 23. decembra i bioskopskoj publici u Jugoslovenskoj kinoteci, uz poštovanje svih epidemioloških mera, ponudio brižljivo odabrane filmove svetske kinematografije iz prve polovine 20. veka. 

Katalog nitratnog filma preuzmite ovde.

bottom of page