top of page
DSC_3743_0.58722900 1648038208.jpg

IZLOŽBA: Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije naziv je retrospektivne izložbe Vladimira Veličkovića (1935–2019) priređene u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložba je priređena na svih pet izložbenih nivoa Muzeja, i obuhvatila je preko 150 umetničkih dela, od najranijeg perioda formiranja umetnika, pa sve do poznog perioda stvaralaštva. Radi se o umetniku čije je prisustvo nezaobilazno u sagledavanju razvoja domaće i šire evropske umetničke scene, najpre u kontekstu kasnih pedesetih godina 20. veka, kada se u njegovom stvaralaštvu uočava bliskost sa postnadrealističkim duhom jednog krila domaće umetničke scene, potom u okvirima pojave nove figuracije tokom šezdesetih godina, a nakon odlaska u Pariz 1966. kroz dalji razvoj ovog Veličkovićevog umetničkog izraza pod okriljem francuske nove figuracije i, konačno, posebno osamdesetih godina, kada paralelno sa usponom svoje internacionalne karijere biva dovođen u vezu sa „postmodernističkom citatnom strategijom”.

http://gofile.me/5jJlG/5Y7nR0U4c

V Velickovic Bez imena, 2001 (detalj)_0.61083300 1648040354.jpg

KATALOG I DEPLIJAN: Izložbu prati katalog i deplijan, koji sadrži uvodni tekst Marijane Kolarić, direktorke Muzeja, i studijske tekstove autora izložbe, muzejskih savetnica Svetlane Mitić "Slikarstvo Vladimira Veličkovića u kontekstu jugoslovenske umetničke scene 1958-1966" i Žakline Ratković "Prostor identiteta. Rani crteži Vladimira Veličkovića", kao i dr Jasmine Čubrilo, redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu "Vladimir Veličković: O slikarstvu i temama (anti)humanizma u kontekstu presecanja svetova umetnosti druge polovine 20. i početkom 21. veka", i antologijske tekstove Mišela Onfrea "Antigolubica. Mala fenomenologija ptica" i Alena Žufroa "Biće-protiv-smrti", kataloške podatke i fotografije svih izloženih radova. Posebnu celinu u katalogu čini dokumentarni segment koji obuhvata biografiju, bibliografiju i fotografije koje dokumentuju ekstenzivnu internacionalnu izlagačku aktivnost Vladimira Veličkovića. Deplijan, na srpskom i engleskom jeziku, obuhvatio je deset problemsko-tematskih celina zastupljenih na izložbi, kao i fotografije koje ilustruju pojedinačne celine, čime je publici omogućeno lakše kretanje kroz izložbu.

http://gofile.me/5jJlG/xmohAjd2W

http://gofile.me/5jJlG/1zv2HkvVr

DSC_3704_0.94311800 1648043841.jpg

PRATEĆI PROGRAMI: Tokom trajanja izložbe organizovan je prateći program s ciljem da se kroz različite tematske blokove približe publici pojedini aspekti rada umetnika, a koji su predstavljeni kroz određene tematsko-problemske celine. Autori izložbe održali su predavanja vezana za formativni period Veličkovićevog rada: Svetlana Mitić, Vladimir Veličković. Slikarstvo beogradskog perioda (1958-1966), kao i Žaklina Ratković, Vladimir Veličković. Crteži beogradskog perioda. Tokom izložbe održana su autorska vođenja kroz izložbu, kojima su autori izložbe imali priliku da publiku upoznaju i sa širim kontekstom formiranja umetnika, kao i njegovog uticaja na aktuelne događaje vremena u kome je Vladimir Veličković stvarao. Stručna vođenja kroz izložbu, bila su poverena asistentima - vodičima, i održavana su tokom trajanja izložbe, svakog četvrtka i subote. Cilj je bio da se stvori kontinuitet posećivanja izložbe i odraži dinamika događaja, a samim tim postigne i veća vidljivost izložbe u javnosti.

http://gofile.me/5jJlG/8oqTkGB8m

DSC_0593_0.06852700 1648046164.jpg

GOVORNI PROGRAMI: U okviru posebnog pratećeg, govornog programa održan je razgovor sa umetnikom Mrđanom Bajićem, pod nazivom Umetnik o umetniku. Dijalog je osmišljen da kroz prizmu drugog umetnika, drugog senzibiliteta bude sagledan stvaraoc o kome je reč i da se osvetle detalji stvaralačke biografije autora Vladimira Veličkovića, koji bi postali neka vrsta novih „priloga za biografiju umetnika“. Poslednji dan izložbe obeležen je razgovorom sa teoretičarima i istoričarima umetnosti, dr Milankom Todić i dr Jasminom Čubrilo, o nekim značajnim aspektima stvaralaštva Vladimira Veličkovića, kao što je uticaj fotogafije na njegov stvaralački proces, ali i sagledavanje umetnika u kontekstu međunarodne umetničke prakse vremena u kome je stvarao.

http://gofile.me/5jJlG/ydwV5xJ3p

DSC_4997a_0.22371100 1648048555.jpg

ELEKTRONSKI VODIČ: Za izložbu je posebno korišćen elektronski MSUB vodič, koji je osmišljen u saradnji sa Matematičkim institutom SANU – ARhiMedia, koji je svaki posetilac mogao da nađe na Play prodavnici. Posetioci su mogli pomoću QR kodova, koje je specijalno za ovu izložbu osmislio dizajner Muzeja Andrej Dolinka, da pročitaju ili čuju sve o segmentu koji je pred njima, na tri jezika: srpskom, francuskom i engleskom, kao i o koncepciji same izložbe. Elektronski vodič je posebno koristila publika mlađih generacija, s obzirom da im je omogućavala slobodnije kretanje kroz izložbi u izbor segmenata o kojima žele da više saznaju.

http://gofile.me/5jJlG/cynVOFVSG

DSC_3438_0.45711100 1648050883.jpg

MEDIJSKA ZASTUPLJENOST: Izložba je od samog početka bila veoma medijski propraćena. Još u periodu priprema izložbe objavljivane su brojne najave za medije, kako za elektronske tako i za štampane. Tokom trajanja izložbe u saradnji s autorima koncepcije kao i drugim gostima iz sveta umetnosti realizovane su specijalne tematske emisije posvećene radu Vladimira Veličkovića, među kojima su: Art zona na RTS 1, Vladimir Veličković – optimizam kao krajnje ishodište srpsko-francuskog umetnika na televiziji N1, Cult specijal – Vladimir Veličković: Ožiljak na duši koju je realizovao Euronews i druge. Ove emisije inostali prilozi su posebno doprineli prisutnosti izložbe u javnosti, tako da je izložbu videlo preko 20.000 ljudi, a po mišljenju pojedinih kritičara retrospektiva Vladimira Veličkovića uvršćena je u deset najuspešnijih izložbi tokom prethodne godine.

https://www.youtube.com/watch?v=tFUgk8MCH2U

https://rs.n1info.com/kultura/vladimir-velickovic-optimizam-kao-krajnje-ishodiste-srpsko-francuskog-umetnika/

 

https://www.euronews.rs/kultura/aktuelno-iz-kulture/39018/vladimir-velickovic-oziljak-na-dusi/vest

 

http://gofile.me/5jJlG/qBsXAsCCX

 

http://gofile.me/5jJlG/O9sXZPCQ2

DSC_0599_0.96225400 1648053954.jpg

AUDIO-VIZUELNI MATERIJAL: U saradnji sa rediteljem Nikolom Stojanovićem osmišljen je promo film namenjen emitovanju na televizikskim stanicama. Takođe su realizovana i četiri audio-video rada, prilagođena emitovanju na društvenim mrežama, koji u svakom segmenu tretiraju motive pojedinih tematskih ciklusa, Čovek u pokretu / Glave / Ptice / Pejzaži. Poseban segment izložbe činili su filmovi i audio vizuelni materijali: Atelje: Dan posle, 2021, režija Vuk Vidor; Četiri projekcije, 2021, koncept Vuk Vidor; Izbor crnog, 2013, režija François Catonné; Veliki crtež, 2013, režija François Catonné; Naličje tišine, 2012, režija Rajko Petrović i Vladimir Šojat; Lunettes noires pour nuits blanches, 1990, režija Dominique Colonna; Veličković u Parizu iz filma Mediala, 1969, režija Božidar Vučurović; Velicković Atelje u Parizu, 1978; Veličković, Nominacija na Beaux Arts-u, 1983, režija Jovan Aćin; Veličković u ateljeu Pariz, 1984, režija Jovan Aćin.

http://gofile.me/5jJlG/Ffu0dVPwA

DSC_0656_0.57053000 1648056709.jpg

VIDLJIVOST IZLOŽBE: Rad na vidljivosti izložbe na međunarodnom planu očitava se kroz podršku i gostovanje francuskog ambasadora u Beogradu gospodina Pjera Košara i šireg diplomatskog kora, koji je priređen povodom izložbe Vladimira Veličkovića, u organizaciji Muzeja i ambasade Republike Francuske. Učesnici konferncije „Forum slovenskih kultura“ (ŽIVA) koju je organizovao Muzej istorije Jugoslavije, posetili su Muzej, gde su im se obratili direktorka Muzeja Marijana Kolarić i pomoćnik Ministra kulture Radovan Jokić, nakon čega je organizovano kustosko vođenje kroz izložbu. Konferencija „Muzej savremene umetnosti u proširenom polju“ okupila je neka od najznačajnijih imena muzejsko kustoske prakse: Isabelle Bertolotti direktorka muzeja MAC Lion (Francuska), Jean-Max Colard kustos Centre Pomipidou (Francuska), Gunnar B. Kvaran bivši direktor Astrup Fearnley muzeja Oslo (Norveška), Holger Reenberg direktor Heart Hearning Art muzeja (Danska), Branko Franceschi direktor Nacionalnog muzeja moderne umetnosti Zagreb (Hrvatska). Nakon izlaganja gosti su imali stručno vođenje kroz izložbu.

http://gofile.me/5jJlG/xyL0p0tv8

DSC_0693_0.14959500 1648128045.jpg

POSTAVKA IZLOŽBE: Postavku izložbe osmislili su autori izložbe u saradnji sa arhitektom i muzeografom Ivanom Mangovim. Arhitektonske intervencije u izložbenom prostoru Muzeja, realizovane su minimalnim sredstvima, poštujući muzeološke principe i arhitektonsko ostvarenje same zgrade Muzeja. Postavka je realizovana sa akcentima u crnoj i crvenoj, bojama karakterističnim za Veličkovićev opus. Svi segmenti izložbe označeni su mini-mapama, legendama sa kataloškim podacima i QR kodovima, što je doprinelo lakšem posmatranju pojedinačnih umetničkih ostvarenja Vladimira Veličkovića, kao i boljem sagledavanju predstavljenih problemsko-tematskih celina.

http://gofile.me/5jJlG/rF6HLxKFq

_MG_2688-HDR(3)_0.05142200 1648128045.jpg

3D PROJEKCIJA IZLOŽBE: U nameri da izložba zadrži svoju vidljivost i nakon zatvaranja, osmišljena je 3D projekcija izložbe koju je realizovao Bite of Art, Creative Europe supported initiative, omogućivši virtuelnu posetu, čime su sačuvani svi sadržaji realizovani u prostoru Muzeja. Ovakav vid prezentacije izložbe posebno je atraktivan mlađoj populaciji, što je posebno značajno u vreme kriznih situacija, kakva je bila prethodnih godina, uzrokovanih pandemijom Covida 19, s obzirom da otvara mogućnost istraživanja ovih umetničkih dela i u periodu nakon zatvaranja izložbe.

https://my.matterport.com/show/?m=xp9XX13Yryq

bottom of page