top of page
Naslovna foto_T. P. Bugarski.jpg

TIJANA PALKOVLJEVIĆ BUGARSKI 

Istoričarka umetnosti, muzejska savetnica, upravnica Galerije Matice srpske

 

Galerija Matice srpske, Novi Sad

,,Pluralitet diverzitetaˮ jednog muzejskog stručnjaka

ili uobičajene aktivnosti upravnice Galerije Matice srpske

u jednoj krajnje neobičnoj godini.

Prethodna, 2020. godina, istakla je pojedince koji su uprkos vanrednoj situaciji u zemlji i svetu kroz svoj rad pokazali univerzalnost muzejske profesije i važnost uključivanja u najrazličitije segmente muzejskog delovanja – od izložbi, preko konferencija do stručnih tumačenja i programa za publiku.

​Srpski modernizam 1880–1950. iz kolekcije Galerije Matice srpske naziv je međunarodne izložbe i pratećeg kataloga koji je Tijana P. Bugarski u svojstvu autora kreirala i realizovala u Narodnoj Galeriji Slovenije u Ljubljani. 

​Zahvaljujući dobrom poznavanju međunarodne muzejske scene, Tijana P. Bugarski je u okviru međunarodne konferencije Muzeji, mladi, aktivizam koja je održana u Galeriji, pozvala, osmislila i vodila intervju sa Sandrom Debonom, muzejskim misliocem, nekadašnjim direktorom muzeja MUZA iz Valete na Malti, a trenutnim savetnikom za kulturu Premijera Republike Malte. 

​Imajući u vidu okolnosti koje su zadesile čitav svet i na neki način ugrozile delovanje muzeja, Tijana P. Bugarski je aktivnim učestvovanjem u brojnim onlajn međunarodnim i državnim konferencijama ukazala na društveni značaj muzeja: Kultura različitosti: Podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju u organizaciji Tiflološkog muzeja u Zagrebu, Museums Making Sense u organizaciji NEMO, Culture Talks u organizaciji EU INFO mreže Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kultura u doba pandemije na panelu Kako je korona ugasila svetla reflektora u organizaciji Color Media Communications i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

​Da je važan dodir sa publikom čak i kad ste na čelu institucije, pokazala je Tijana P. Bugarski kreirajući programe za publiku: Oči u oči s umetnošću i Kaleidoskop kulture u GMS i učestvujući u vođenjima i razgovorima kao pratećim programima izložbi GMS: Slike velikih formata – svedočanstva epoha, Inspirisani Italijom i Matrica. Monologija Danila Vuksanovića.
Tijana P. Bugarski bila je predsednik radne grupe za izradu Zakona o muzejskoj delatnosti čiji nacrt je završen i predat u proceduru krajem 2020. godine.

Pored svega navedenog objavila je tekst Poklon-zbirke Galerije Matice srpske kao jedan mogući model brige o legatima u časopisu Kultura i nekoliko tekstova u domaćim i međunarodnim zbornicima.

Izložba Srpski modernizam 1880–1950. iz kolekcije Galerije Matice srpske nastala je kao rezultat dugogodišnje saradnje Galerije Matice srpske i Narodne galerije Slovenije. Nakon zajedničkog evropskog projekta iz oblasti edukacije i brojnih razmena znanja u oblasti konzervacije Galerija je prvi put gostovala sa reprezentativnom izložbom iz svoje kolekcije u glavnom gradu Slovenije. Bila je to izuzetna prilika kako za izlaganje nacionalne likovne umetnosti tako i za predstavljanje rada Galerije Matice srpske. Izložba je imala veliki odjek u medijima, odličan odziv publike na otvaranju i niz pratećih programa i aktivnosti tokom trajanja. Posebno je zanimljivo što je izložba zbog vanrednih okolnosti produžena, tako da je slovenačka publika imala priliku da uživa u delima srpske umetnosti čitavih sedam meseci. U godini u kojoj je međunarodna aktivnost zbog pandemije bila minimalizovana odnosno skoro nemoguća, prisustvo nacionalne likovne umetnosti od kraja januara do početka septembra imalo je izuzetan značaj kako za Srbiju, tako i za Sloveniju. 

​Istovremeno, brojna učešća T. P. Bugarski na međunarodnim, regionalnim i nacionalnim konferencijama bili su prilika da se primeri dobre prakse iz delatnosti muzeja u Srbiji predstave u različitim krugovima muzejskih stručnjaka. Takođe, to je bio dragocen način da se promovišu nacionalne muzejskih aktivnosti u širem krugu evropske i svetske scene.

​Osluškivanje publike i značaj komunikacije sa posetiocima zarad stvaranja boljih i kvalitetnijih programa GMS, realizovan je kroz brojna vođenja koja je osmislila i realizovala Tijana P. Bugarski. Povodom izložbe Inspirisani Italijom u Razgovoru o umetnosti sa direktorom DDOR osiguranja predstavila je publici odnos italijanske i srpske umetnosti. S druge strane kroz autorsko vođenje izložbe Slike velikih formata – svedočanstva epoha i programa Kaleidoskop kulture u GMS – poklon-zbirka Miloša Bokšana predstavila je značajna dela iz kolekcije GMS. Na kraju, u saradnji sa konzervatorom i umetnikom mr Danilom Vuksanovićem održala je nekoliko zanimljivih razgovora na temu tradicije i savremenog stvaralaštva.

Prilog 1.jpg

Izložba Srpski modernizam 1880–1950. iz kolekcije Galerije Matice srpske je realizovana na poziv Narodne galerije Slovenije sa idejom da se GMS predstavi reprezentativnim izborom dela iz svoje kolekcije. Odabir je sačinjen zajedničkim radom kustosa GMS i NGS preplitanjem znanja i iskustva autorke izložbe Tijane P. Bugarski i Andreja Smrekara, kustosa NGS. U transportu i postavci izložbe učestvovali su konzervatori i kustosi oba muzeja što je doprinelo uspostavljanju kvalitetne međuinstitucionalne saradnje. 

Zbog specifičnih okolnosti usled pandemije pakovanje prilikom povratka eksponata obavljeno je bezkontaktno u onlajn u formi. Konzervatori GMS i NGS su putem skajp sastanaka pregledali i upakovali dela i bezbedno ih vratili u Novi Sad.

Izložba je zamišljena kao svojevrsno ogledalo sa idejom da se kroz odabir od 86 dela ispriča priča o jedinstvenosti GMS, njenoj istoriji, formiranju kolekcije i odnosu prema savremenim umetnicima. Isto tako je i postavka zamišljena kao ogledalo gde se susreću u jednom okviru radovi najistaknutijih umetnika odabranog perioda i međusobno se sučeljavaju stvarajući jedinstven narativ koji ilustruje sve osobenosti srpskog modernizma.

Čitav prostor ulaza u Galeriju bio je izbrendiran dizajnerskim rešenjem izložbe. U ulaznom holu nalazili su se veliki reklamni panoi a u muzejskoj prodavnici su se našle publikacije i prigodni suveniri GMS. Tako je kompletiran vizuelni utisak a izložba GMS dobila istaknuto mesto u prostoru nacionalne Galerije.

Prilog 2.jpg

Izložba Srpski modernizam 1880–1950

Pred samo otvaranje izložbe susreli smo se sa do sada neprimenjivanom praksom u našoj ustanovi, a to je tumačenje izložbe za kustose, edukatore i druge zaposlene u muzeju kako bi svi oni mogli i znali da učestvuju u promociji izložbe. Istog dana održano je i vođenje za članove Kluba prijatelja NGS koji su imali ekskluzivnu priliku da vide izložbu pre zvaničnog otvaranja. 

Na svečanom otvaranju govorile su dve direktorke dr Barbara Jaki i Tijana P. Bugarski. Čast da otvore izložbe imala su dva ministra kulture čime je jasno ukazano da se radi o značajnom bilateralnom kulturnom događaju za Srbiju i Sloveniju. 

Otvaranju je prisustvovao je veliki broj posetilaca,  kolega iz Slovenije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Sloveniji kao i ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji. Otvaranju je prisustvovao i veliki broj kolega iz Galerije Matice srpske, spoljnih saradnika i prijatelja kuće iz Srbije i regiona, koji su u Sloveniju došli kako bi pružili podršku Galeriji i promociji njene kolekcije i srpske umetnosti u celini.
Snimak sa otvaranja:  

https://www.youtube.com/watch?v=jTX7O4Kjo2M 

Prilog 3.jpg

Srpski modernizam 1880–1950, komunikacija, promocija

Izložbu je pratio dvojezičan katalog na slovenačkom i engleskom jeziku. Pored uvodnog teksta autorke izložbe koji je ukazao na koncept izložbe zamišljen kao ogledalo u kome se ogleda istorijat ustanove i njene specifičnosti i raspravnog teksta o konceptu izložbe, reprodukovana su sva izložena dela, portreti odnosno autoportreti umetnika i njihove biografije.

Kolege iz NGS su posvetile veliku pažnju marketingu izložbe tako da je čitava Ljubljana bila u znaku srpskog modernizma i naslovne slike Save Šumanovića. Pored zastava ispred zgrade NGS, po čitavom gradu bili su postavljeni plakati na bilbordima i roloplakatima. Šumanovićev „Koncert u polju“ ulepšao je Ljubljanu.
Izložbu je pratilo veliko interesovanje medija i brojni članci u novinama, radijski i tv prilozi, kako u slovenačkim tako i u domaćim medijima. Izložba je izuzetno pozitivno ocenjena od strane stručne javnosti ali i publike.

Kao primer dobre međumuzejske saradnje napisan je i tekst za časopis NK ICOM-a Srbije. Autor teksta je muzejski savetnik Andrej Smrekar koji je bio koautor izložbe i koji je obrazložio model i kvalitet saradnje na izložbi Srpski modernizam 1880–1950. iz kolekcije Galerije Matice srpske. 

Prilog 15.jpg

Kao zaseban deo konferencije Muzeji, mladi, aktivizam osmišljen je otvoreni intervju sa Sandrom Debonom, istoričarem umetnosti i muzejskim misliocem koji je radeći na formiranju muzeja MUZA u Valeti razvio koncept socijalnog muzeja i ukazao na značaj komunikacije sa publikom. Tijana P. Bugarski je vodila razgovor sa idejom da predstavi njegovu praksu, ideje i dostignuća i podstakne muzealce u Srbiji da prate njegov rad, ideje i da ih primene u svojim muzejskim praksama.

Razgovor je bio propraćen fotografijama nastalim tokom priprema i otvaranja muzeja MUZA sa idejom da se taj proces što vernije predstavi publici. Istovremeno akcentovan je i muzeološki rad Sandra Debona kroz aktivizacije na društvenim mrežama i portalima (The Humanist Museum). 

Snimak razgovora: 

shorturl.at/mpruK

Prilog 17.jpg

Na poziv Tiflološkog muzeja u Zagrebu, sa kojim GMS ima dugogodišnju saradnju Tijana P. Bugarski je održala predavanje po pozivu na temu Uloga i poslanje muzeja u savremenom društvu na konferenciji Kultura različitosti: Podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju (15–17. oktobar). Na primeru transformacije GMS u protekle dve decenije ukazala je na različite uloge muzeja u savremenom društvu i načine na koji se to sprovodi kroz raznovrsne muzejske prakse. Takođe, napisala je istoimeni tekst za zbornik konferencije.  

Prilog 18.JPG

Kao nacionalni koordinator međunarodne organizacije NEMO, Tijana P. Bugarski je bila pozvana da učestvuje kao moderator i govornik na panelu Understanding Differences / Changing Perspectives u okviru Konferencije Museums making sense (15–17. novembar). Govorila je o socijalnoj ulozi muzeja i mogućnostima saradnje sa zajednicom na primerima GMS. Zatim su usledile prezentacije Kaje Širok i Salme Jirig i razgovor među učesnicama panela.  

Prilog 19.jpg

Kreirajući i učestvujući u specijalnom programu GMS Oči u oči s umetnošću Tijana P. Bugarski i drugi stručnjaci pokazali su posetiocima, nakon „lok dauna“ u martu i aprilu, značaj ličnog dodira i uživanja u umetničkom delu „oči u oči“.  

Prilog 20.jpg

Kroz diskusiju i razgovor sa Đorđom Markeđanijem, direktorom DDOR osiguranja, odnosno Danilom Vuksanovićem, konzervatorom i umetnikom, u okviru pratećih programa izložbi Inspirisani Italijom i Matrica, posetioci su imali priliku da iz dva različita ugla saznaju više o odnosima srpske i italijanske umetnosti, kao i stvaranju veza između umetničkog nasleđa i savremene umetnosti. 

Prilog 21.jpg

Predstavljanje stalne postavke GMS kroz različita tematska vođenja važan je segment delovanja svakog muzeja, u koji se uključuje i Tijana P. Bugarski kao upravnica, ali i kao muzejski savetnik i istoričar umetnosti. Tokom 2020. godine održala je nekoliko različitih stručnih tumačenja.

Prilog 22.jpg

U želji da se održi tradicija Dana Galerije i dodele zahvalnice kluba prijatelja i u 
Tijana P. Bugarski je prilagodia Svečanu sednicu specifičnim okolnostima i u skladu s propisanim merama. Verujući da je 2020. godina kada dobročinstvo, podrška i saradnja nisu bile samo reči, već dela važnija od drugih osmislila je Svečanost u manjoj formi pretvarajući Salu Save Tekelije u specifični ,,Salonˮ. 

bottom of page