top of page
Vodjenje_1_0.78851400 1648128843.jpg

Prvo autorsko vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“ održano je 25. septembra sa autorkama izložbe kustoskinjama Muzeja Jugoslavije Anom Panić i Jovanom Nedeljković. Posle vođenja, organizovana je matine žurka kojom je Objašnjenje zatvorena letnja sezona u parku Muzeja Jugoslavije. Tako je tema nesvrstanosti, obojila je i poslednji program u okviru višegodišnjeg projekta „Leto u Muzeju“, kojim se Muzej Jugoslavije obraća lokalnoj publici, sa akcentom na mlade, pa je realizovan „Nesvrstani matine“, koji je kroz edukativno-muzički program približio široj publici i sadržaj same izložbe. Nastupio je bend „Nesvrstani”, koji već više od jedne decenije gaji autorski roots reggae pristup i neguje jamajčansku kulturu stvarajući muziku i nastupajući na domaćim i stranim muzičkim festivalima, kao i u beogradskim klupskim prostorima. Pre benda nastupio je pasionirani kolekcionar muzike, Đ Кhalil, zvucima tradicionalne, funk i psyhodelic muzike iz nesvrstanih zemalja.

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/prvo-autorsko-vodjenje-izlozba-prometeji-novog-veka/

Vodjenje_2_TJ_0.68822100 1648129050.jpg

Autorsko vođenje sa istoričarem Tvrtkom Jakovinom. Drugo vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“ održano je 9. oktobra sa ko-autorkom izložbe kustoskinjama Muzeja Jugoslavije Jovanom Nedeljković i istoričarem Tvrtkom Jakovinom, ekspertom za teme nesvrstavanja i hladnoratovske politike, što je ujedno i bilo u fokusu vođenja. Tvrtko Jakovina je redovni profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gde predaje svetsku istoriju 20. veka. Autor je niza radova o spoljnjoj politici socijalističke Jugoslavije i jugoslovenskoj istoriji 20. veka, među kojima su knjige: „Socijalizam na američkoj pšenici“ (2002), „Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945-1955“ (2003), „Treća strana Hladnog rata“ (2011), „Trenuci katarze. Prijelomni događaji XX stoljeća“ (2013), „Budimir Lončar. Iz Preka do vrha svijeta“ (2020).

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/vodjenje-kroz-izlozbu-prometenij-novog-veka/

Vodjenje_3_DP_0.38452200 1648129349.jpg

Autorsko vođenje sa istoričarkom umetnosti Dinom Pavić Treće vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“ održano je 23. oktobra sa ko-autorkom izložbe kustoskinjama Muzeja Jugoslavije Anom Panić i istoričarkom umetnosti Dinom Pavić, kustoskinjom Kuće legata, stručnom saradnicom na izložbi jednom od autorki tekstova u katologu izložbe. U fokusu vođenja bilo je stvaralaštvo Petra Lubarde, njegov boravak u Indiji i promene nastale u njegovom umetničkom izrazu nakom posete Indiji.

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/vodjenje-kroz-izlozbu-prometeji-novog-veka-posveceno-stvaralastvu-petra-lubarde/

DSC05610_0.43234500 1648042419.jpg

Кao najavni program, 11. septembra organizovana je promocija časopisa o novim medijima i umetnosti (O)gled u čijem fokusu je stvaralaštvo umetnika Vladimira Nikolića, čiji je video-rad "Кomunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije" bio deo izložbe. Na promociji su govorili autori tekstova Jovan Čekić, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu i Igor Simić, umetnik, kao i Vladimir Nikolić, umetnik i docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Anica Tucakov, urednica izdanja i Nebojša Grujičić, kourednik.

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/predstavljanje-casopisa-ogled-o-novim-medijima-i-umetnosti/

IMG_6028_0.65793300 1648042419.jpg

Istoričari bez svedoka - razgovor povodom knjige o jugoslovenskom diplomati Budimiru Lončaru Povod za diskusiju održanu 7. oktobra „Istoričari bez svedoka“ bila je knjiga „Budimir Lončar. Od Preka do vrha svijeta“, o jednom od najznačajnijih jugoslovenskih diplomata, a u razgovoru su učestvovali istoričari: Tvrtko Jakovina, autor knjige, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Vladimir Petrović, Institut za savremenu istoriju i Petar Žarković, Institut za filozofiju i društvenu teoriju. Moderatorka je bila istoričarka Jovana Nedeljković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije, koautorka izložbe. Program je snimljen i dostupan je na YouTube kanalu Muzeja Jugoslavije.

https://www.youtube.com/watch?v=C0vttKnAlPw&ab_channel=MuzejJugoslavij

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/istoricari-bez-svedoka/

Nesvrstani modernizam_online_0.89848600 1648129348.jpg

Povod za onlajn razgovor „Nesvrstani jugoslovenski modernizam: između kulture, ekonomije i politike” održan 4. novembra bila je knjiga Bojane Videkanić „Nonaligned Modernism” (Nesvrstani modernizam), a pored autorke, učestvovale su Ana Dević, sociološkinja, Jelena Vesić, istoričarka umetnosti i Tanja Petrović, antropološkinja. Moderatorka je bila Ana Panić, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja Jugoslavije, koautorka izložbe.

https://www.youtube.com/watch?v=ygdxB1wctOk&ab_channel=MuzejJugoslavij

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/nesvrstani-jugoslovenski-modernizam-izmedju-kulture-ekonomije-i-politike/

Film_0.07449500 1648130821.jpg

Napravljen je film o izložbi za muzejski Youtube kanal u trajanju od 46 minuta, u kome kroz glavne ideje i koncept izložbe, publiku vode autorke izložbe, kao i saradnici/ce koji su radili na njenom kreiranju. Učesnici: Ana Panić, Jovana Nedeljković, Tvrtko Jakovina, Dina Pavić Debeljak (Legat Petra Lubarde), Vladimir Nikolić (umetnički rad Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije), Milena Kordić (arhitektura izložbe), Andrej Dolinka (dizajer). Scenario: Ana Panić, Jovana Nedeljković Kamera i montaža: Delimir Babić Bata Trajanje: 40-45 minuta.

https://www.youtube.com/watch?v=Odmm-iF2Ta0&ab_channel=MuzejJugoslavije

AKR_3459_0.31220400 1648042419.jpg

Izložbu je pratio dvojezični katalog na 250 strana sa stručnim tekstovima koatorki izložbe Ane Panić "Jugoslavija i Indija – kulturni sektor spoljne politike" i Jovane Nedeljković "Put Josipa Broza Tita u Indiju 1954-55. godine" čiji recenzent je bio Tvrtko Jakovina i stručne saradnice Dine Pavić "Petar Lubarda i Indija" čija je recenzentkinja bila Jelena Todorović. Za potrebe kataloga urađeno je profesionalno fotografisanje svih izloženih predmeta (32), koje se nalaze u kataloškom delom uz kratke informativne tekstove prijemčive za širu publiku.

https://www.academia.edu/74531967/Prometeji_novog_veka

IMG_20211223_184839_151_0.54159300 1648042419.jpg

U godini obeležavanja 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, u Muzeju Jugoslavije su bili predstavljeni do sada neobjavljeni dnevnički zapisi Veljka Vlahovića, narodnog heroja, novinara, političara, diplomate i pisca. Promocija knjige „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961“ organizovana je u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju iz Crne Gore 23. decembra. O knjizi su govorili istoričari: Božena Miljić, viša istraživačica Istorijskog instituta Crne Gore, Hrvoje Klasić, recenzent knjige, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Jovana Nedeljković, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije. Razgovor je moderirala Ana Panić, takođe kustoskinja Muzeja Jugoslavije. Knjigu „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa beogradske konferencije 1961“ je ove godine objavio Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, dok je Muzej Jugoslavije pomogao njenu realizaciju ustupivši fotografije iz svoje bogate fototeke koja broji više od 130.000 fotografija.

https://www.muzej-jugoslavije.org/program/promocija-dnevnickih-zapisa-veljka-vlahovica-sa-prve-konferencije-nesvrstanih/

Vodjenje_4_VN_0.14086200 1648130483.jpg

Autorsko vođenje sa umetnikom Vladimirom Nikolićem Četvrto i poslednje javno vođenje kroz izložbu „Prometeji novog veka“ održano je 6. novembra sa autorkama izložbe kustoskinjama Muzeja Jugoslavije Anom Panić i Jovanom Nedeljković i umetnikom Vladimirom Nikolićem, čiji rad "Кomunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije" na simboličkom nivou zatvara izložba, i otvara pitanje "Šta se desilo sa modernizmom kojim smo se nakada toliko ponosili i predstavljali svetu, kao i sa vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti, solidarnosti, naročito danas?"

https://www.muzej-jugoslavije.org/program

bottom of page