Naslovna fotografija.jpg

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Muzej je jedna velika pričaonica,

samo je potrebno osluškivati.

NMZ je u toku 2020. godine realizovao 21 izložbu (dve su otvorene koncem 2019. godine) i tri izložbe koje su gostovale u drugim mestima. Od pratećih aktivnosti, u skladu sa epidemiološkim preporukama, realizovano je pet koncerata, tri promocije knjiga, dve promocije filma i jedno predavanje. Muzej je imao i jedno gostujuće predavanje u Istraživačkoj stanici Petnica, a učestvovao je i u arheološkim istraživanjima (Novi Bečej). Pedagoška služba Muzeja organizovala je četiri radionice. Takođe, prostor atrijuma Muzeja ustupljen je Narodnom pozorištu Toša Jovanović koje je tokom letnjih meseci izvelo 7 dramskih i lutkarskih predstava.

Narodni muzej Zrenjanin tokom 2020. godine uzeo je učešće u lokalnoj manifestaciji pod nazivom Leto u gradu, kao i u manifestacijama Muzeji za 10, Evropska noć muzeja, Dani evropske baštine i Dečja nedelja.

Tokom godine realizovano je i 5 projekata koji su finansirani sredstvima Ministarstva kulture i informisanja (4) i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu (1).

U 2020. godini su završeni decenijski projekat koje obuhvatio radove na uređenju muzejskog prostora predviđenog za novi deo stalne postavke Etnološkog odeljenja (Muzej poljoprivrede) sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Takođe kustosi Muzeja su napisali i predali na štampu desetak stručnih članaka za različite časopise, dok je Muzej kao izdavač publikovao više prospekata i kataloga.

S obzirom na okolnosti koje su uslovljene pandemijom Kovida 19, Muzej je u većoj meri uspeo da realizuje zacrtan plan i program za 2020. godinu, što se može smatrati najvećim uspehom u radu. Aktivnosti ni u jednom trenutku nisu prestajale, a Muzej se konstantno prilagođavao trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Čak i u vreme vanrednog stanja, i u trenutku kada su saloni Muzeja bili zatvoreni, publici je bio dostupan deo izložbe Projekt Tolerancija: izložba plakata / Mala retrospektiva Mirka Ilića, na pokretnim panoima na Trgu Slobode i izlozima Salona.

Od posebnog značaja su realizovane autorske izložbe Priče iz depoa, Smrt fašizmu! (povodom oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu), Tito plakat – štampana akcija, dok je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina realizovana izložba Narodno graditeljstvo Mađara. Izložba Priče iz depoa je nastala kao spontana reakcija na vanredno stanje i u njenoj realizaciji učestvovali su svi kustosi Muzeja, što je svojevrsni kuriozitet i nije se desio u instituciji od pedesetih godina kada je sličnim pristupom realizovana izložba Zrenjanin kroz vekove. Sličan koncept i princip primenio je i Muzej primenjene umetnosti u Beču izvlačeći zaboravljene predmete iz depoa u okviru izložbe Drsko i slobodno u decembru 2020. godine. Izložbu su pratile video prezentacije pojedinih izloženih predmeta koje su plasirane preko platforme Ju Tjub, čime je digitalizovan i virtuelno predstavljen deo muzejske građe. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG01.jpg

Tokom trajanja izložbe „Ptice i njihove porodice“ organizovane su likovne radionice pod nazivom „Svet ptica oko nas“ za učenike osnovnih škola iz srednjobanatskog okruga. Radionice su trajale od 21. januara  do 11. februara 2020. godine. Nakon stručnog vođenja  kroz izložbu, učenici su crtali ili slikali svoju omiljenu pticu. Interesovanje nastavnika i  učenika je bilo izuzetno veliko. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG02.jpg

Deo izložbene postavke na Trgu Slobode (Projekt Tolerancija: izložba plakata / Mala retrospektiva Mirka Ilića) pred vanredno stanje marta 2020. godine. Izložba je nastala kao rezultat saradnje sa dizajnerom, ilustratorom i pedagogom Mirkom Ilićem iz Njujorka. S obzirom da je Tolerancija prvenstveno namenjena javnim prostorima uspehom se može smatrati i njeno prilagođavanje muzejskom ambijentu i publici.

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG03.jpg

Postavka izložbe Priče iz depoa.
Izložba predstavlja prikaz odabranih predmeta iz svih odeljenja i zbirki unutar Narodnog muzeja Zrenjanin koji su retko izlagani (ili gotovo nikada) i nisu uvršteni u stalnu postavku Muzeja. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG04.jpg

Detalj sa postavke Art-metal Kolekcije Metal i nakit Zbirke primenjene umetnosti sa izložbe Priče iz depoa, koji simbolično predstavlja izvlačenje zaboravljenih predmeta iz sanduka (tj. depoa).  

Video prezentacija plakata Viet-nam – Indokina 71. iz Zbirke primenjene umetnosti.
Za potrebe projekta i izložbe „Priče iz depoa“ digitalizovano je i virtuelno predstavljeno 11 predmeta iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin u vidu video prezentacije na internet platformi You Tube. 

Izložba Priče iz depoa u Narodnom muzeju Zrenjanin - Gostovanje koordinatorke izložbe u jutarnjem programu televizije RTV. 
Prema rečima koordinatorke cilj izložbe je da se predstavi celokupan rad muzejskih službi i odeljenja, i pored stalne postavke koja prezentuje najznačajnije, najreprezenta-tivnije eksponate iz raznih oblasti zavičajnog nasleđa, publika stekne uvid i u bogate fondove koji nisu dostupni javnosti, a čuvaju se unutar muzejskih depoa. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG07.jpg

Projekat Narodnog muzeja Zrenjanin „Storytelling u muzeju“ koji se ostvaruje u saradnji sa bibliotekarima Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ uspešno je
nastavljen treću godinu zaredom. Sa osnovnim ciljem: negovanje kulturne baštine zavičaja, finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Sve planirane aktivnosti odvijale su se od septembra do decembra 2020. godine i napisan je vodič za radionice Storitelinga kao sredstvo za edukaciju kulturnih ustanova i škola. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG08.jpg

Otvaranje izložbe Smrt fašizmu!, povodom 76 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Zvaničnom otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i ataše za kulturu Denis Kruglov, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobo-dilačkog rata SUBNOR. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG09.jpg

Projekcija filma o revolucionarki i učesnici NOB-a Ruži Šulman u ambijentu izložbene postavke Tito plakat – štampana akcija (Salon NMZ) u okviru manifestacije Evropska noć muzeja. Izložba je istraživala refleksiju jugoslovenskog društva na likovni, fotografski i dizajnerski pristup plakata sa likom Tita i pritom tražila korelaciju sa postavkom Smrt fašizmu! u drugom delu salona. 

Muzej_narodnimuzejzrenjanin_PRILOG10.jpg

U drugoj polovini 2020. godine započeti su radovi na uređenju muzejskog prostora predviđenog za novi deo stalne postavke Etnološkog odeljenja (Muzej poljoprivrede). Postavka će biti posvećena razvoju zemljoradnje u srednjem Banatu. S obzirom da se adaptirani prostor nalazi u podrumu Muzeja nabavljena je lift rampa koja omogućava pristup osobama sa posebnim potrebama. Budući eksponati u fazi su obimnih konzervatorskih postupaka.