top of page
0.jpg

MUZEJ VOJVODINE

Usaglašavanje rada muzeja sa duhom vremena neophodno je za njegov opstanak.

Uz pandemiju i vanredno stanje u još većoj meri smo bili izloženi digitalnom svetu, što je dovelo do brzog prilagođavanja poslovanju u tom okruženju. Započeli smo akciju pod nazivom „Ostani kod kuće i nauči nešto novo“ i „Budi odgovoran prema duhu i telu“.

Priče iz Muzeja dele se na društvenim mrežama, poseta vebsajtu Muzeja Vojvodine značajno je porasla, a broj pratilaca i pregleda na društvenim mrežama pokazao da je potreba za kulturom i umetnošću veća nego ikada.

Tokom 2020. godine intenzivirane su onlajn aktivnosti Muzeja uz kreiranje novih formata komunikacije sa publikom. Akcijom Ostani kod kuće i nauči nešto novo Muzej Vojvodine besplatno je ponudio sve digitalne sadržaje putem sajta, na kojem se, u novoj rubrici, Budi odgovoran prema duhu i telu svakoga dana objavljuju priče naših kustosa i konzervatora. Unapređen je rad na digitalizaciji dokumentacije kroz Jedinstveni informacioni sistem za muzeje, a takođe je omogućeno popunjavanje podataka na daljinu, tj. rad od kuće. Inovativnost u interpretaciji kulturnog nasleđa postignuta je kroz dva projekta kojima se uvodi teatarski pristup: Ruke prošlosti i Lutkarske priče. Realizovani su etnološki i arheološki istraživački projekti vezani za nematerijalno kulturno nasleđe i arheološko iskopavanje u Čurugu.  Kroz projekat platforme eMuzeji započeto je umrežavanje muzeja i obrazovnog sistema i napravljen prvi sadržaj kojim se muzejski predmeti povezuju sa nastavnim jedinicama. Zajedno sa fakultetima tehničkih nauka iz Zrenjanina i Novog Sada bavili smo se mogućnostima primene 3D fotogrametrije u zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa. Rezultat je virtuelna izložba Rimsko nasleđe u 3D, dostupna na sajtu Muzeja.

Što se tiče tradicionalnih vidova prezentacije – izložbi, tokom 2020. Muzej je realizovao deset izložbi, a u sklopu redovnog programa, izdao više monografskih i serijskih publikacija. Stručnjaci Muzeja su u sklopu matične delatnosti sprovodili stručni nadzor i pružali pomoć u oblasti muzeologije, digitalizacije i izrade projekata.

Važan posao koji je obavljen je adaptacija suterenskog prostora u jednom od objekata Muzeja, u Dunavskoj 37, čime je rešen višedecenijski problem plavljenja depoa.  

Muzej Vojvodine postao je u 2020. i jedan od retkih pet frendli muzeja u zemlji.

Muzej Vojvodine je tokom 2020. pokazao prilagodljivost i inovativnost u poslovanju i uprkos pandemiji uspeo da realizuje mnoge programske aktivnosti. U velikoj meri prešlo se na rad u digitalnom okruženju, dok su aktivnosti koje su sprovedene uživo usklađene sa propisanim merama zaštite. Muzeju je zvanično poverena vodeća uloga u koordinaciji celokupnog procesa digitalizacije pokretnog kulturnog nasleđa na teritoriji naše zemlje i Republike Srpske, što ga čini liderom u ovoj oblasti. Zajedno sa promenom rukovodstva, započet je razvoj novog identiteta Muzeja kao našeg najvećeg muzeja kompleksnog tipa. Raznovrsnost zbirki i poslova koji se obavljaju u Muzeju postala je u potpunosti vidljiva, zahvaljujući revnosnom pisanju vesti i svakodnevnom ažuriranju vebsajta.

Uobičajena izložbena delatnost, izdavačka delatnost i raznovrsni programi uspešno su realizovani u 2020. Jedan od fokusa rada bio je ostvarivanje saradnje sa obrazovnim sistemom – Karlovačkom gimnazijom, univerzitetima – Akademijom umetnosti i tehničkim fakultetima, te srodnim ustanovama iz kulture, poput Srpskog narodnog pozorišta. Saradnja se realizuje kroz različite edukativne, istraživačke i izvođačke projekte. Inovativnost je postignuta u mnogim segmentima rada, a dobro utemeljena pedagoška delatnost Muzeja, duga 45 godina, dobila je novi oblik kroz projekte u kojima se teatar koristi za interpretaciju kulturnog nasleđa. Osim toga, u Muzeju Vojvodine osmišljena je platforma za učenje eMuzej – novi vid povezivanja škola i muzeja. Namenjena je kustosima, muzejskim edukatorima i nastavnom kadru, sa ciljem da se razvije tako da je nastavnici koriste u svakodnevnom radu sa učenicima. Uzevši u obzir navedeno, Muzej Vojvodine postaje ustanova koja uvodi nove standarde u poslovanje naših muzeja. 

Prilog 01.jpg

Izložba Ja nosim vas, vi nosite mene – obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine. Najznačajnija i napropraćenija izložba u 2020. godini bavi se obućom iz etnoloških zbirki u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika. Analiza zbirke obuće bila je polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće. Izložba je pokazala da na osnovu obuće možemo saznati mnogo o svakodnevnom životu u prošlosti i kulturnim značenjima materijalnog sveta kojim se okružujemo. Participativni deo inspirisao je građane i uključio u život izložbe tokom celokupnog trajanja: deca su slala svoje crtže obuće iz mašte, a odrasli priče o omiljenim cipalama i fotografije istih. 

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/3370-izlozba-u-pripremi-ja-nosim-vas-vi-nosite-mene-obuca-iz-etnoloske-zborke-muzeja-vojvodine

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/budite-deo-muzejske-izlozbe

Prilog 02.jpg

Zajedno sa fakultetima tehničkih nauka iz Zrenjanina i Novog Sada, stručnjaci Muzeja bavili su se mogućnostima primene 3D fotogrametrije u zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa. Rezultat je virtuelna izložba Rimsko nasleđe u 3D, koja se može videti na vebsajtu Muzeja Vojvodine, a koja je postavljena kao poklon iznenađenja za Novu godinu. Cilj ove akcije je da publika iz udobnosti toplog doma virtuelno „obiđe“ postavku, koju čine odabrani predmeti Antičke i Epigrafske zbirke i doživi ih kao da se nalazi pred njima samima, uz mogućnost interakcije. Klikovima može da se promeni boja, tekstura, materijal od kojeg su predmeti napravljeni, te da se rekonstruiše njihov prvobitni izgled. 

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3782-e

http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/Rimsko%20nasledje%20u%203D/index.html

Prilog 03.jpg

Izložbe o znamenitim Novosađanima.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/2832-novo-lice-novog-sada-price-iz-legata-jovana-dejanovica
Novo lice Novog Sada – priče iz legata Jovana Dejanovića je izložba nastala iz želje da se javnosti prezentuju predmeti koje je Jovan Dejanović 2017. godine darovao Muzeju. Dejanović je bio gradonačelnik Novog Sada u vreme kada je grad imao dinamičan razvoj i kada su ostvareni projekti koji su trajno promenili lice grada. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/2885-dragan-radovanovic-1949-2018
Izložbom Dragan Radovanović (1949–2018) obeležen je izvanredan umetnički rad ovog novosadskog vajara, koji se sastojao od crteža, skulptura, dizajna specijalnih eksterijera – podzemni prolazi, fontane, gradski simboli i dr.

Prilog 04.jpg

Muzeji sa decom - Numizmatičke priče i Lica od žica

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/3563-numizmaticke-price 
Odabrani predmeti iz numizmatičkih zbirki Muzeja mogli su se videti na izložbi Numizmatičke  priče, gde su prikazane priče s kraja 1. svetskog rata – proces žigosanja i markiranja austrougarskih kruna, kao i odlikovanja koja su dodeljivana istaknutim srpskim vojskovođama, među kojima Orden Karađorđeve zvezde, Albanska spomenica, te Orden Svetog Save. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/3577-lica-od-zica 
Izložba Lica od žica predstavlja rezultat dugogodišnje saradnje Muzeja sa školama. Predstavljeni su radovi učenika dve osnovne škole, nastali na kreativnoj radionici, čiji je cilj bio edukacija polaznika o nematerijalnom kulturnom nasleđu i starim zanatima Vojvodine (kovački). 

Prilog 05.jpg

Međunarodni dan arheologije u Muzeju Vojvodine

Od 2015. Muzej Vojvodine aktivno se uključuje u obeležavanje Međunarodnog dana arheologije, na taj način promovišući svoju bogatu arheološku baštinu i praksu. Godine 2020. obeležen je izložbom Arheološki crteži Mirjane Mogin, predavanjem Između vode i prašine – poslednjih milion godina života u Panonskoj niziji i stručnim vođenjem direktorke Muzeja kroz arheološki deo stalne postavke. Realizovane su i dve radionice za decu: Moji drugari: Pećinko, Kamenko, Kremenko i  Gvozdenko i Koje tajne čuva arheolog?

Izložbom su po prvi put iz depoa izneti i pred javnost postavljeni reprezentativni crteži Mirjane Mogin, koji su nastajali tokom njenog dugogodišnjeg rada na arheološkim lokalitetima i u Muzeju. Ovaj događaj pobuđuje veliku medijsku pažnju. 

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3473-medunarodni-dan-arheologije

Prilog 06.jpg

Fotografija u Muzeju Vojvodine 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/3374-izlozba-fotografija-krzno
Izložba Marije Erdelji, umetnice izuzetnog talenta, na neobičan način – kroz akt, pokrenula je temu zaštite životinja. Na taj način, pokazala je na koji način muzeji treba da budu društveno odgovorne ustanove i da kroz svoju delatnost, a skrećući pažnju na važna pitanja poput ekologije, klimatskih promena, tolerancije i sl., utiču na razvoj društva u celini. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/3716-objektivno-2020 
Osmom izložbom fotoreportera dominirale su fotografije vezane za život u vanrednom stanju izazvanom pandemijom Kovida-19. Na postavci pod nazivom Objektivno prikazane su 53 fotografije 26 fotoreportera, koji rade na teritoriji Vojvodine ili su rođeni u njoj.  

Prilog 07.jpg

Nedelje mode i dizajna u Muzeju Vojvodine 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3200-srps-n-d-lj-d-u-uz-u-v-v-din
Kroz program Srpske nedelje mode, koja je izvedena u drugačijoj formi zbog epidemije Kovida-19, neki od poznatih srpskih dizajnera dobili su priliku da u raskošnom prostoru Muzeja na neuobičajenoj izložbi predstave deo svojih kolekcija. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/izlozbe/3663-izl-zb-f-gr-fi-n-i-iz-s-r-g-gip-i-ri
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3200-srps-n-d-lj-d-u-uz-u-v-v-din 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3673-2020
https://www.youtube.com/watch?v=8Cvj6bdrUP0
Izložba Nakit iz starog Egipta i Rima, u sklopu Nedelje dizajna Novi Sad, čiji je organizator Srpska nedelja mode realizovana je u saradnji Muzeja Vojvodine sa Ambasadom Arapske Republike Egipat. Posetioci su mogli da vide fotografije nakita iz starog Egipta i rimskih srebrnih fibula Muzeja Vojvodine i odslušaju predavanje egiptologa Nenada Markovića Nakit u kontekstu. 

Prilog 08.jpg

Ostani kod kuće i nauči nešto novo i Budi odgovoran prema duhu i telu 
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/ostani-kod-kuce-i-nauci-nesto-novo 
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/budi-odgovoran-prema-duhu-i-telu
Muzej Vojvodine nosilac je digitalizacije kulturnog nasleđa, koje se čuva u muzejima i galerijama Srbije i Republike Srpske. Kada je proglašeno vanredno stanje, Muzej se u potpunosti prilagodio intenzivnom poslovanju u digitalnom okruženju. Započeta je akcija Ostani kod kuće i nauči nešto novo kroz koju su na korišćenje besplatno postavljeni svi digitalni sadržaji – virtuelni muzej, brošure za aplikacije proširene stvarnosti, digitalna izdanja i publikacije u pdf. formatu. Od tada, svakog dana, na vebsajtu objavljuju se priče iz Muzeja koje pišu kustosi i konzervatori pod nazivom Budi odgovoran prema duhu i telu, a koje su vezane za pojedine predmete ili pojave iz prošlosti. 

Prilog 09.jpg

Muzej kao inspiracija 
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/suveniri/muzej-kao-inspiracija
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3499-dan-muzeja-vojvodine2020
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3519-muzej-vojvodine-obelezio-je-173-godine-od-svog-osnivanja
https://www.youtube.com/watch?v=7rm51rlDktQ
173.rođendan Muzeja Vojvodine
https://www.youtube.com/watch?v=RbD6QaBgpNM
Muzej kao inspiracija predstavlja povezivanje muzeja sa savremenim umetnicima i kreativnom industrijom. Muzejski motivi najpre su postali inspiracija kreatorima radionice Bratscher Custom Shoes, koji su na osnovu eksponata, dizajnirali obuću za potrebe baletsko-modnog performasa Vojvodina koracima predaka. Perfomans je realizovan povodom Dana muzeja u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem u konceptu i režiji Senke Petrović. Istim povodom otvorena je izložba JA NOSIM VAS VI NOSITE MENE – obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine. Motivi sa muzejskih predmeta našli našli su se takođe na svilenim maramama, ali i na brendiranim zaštitnim maskama u kreaciji drugih umetnika. 

Prilog 10.jpg

Zlatni šlem 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/2863-promocija-aplikacije-zlatni-slem-interaktivni-strip-u-prosirenoj-realnosti 
https://barbyjana.com/zlatni-slem-virtualni-strip/
https://www.youtube.com/watch?v=UyDm_nQplys&t=2s

 

Golden helmet - Augmented Reality Application:
https://www.youtube.com/watch?v=nBNk6LPgkZU 
Zlatni šlem je interaktivni strip, besplatna aplikacija proširene realnosti. Reč je o jedinstvenom projektu, koji je odličan primer kako se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koristi za predstavljanje kulturnog nasleđa. Priča o otkriću rimskih pozlaćenih šlemova i istorijskim događajima koji su vezani za njih, predstavljena je kroz strip i aplikaciju. Aplikacijom se oživljavaju scene iz stripa, a interaktivnim elementima oživljava rekonstrukcija jednog od šlemova, kao i evoluciju šlemova kroz vreme. 

Prilog 11.jpg

Digitalizacija u službi zaštite i promocije kulturnog nasleđa i edukacije 
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3101-potpisan-sporazum-o-nastavku-digitalizacije-kulturnog-nasleda  
Od 2014. Muzej je pokretač digitalizacije u APV zahvaljujući delovanju Matične službe. Od 21. 6. 2020. Muzeju Vojvodine je i zvanično poverena vodeća uloga u koordinaciji digitalizacije pokretnog kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije i Republike Srpske. Tokom 2020. stručnjaci Muzeja digitalizovali su najveći broj objekata do sada.
Nakon uvođenja vanrednog stanja, svi digitalni sadržaji postali su dostupni: 
    • Muzejska e-Sveznalic@ – besplatna AR aplikacija (igrica) za decu 4 do 6 godina
http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/lat/muzejska-virtuelna-e-sveznalic
https://www.youtube.com/watch?v=9KarlNJ8p08 
https://www.youtube.com/watch?v=VZ4arB-e1UI
    • Virtuelni muzej 
http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/virtuelni_muzej_vojvodine/virtuelna_stalna_p_muzika.html  
    • Besplatna elektronska platforma za učenje eMuzej – novi vid povezivanja škola i muzeja: mesto susreta kustosa i nastavnika 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3649-uc-shc-s-rucnj-uz-v-v-din-n-sin-rgi-i
https://www.youtube.com/watch?v=S5vsuVf_ISw
 

Prilog 12.jpg

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3747-prijava-tamburaske-prakse-za-upis-na-nacionalnu-listu-nematerijalnog-kulturnog-nasleda
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3555-strucni-skup-posvecen-ocuvanju-nematerijalnog-kulturnog-nasleda 
Na inicijativu Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine pokrenut je proces prikupljanja materijala i dokumentacije potrebne za upis tamburaške prakse u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa RS. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3479-predstavnici-ambasade-rusije-u-poseti-arheoloskoj-ekspediciji-muzeja-vojvodine-u-curugu  
https://www.youtube.com/watch?v=_ZfLt4pHf4c  
Arheološko iskopavanje u Čurugu realizuje se svake godine. Već treću godinu za redom, zajedno sa arheolozima i studentima arheologije iz Srbije, rade i stručnjaci iz Državnog Ermitaža iz Sankt Peterburga. Tokom kampanje u 2020. ovo je bio razlog da predstavnici Ambasade Rusije posete arheološki tim u Čurugu.
 

Prilog 13.jpg

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3786-ruke-proslosti-kreativne-interaktivne-dramske-radionice-u-muzeju-vojvodine
https://www.youtube.com/watch?v=woBqjEto8EY
https://www.muzejvojvodine.org.rs/images/pdf/ruke_proslosti.pdf

Projekat Ruke prošlosti predstavlja interaktivne kreativne dramske radionice za učenike gimnazija i osnovnih škola, realizovane sa Centrom za pozorišna istraživanja. Dramska pedagogija omogućila je učesnicima da uđu u cipele ljudi iz prošlosti, pobuđujući želju za istraživanjem i razumevanjem davnih vremena. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3954-teatric-muzeja-vojvodine-sa-programom-otkud-slem-u-babinoj-basti 
https://www.youtube.com/watch?v=5y8Ls0Ta7ho&t=1s

Teatrić Muzeja Vojvodine je lutkarsko pozorište u sklopu projekta Lutkarske priče, u kojem se elementi lutkarskog teatra koriste kao sredstvo koje posetu Muzeju čini dinamičnijom i interesantnijom. Predstave namenjene deci od 4 do 10 godina traju 15 minuta, a zatim se priča premešta na odgovarajući deo stalne postavke. 

Prilog 14.jpg

Muzej kao ustanova odgovorne prema društvu 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/dogadjaji/3078-medunarodni-dan-muzeja-muzeji-za-jednakost-raznolikost-i-inkluzija 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vodic-za-gluve-osobe 
https://www.youtube.com/watch?v=gfwjzeowIrI
 
Na temu Međunarodnog dana muzeja Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija Muzej je objavio 12 tekstova i video snimaka na znakovnom jeziku iz Vodiča za gluve.

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3532-per-art-u-muzeju-vojvodine  
U okviru Europe Beyond Access, nezavisna umetnička organizacija za inkluziju osoba sa invaliditetom u umetnosti – Per.Art u Muzeju Vojvodine održala je radionicu Pokret i tekstura.
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3527-briga-nije-samo-zenski-posao 
Naglašavajući potrebu za jednakom raspodelom poslova između muškaraca i žena, Muzej se priključio akciji UN Women Briga nije (samo) ženski posao – u muški toalet postavljena je presvlačilica za bebe. 
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3417-akcija-starija-sestra 
Muzej Vojvodine podržao je akciju Starija sestra udruženja HMM..., čiji je cilj da se devojčicama iz marginalizovanih grupa omogući formiranje zdravih uzora i proširivanje svesti o ulozi žene u društvu.

 

Prilog 15.jpg

Adaptacija i rekonstrukcija suterena Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37
https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3877-zavrsena-adaptacija-suterenskih-prostora-muzejskog-objekta-u-dunavskoj-37
Do momenta kada je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva iz tekućih budžetskih rezervi, objekat u kojem je smešten deo Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 imao je konstantne probleme sa plavljenjem suterenskih prostorija sa depoima. Kako bi se oslobodio prostor za radove, kustosi Muzeja tokom 2020. izmestili su predmete i celokupan mobilijar u dve faze i sproveli preventivnu konzervaciju na oko 316.520 predmeta i oko 5.000 dokumenata foto-laboratorije. Adaptacijom je rešen ozbiljan i višedecenijski problem ovog muzejskog objekta, u kojem je danas smešteno Odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine i stalna postavka, koja se vezuje za period od 1914. do 1945. godine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.  

Preporuka dr Dejana Maslikovića PDF

bottom of page