top of page
Goranaka Matic.03_0.08571300 1648059441.jpg

Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić "Iskustvo u gužvi"

Kustoskinja: Una Popović

Izložba je prva sveobuhvatna (re)prezentacija rada Goranke Matić, koja je na umetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već četrdeset godina. Od početaka osamdesetih godina prošlog veka, njen rad se paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije te se može posmatrati kao svojevrsna hroničarka umetničke i društveno-političke scene. Izložba "Iskustvo u gužvi" sastojala se od oko 600 fotografija i materijala druge vrste koji nije struktuiran hronološki već po tematskim celinama, koje su se tokom svih ovih godina kod autorke markirale i izdvojile kao dominantne: Taj osećaj za fotografiju - prvi radovi; Kombinovanje saznanja i prožimanje iskustva - fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa i aktera sa umetničke scene SKC-a ; Portreti - umetnici, reditelji, pisci...; 10 godina protiv - fotografije sa političkih dešavanja, manifestacija i protesta u Beogradu od 1990. do 2000.; Intimno ogledalo - autoportreti, autorski ciklusi...

https://msub.org.rs/exhibition/iskustvo-u-guzvi-retrospektivna-izlozba-gorankemati

https://www.youtube.com/watch?v=Ds-3KCYEalw&t=161s

http://gofile.me/5jJlG/ooaydF2cK

http://gofile.me/5jJlG/trVaRv4aI

efekat pregleda.03_0.10788600 1648059441.jpg

Međunarodna izložba "Efekat pregleda"

Kustosi: Zoran Erić i Blanka de la Tore

Cilj projekta je istraživanje složenosti ekoloških problematika i njihovih Objašnjenje neraskidivih veza s korporativnim imperijalizmom, suverenitetom starosedelaca, rodnoj pripadnosti, raznih vidova ekstraktivizma i značaja dekolonizovanja ne samo istorije već i našeg poimanja prirode, radi preoblikovanja i stvaranja inkluzivnog načina mišljenja. Potrebno je, iznova promisliti pitanje ekološke pravde i ponuditi određeni pristup umetnosti kao mogući put ka boljoj budućnosti i izgradnji svesti koja će omogućiti novu ekološku estetiku. Izložba je koncipirana kao vrsta ECO_LAB-a sa zasebnim podtemama: ROD, RASA I KOLONIJALNI TRAG; VODOTOPIJE; BEZ IVICA!; POUKE STAROSEDELAČKOG ZNANJA; NAKON ANTROPOCENTRIZMA; POVRATAK U BUDUĆNOST, gde svaki preuzima ulogu centra za promišljanje umetnosti, rad i proizvodnju znanja, a u okviru celovitog metodološkog pristupa razvijanju izložbe. Oni će postaviti dinamičnu i pokretljivu strukturu zasnovanu na transverzalnosti kao ključnom načinu mišljenja i transdisciplinarni pristup iz različitih oblasti, poput umetnosti, društvenih i humanističkih nauka.

https://msub.org.rs/exhibition/efekat-pregleda/

http://gofile.me/5jJlG/RpGFFs5zv

https://www.youtube.com/watch?v=AfXDTfZ4zUM&t=59s

Fleka.03_0.27173200 1648058880.jpg

"Miomir Grujić – Fleke (1954 – 2003)-Javni Ilegalac"

Kustosi: Darka Radosavljević Vasiljević i Miroslav Karić

Projekat „Javni ilegalac“ je retrospektivna izložba Miomira Grujića – Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, realizovana u saradnji Remont – NUA. Projekat je predstavljen kroz celine - u Salonu MSUB retrospektivna izložba, dok su u galeriji Remont predstavljeni neizlagani radovi. Kao likovni umetnik Fleka je delovao od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu. Pokrenuo je više inicajtiva koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. Na izložbi je predstavljen opus likovnih radova koji je manje poznat, uključujući i druge interdisciplinarne segmente, izuzetno važne za percepciju Flekinog stvaralaštva. Tokom trajanja izložbe publika je imala priliku da pogleda i projekcije dokumentarnih filmova koji su rasvetljavali određene aspekte njegovog umetničkog i širih društevno-kulturnih angažmana.

https://msub.org.rs/exhibition/miomir-grujic-fleka-1954-2003-javni-ilegalac/

http://gofile.me/5jJlG/nBEHOq7rK

https://www.youtube.com/watch?v=oN4VQyTQMbk&t=202s

bottom of page